Statsministerens pekefinger!

Erna Solberg startet valgkampen i nord med å forklare oss “uvitende” nordlendinger at Finnmark har “relativt dårlige resultater” på sine videregående skoler. Hun antyder at dette er en av grunnene til at Finnmark ikke bør bestå som eget fylke. Likevel klarer ikke Erna å forklare hva en sammenslåing av fylkene helt konkret kan bidra med for å bedre denne situasjonen. Statsministeren er som vanlig mest opptatt av å veive med pekefingeren – uten å komme med forslag på løsninger.
 
I motsetning til Erna mener vi i SV at det finnes bedre og mer effektive løsninger for å hjelpe elevene i Troms og Finnmark til å lykkes enn å tvangssammenslå fylkene. For oss er det viktigere å sørge for at elevene i både Troms og Finnmark får gode opplæringstilbud og en bedre mulighet til å mestre skoledagene. Det bør være et mål at så mange som mulig av elevene i det nye fylket får gå på videregående skoler nært hjemstedet sitt. I stedet for fritt skolevalg vil vi prioritere gode og brede tilbud til alle deler av det nye fylket. Vi vil opprettholde en desentralisert skolestruktur med elevene i fokusTilbudene skal være varierte, desentraliserte og tilpasset regionens behov. Og vi mener at vi trenger både akademikere og fagarbeidere! 
 
Gjennomføring av videregående skolegang er viktigere nå enn det var tidligere fordi det stilles høyere krav til skolegang i arbeidslivet. Når kravene i samfunnet har endret seg må vi tenke på en annen måte for å hjelpe ungdommene våre til å nå sine mål. Vi ønsker mindre pekefinger – og flere tiltak som faktisk hjelper våre unge og håpefulle.
 
Vi ser at de som dropper ut oftest bor i distriktene og mange er borteboende elever. Vi har et spredt bosetningsmønster med krevende avstander i Troms og Finnmark. Derfor mener vi at fylkeskommunen har et ansvar for å sikre elev-hybler til alle borteboende elever i regionen til en pris det går an å leve med. Det er viktig at ungdommene opplever samhold og trygghet når de for første gang skal bo for seg selv. Ved å sikre offentlige elev-hybler vil flere elever kunne kjenne på felleskap – og ikke ensomhet, slik man lettere kan oppleve når man må ut på det private leiemarkedet.
 
Erna Solberg forstår ikke Nord-Norge. Hun tror at alle utfordringene vi har kan løses med å slå sammen Troms og Finnmark. Når det kommer til stykket så klarer hun likevel ikke å forklare oss konkret hva som skal bli så utrolig mye bedre for elevene i den videregående skolen med å slå sammen fylkene. Uansett om det heter Troms, Finnmark eller Troms og Finnmark – så vil vi fortsatt være en landsdel der avstandene er store og der mange elever må bo borte fra sitt lune hjem for å sikre seg en utdannelse.
 
Erna må forstå at det ikke er Finnmarkingene det er noe galt med, men at det er hennes egen politikk som står til stryk! Vi trenger en mer praktisk skole, og vi trenger en skolepolitikk som i langt større grad tar hensyn til borteboende elever. Vi trenger mindre av meningsløse sammenslåinger av fylker, mindre pekefinger og mindre av regjeringens politikk.
 

SV har troen på oss her i nord, og vi ønsker å gi elevene våre den videregående skolen de fortjener. En inkluderende og raus skole som ser elevene for det de er; vår framtid!

Vår kropp, vårt valg!

Jeg har gjennom yrket mitt som hjelpepleier truffet mange kvinner som levde «i gamle dager». Jeg har hørt kvinner fortelle om et liv med mye hardt arbeid, mange barn og lite valgmuligheter. Jeg har hørt om kvinner som ble gravide nesten hver gang mannen var hjemme fra fiske. Om kvinner som gråt når de ble gravide igjen. Og om skammen de bar på når de ble gravide før de hadde giftet seg. Samtlige har lært meg at jeg er heldig som lever i ei anna tid.

Ei tid med prevensjon tilgjengelig, stemmerett, arbeid til alle, muligheter til å være økonomisk selvstendige og ikke minst et større fokus på likestilling. Likevel er det ingen grunn til å lene seg tilbake å bare være takknemlige. Kampen som de før oss har kjempet må fortsatt kjempes for å sikre at de som kommer etter oss også får være like heldige.

De siste månedene har vi sett en Statsminister som er villig til å bruke abortloven som et forhandlingskort for å få mer makt. Vi har sett at rettighetene våre er under press og at vi igjen må kjempe for retten til å bestemme over vår egen kropp. Den nye regjeringen har i Granavolden-erklæringen gått inn for at alle fosterreduksjoner skal gå gjennom abortnemnd. Det betyr at kvinnene som allerede har tatt et vanskelig valg må legge frem saken sin for en nemnd. Fosterreduksjon skal ikke lengre være selvbestemt. Møtet med abortnemndene er tøft for mange, og selv om nemndene gjør en god jobb er det forskjeller mellom landsdelene.
SV mener at avgjørelsen om å ta abort eller ikke skal være opp til kvinnen selv, og ikke opp til en nemnd som vurderer om kvinnen har «gode nok» grunner.

Jeg har i det siste tenkt mye på de 8 som i fjor tok fosterreduksjon. De åtte kvinnene, parene, menneskene som de siste månedene har blitt gjenstand for en av vårt lands største debatt det siste halve året. Disse menneskene har fått en pekefinger i trynet fra Høyre, FrP, KrF og Venstre med en beskjed om at det nye flertallet på Stortinget ikke har tillit til at avgjørelsen de åtte tok var riktig.
Moralpekefingeren fra de borgerlige svir og jeg har ingenting til overs for den brutale påkjenninga regjeringen har lagt på de som i fjor og tidligere har gjennomgått fosterreduksjon. Det virker som om det er skremmende lettvint for høyresiden i Norge å sette seg til doms over andre menneskers liv og valg uten å sette seg inn i hvorfor menneskene har tatt de valgene de har tatt.
Jeg har full respekt for de som tok fosterreduksjon og full tillit til at valgene kvinnene og parene tok var veloverveid. Det er ingen som tar abort fordi det er gøy, og det er det på tide at de borgerlige forstår.

Retten til selvbestemt abort står sterkt i Norge og skal aldri rokkes ved. Det skal være opp til den enkelte kvinne å bestemme over sin egen kropp. I stedet for å innskrenke rettighetene kvinner har, bør de utvides. Og i stedet for å lage flere abortnemnder bør de fjernes. Kvinners kropp er ikke et forhandlingskort.

#HøredumegKjellingolf? #Kvinnekamp #Likestilling #Samfunn #Politikk

Bedre omsorg for spedbarn og gravide i distriktet!

Følgetjenesten skal sikre kvinner i distriktene trygg oppfølging på vei til sykehus. 18% av kommunene i Norge mangler fungerende følgetjeneste, og situasjonen er verst i nord.

Det går et fødsels- og barselopprør gjennom landet. Det er ikke så veldig rart. Fødeavdelinger legges ned, følgetjenesten for gravide blir dårligere og fødeavdelingene har store krav til økonomisk innstramming. Det planlegges for tidlig hjemsending av barselkvinner samtidig som bare halvparten av landets kommuner har ansatt kommunejordmor.

Ingen kan garantere for at en fødsel ikke skal gjøre vondt. Men vi kan gjøre vårt beste for at den skal oppleves trygg og god. Alle som har født, eller på nært hold sett en kvinne i aktiv fødsel forstår hvorfor lang reisevei og flere transportfødsler er noe vi bør unngå. For selv om det i de fleste tilfellene går bra, er det å føde under transport en utrygg og ubehagelig opplevelse vi skal unngå så langt det går. I nye Troms og Finnmark fylke mangler 18 kommuner følgetjeneste. Det er en skam. Kvinner som har over mer enn en halv times reisevei fortjener i det minste å bli fulgt av en jordmor.

Et godt møte med jordmor, helsesykepleiere og barnepleiere kan utgjøre hele forskjellen for kvinner i en av de mest sårbare periodene av livet. Med nok tid og riktig kompetanse kan de redusere fødselsdepresjoner, styrke selvtillit, veilede foreldre og gjøre den første tiden med spedbarnet til en trygg og god tid for mange mødre.

I ei tid der høyreregjeringen korter ned liggetiden på sykehusene og jordmødre roper varsko om at de ikke har nok jordmødre på jobb, øker ansvaret for en god barselomsorg i kommunene. Det ansvaret vil vi ta.

Det krever vilje å satse de store pengene på de små menneskene. I SV er vi tydelige, vi ønsker å styrke helsetilbudet til fødende kvinner og øke andelen faste og hele stillinger i svangerskaps-og barselomsorgen. Trygg fødsel gir en trygg start på livet.

 

#Fødselsomsorg #Desmåfolka #Samfunn #Politikk #Valg2019