Best uten kvinner?

Da valgoppgjøret var klart og vi fikk liste over hvem som kom inn i det nye kommunestyret i Lenvik var det vel ingen som jublet høyere enn meg for at kvinneandelen økte litt. Fra å være 9 kvinner i kommunestyret skulle vi nå bli 12, og det kunne se ut som om at utviklingen sakte, men sikkert endelig går rett vei. Jeg så frem til å slippe å være eneste kvinne i gruppeledermøter, eneste kvinne som engasjerte meg i likestillingsspørsmål og ikke minst til å slippe å høre argumenter som “folket har bestemt at det bare er 9 kvinner som skal sitte i kommunestyret, derfor er det ikke mulig at kvinner skal være representert overalt”. Nå har folket bestemt at det skal være 3 flere kvinner i kommunestyret, og det bør kunne forventes at de får ta plass i viktige utvalg og arbeidsgrupper som velges av kommunestyret.
Forventningene til det første kommunestyremøtet var derfor stor. Likevel måtte jeg nok en gang oppleve at det ved valg ble valgt inn 100% mannsdominans på nok en sak.

Vi behandlet sak 116/15 og skulle velge våre representanter til KS fylkesmøte og landstinget for kommunestyreperioden. Det ble valgt 3 representanter og 3 vararepresentanter. Ingen av de tre faste representantene var kvinner og bare ei av de 3 varaene var kvinne. Det forteller meg at det fortsatt er en holdning i kommunestyret om at menn vet best og derfor er best.
SV tok opp dette under møtet og understrekte at det står klart i loven at der det er mulig skal begge kjønn være representert. Her hadde det absolutt vært mulig å gi plass til en kvinne, men det fantes ikke politisk vilje til det. Det er skuffende, ikke bare på vegne av folket, men også på vegne av hva slags signaler vi gir til andre kommuner og ikke minst andre representanter i KS. Som tredje største kommune i Troms har vi et viktig ansvar, og vi bør gå frem som gode eksempler. Likevel gjentar det seg at menn får mest makt.

De som argumenterer mot kjønnskvotering sier alltid at det må handle om kunnskapen de enkelte som blir valgt innehar. Jeg tror absolutt på at alle kvinnene i kommunestyret har den kunnskapen som trengs i dette valget, som i de fleste andre.
For oss i SV er dette en viktig prinsippsak. Det handler ikke om hvem som blir valgt eller hvor de blir valgt inn. Det handler om den elendige praksisen vi i Lenvik har når det kommer til kjønnsbalanse. Den må vi bort fra, og det bør være en selvfølge i 2015 i verdens nest mest likestilte land, at kvinner blir inkludert på samme måte som menn.
Derfor har vi, sammen med Venstre, sendt inn en lovlighetsklage på vedtaket. Det er på tide å rydde opp i gamle konservative holdninger som fortsatt dessverre finnes i kommunestyret- også denne perioden.


#LenKom #Lokalpolitikk #Samfunn #Kvinnekamp #Likestilling #Valg2015 #Mannsdominans