Tromsø dør ikke av bompenger

“Tromsø by roper på vekst og atter vekst, men en plass går grensen. Etter hvert kan det bli så dyrt å bo og arbeide i byen at mange flytter ut på landsbygda. Kanskje det blir så dyrt at det blir lønnsom å ikke gå på arbeid? Hvis det blir like store overskridelser på Tromsøpakken som andre prosjekter vi kjenner til, ja, da er det spikeren i kista”.

Jeg leste nettopp et innlegg i bompengedebatten skrevet av to forfattere fra FrP. De fleste “analysene” skal jeg la vær å svare på, men å spå Tromsø sin død på grunn av bompenger kan bare ikke stå uimotsagt.
Tromsø er en flott by. Jeg er selv student her og jeg stortrives. Mest av alt er det kollektivtransporten jeg setter pris på. Jeg elsker å ta buss. Og hvis jeg uheldigvis er litt for treg om morgenen slik at jeg ikke rekker bussen, så kommer det fort en til. Det er stor luksus i forhold til hvor jeg kommer fra ute i distriktet.
Stort sett hver morgen er bussen full av folk som skal på skole eller jobb, noe som forteller meg at det er mange i Tromsø som ikke kjører bil.
Hvis alle som tok bussen hadde kjørt bil hadde Tromsøtrafikken vært enda mer kaotisk enn den allerede er. Vi er faktisk helt avhengige av at folk tar buss.
Ikke bare gir det en enorm stor miljøeffekt at flere benytter seg av kollektivtransport, det gjør det også enklere og mer oversiktlig for de som kjører bil i utgangspunktet.

Tromsø er en by i vekst og det er jeg også veldig glad for. Utvikling kan nevnes i fleng; Universitetet vokser, sykehuset vokser, turismen øker og senest denne uka leste jeg at flere bruker kollektivtransport enn tidligere år. Å tro at bompenger kommer til å stoppe noen av de nevnte eksemplene blir litt som å tro på at jorda er flat. Jeg har iallefall aldri hørt om en storby i Norge som fikk “spikeren i kista” av å innføre bompenger. Tvert imot.
Og hvis frykten til forfatterne i innlegget skulle vise seg å stemme og noen velger å flytte ut i distriktet, hadde det vært så ille? Egentlig? Gud forby at noen skulle ønske å flytte ut på bygda, lissm. Det ville vel vært for dumt.

Vi må slutte å tro at vi kan være en unntakslandsdel. Resten av Norges store byer har bompenger, hvorfor skal ikke vi ha det samme? Bompenger skaper utvikling og får veiprosjekter raskere gjennomført. Pengene kan i tillegg brukes til å styrke kollektivtransporten, noe jeg tenker er en god gevinst for bussbyen Tromsø.
For ikke å nevne at dersom FrP virkelig mente noe med sin “avgiftsfri” politikk, så er de i full posisjon til å gjøre noe med det. Det har vist seg at de mangler vilje på området og at de hvert valgår lyver til velgerne sine. Hver eneste dag krever FrP sin samferdselsminister inn over 24 millioner kroner i bompenger. Aldri før har det vært mer bompenger enn med FrP i regjering, noe forfatterne glatt glemte å nevne i innlegget sitt.

#Bompenger #Spleiselag #Samfunn #Politikk #Lokalpolitikk #Nordnorge #Asfalt #Kollektivtransport #Bil #Miljø #Brukbussen

En dårlig helsetrend

“Du blir aldri fri for arbeid i helsesektoren”. Nei, det er mulig det, men et stabilt arbeidsliv med normale vilkår kan man ikke ta som en selvfølge som hjelpepleier i 2017 i verdens rikeste land. 4,4%, 13,3%, 16,7% og andre latterlig små stillinger lyses ut over hele landet og hjelpepleierstillinger blir omgjort til sykepleierstillinger over en lav sko.
Helsevesenet er en av de mest grunnleggende byggeklossene i samfunnet vårt. Uten et sterkt helsevesen blir vi sykere, er lengre ute av arbeidslivet og får dårligere livskvalitet.

Når færre unge velger helsefag og vi får flere eldre sier det seg selv at vi kommer til å henge enormt etter i helsesektoren om kun få år. Det sies at vi i dag har gjort oss avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å få helsesektoren til å gå rundt, og det synes jeg er utrolig synd i ei tid der mange står uten arbeid. For samtidig som det trengs flere hender og hoder i helsesektoren, så lyses det ut flere deltidsstillinger. Uforutsigbare arbeidstider, ufrivillig deltid og lav lønn gjør at mange velger helsefag bort og heller velger å jobbe andre plasser- eller ender opp med å stå utenfor arbeidslivet. Noe som er toppen av ironi hvis vi tørr å tenke fremover.

Det minste vi kan tilby nyutdannede helsefagarbeidere er et godt og trygt arbeidsliv og et utdanningsløp som gir flere mulighet til å fullføre. For å kunne gjøre det skal jeg mase noe som jeg håper jeg slipper å mase så mye mer om; vi må lovfeste retten til lærlingplass. Og vi må ha flere faste hele stillinger som gjør at folk kan leve gode liv, også når de ikke er på arbeid.

Å jobbe i helsevesenet er utrolig viktig, men også fysisk og psykisk krevende. Når arbeidsforholdene i tillegg er uryddige og etterslepet på lønnsstigen sammenlignet med andre sektorer er stort, så blir det veldig urettferdig. Det er på tide at rett til heltid og likelønn blir regelen, og at tiden der ekstravaktene lever med telefonen i hånda tar slutt.


#Sintonsdag #Fiksdet #Nyregjering #Helsesektor #Samfunn #Politikk #Helsefag #Ufrivilligdeltid 

Katrine-TV!


Jeg har i det siste tenkt så sinnsykt mye på Stortingsvalget som kommer i høst og hvordan man skal nå ut til flest mulig for å få frem litt engasjement. Hvert valgår blir jeg like sjokkert over hvor få som faktisk benytter seg av stemmeretten, og hvor mange som sier sånn “jeg aner egentlig ingenting om politikk”. Politikk skal ikke være for de få, politikk skal være for alle. Og politikk er alt. Det er veiene vi kjører på, maten vi spiser, sykehjemmet bestemor bor på, barnehagen og skolene barna våre går på og arbeidsplassene våre. For å nevne noe.
Siden direktesendinger er veldig up and coming kom jeg fram til at jeg skulle begynne å sende direkte med små innslag med temaer som på en eller annen måte skal ha noe med politikk å gjøre. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å engasjere flest mulig- uansett politisk retning. Siden jeg er medlem av SV er det jo ikke unaturlig at temaer og mennesker jeg snakker med kanskje blir å bære preg av akkurat det. Dette er et initiativ jeg har tatt selv og det er kun jeg som er ansvarlig for sendingene. At jeg i tillegg er fullstendig noob på teknologi gjør at iallefall jeg synes det er veldig spennende, og hvis jeg ikke lærer andre noe så kan jeg kanskje lære noe nytt selv.

For meg er dette sinnsykt kleint. Jeg hater å høre min egen stemme og jeg er mye mer nervøs enn folk kanskje tror. Og når det sendes direkte er det ingen mulighet til å redigere bort noe, det bare blir sånn. Ærlig, oppriktig, full av flauser, men kanskje viktigst av alt så kan det kanskje skape engasjement. Og det er iallefall mitt mål. At folk blir kjent med meg på en annen måte og at jeg driter meg litt ut får bare bli en bonus.

Innleggene kommer litt spontant, uten faste tider og forhåpentligvis ikke så ofte at folk blir lei. Jeg har alltid vært så redd for at folk skal bli for lei, at folk skal synes at jeg gjør for mye, er for selvopptatt eller klistrer trynet mitt i avisa for mange ganger. Nå skal jeg bli flinkere å drite litt i hva folk synes og ikke la det stå i veien for mitt engasjement. Kanskje vokser jeg på denne prosessen, isåfall blir det en stor personlig gevinst!
Frem mot valget skal jeg sende direkte minst en gang i uka, og dere må gjerne komme med tilbakemeldinger på hva slags tema jeg eventuelt skal sende om, hvem som fortjener litt usensurert tv-tid og hva som kan være interessant å finne på. Og selvfølgelig stille spørsmål på direkten hvis dere får opp varsel om når jeg sender. De er offentlige og sendes fra min Facebookside.

Det som er så fint med direktesendinger på Facebook er at det er helt valgfritt og se på, så ingen tvinges til å trykke på play!

Ha en fin dag!

#Sosialemedier #Valgkamp #Fokuspåpolitikk #Samfunn #Framtida