Det er for dårlig

En eneste kvinne skal være med å bygge nye Senja kommune. Det er bare å gratulere. Jeg forventer stor-resultat når mennene har samlet seg rundt bordet og diskutert.

Denne uka ble delprosjektledelsen i Senja2020 lagt frem, og den var mildt sagt skuffende. I 4 kommuner fantes det altså bare vilje til å plassere en kvinne til å lede en av 12 delprosjekter. Rimelig fantastisk at ingen har sett hvor hull i hodet det egentlig er. I 2018. I et land som liksom skal være likestilt. Jeg tar av meg hatten.

Jeg mener at prosjektet har fått en elendig start med det gubbeveldet som er satt til å styre delprosjektene, og jeg håper at fellesnemnda (som også dessverre består av flest menn) tar grep og ordner opp i fadesen. For sånn her kan vi bare ikke ha det. Det er allerede en forgubbing av politikken, og jeg hadde håpet at den nye kommunen skulle bli litt bedre og skape litt mer framtidstro enn det den har gjort så langt.

Prosjektlederen legger seg flat og skjønner kritikken som kommer når det kommer til alder og kjønnssammensetning av delprosjektledelsen. Det er veldig bra, og det eneste riktige å gjøre. Han sier også at han skal ha mer fokus på kjønnssammensetning fremover i prosjektet. Likevel holder det ikke mål. For det hjelper lite å si at man skal ha kvinneperspektivene godt plassert i frontallappen når man tar avgjørelsene for Senja2020, dersom det ikke vises at kvinnene er med. Det er heller ikke prosjektlederen som har bestemt hvem som skal sitte i delprosjektledelsen. Sånn som jeg forstår det har fellesnemnda vedtatt hvem som skal være med også har delprosjektene konstituert seg selv. Dette viser vel at det var mindre klokt. For når man samles i et rom med ei gruppe som skal samarbeide og man skal bestemme hvem som skal være leder for gruppa, så skjer det klassiske; menn blir valgt. Vi får ingen helhet eller balanse blant lederne. Og mange sitter igjen med en følelse av at menn nok en gang har bestemt at kvinner ikke er gode nok til å være ledere.

En annen ting som bør diskuteres er eierskapsfølelsen vi innbyggere får til prosjektet. Jeg føler ikke at delprosjektledelsen representerer meg på noe måte. Men det er jo sånt som jeg som kvinne er så flink til, å føle ting.
 
Når Lenvik er så overrepresentert i delprosjektledelsen så føler jeg, som Lenvik-innbygger, at myten om at “Lenvik vil spise opp Senja-kommunene” bare opprettholdes og forsterkes. For det kan vel ikke være sånn at det ikke finnes dyktige folk som har kunnskap å bidra med fra distriktet. Ingenting vondt mot de som er valgt, men noen ganger kan det kanskje være greit å vike litt, sånn for syns skyld. Jeg tror ikke resultatene hadde blitt dårligere av den grunn, også tror jeg at mange kanskje hadde følt at det ble litt mer demokratisk på den måten. Lenvik må være ekstra forsiktig i Senja2020-prosjektet. Vi bør bidra med det vi kan, men vi bør også gi plass til de som kommer fra de mindre kommunene. Det skulle ellers bare mangle. Det er mange der ute som føler seg overkjørt av denne prosessen, og jeg tror ikke dette var med på å gjøre noen ting bedre, snarere tvert imot. De som aldri ble lyttet til i sammenslåingsprosessen har fortsatt en stemme, og den bør lyttes til.

Og jeg skjønner ikke hvor ungdommene er blitt av. Jeg vet at det finnes engasjerte ungdommer i alle 4 kommunene. Det hadde vært så kult dersom noen av de kunne lede et delprosjekt! Da hadde jeg smilt fra øre til øre og følt at prosjektene hadde ivaretatt deres stemme også. Men nytenking har jeg foreløpig sett lite til i Senja2020. Vi trenger noen som kan gå ut av boksen og være litt kontroversiell. En ungdom med guts og store framtidsvisjoner.

En god kommune kan ikke bygges hvis over halve befolkninga ikke er representert. En god kommune blir ikke til med bare godt voksne menn. Den kan ikke bygges av hvite menn som pusher 50, den bør bygges av unge, av eldre, av framtida, av kvinner, av menn, av minoriteter og av folk som har andre perspektiver. En god delprosjektledelse hadde vært representativ for hva slags befolkning vi har i framtidige Senja. Den burde ikke blitt brukt som et slags utstillingsvindu for det vi allerede har nok av, og med folk som jeg bare regner med har nok å arbeide med i sine vanlige jobber.

Det er fortsatt ikke for sent å snu. Fellesnemnda bør ta lærdom av denne ukas debatt om delprosjektledelsen. Det legges merke til av folk også utenfor våre fire kommuner, og det ser ikke bra ut.

Den lille kvinnehjernen min ønsker alle en fortsatt fin søndag!

#Politikk #Kommunesammenslåing #Senja2020 #Framtid #Gubbevelde #Nykommune #Lenvik #Lenkom #Samfunn #Likestilling