Kjære Ordfører

Gratulerer så mye som ordfører i Senja kommune! Du får en spennende mulighet til å ta gode, kloke og empatiske valg for hele den nye kommunen og alle innbyggerne. Vi er mange som har store forventninger til deg og som håper at du setter en god standard for hva vår nye kommune skal være. At du som ordfører setter Senja på kartet i et positivt lys og viser at vi er en varm kommune å bo i. Det har du alle muligheter til.

I Lenvik Kommune har vi i flere ganger diskutert saken om den kurdiske familien Majeed, Khalida og deres tre multifunksjonshemmede barn Banav, Zhiar og Diyar. Foreldrene bor på asylmottak i Salangen og barna bor her i Senja kommune. Familien har hatt oppholdstillatelse siden 2017, men ingen kommuner har sagt ja til å ta dem imot. I gamle Lenvik behandlet vi en interpellasjon om saken på det aller siste møtet vårt i desember, men et knappest mulig flertall valgte å stemme ned saken. Vi er mange som har store håp om at det nye kommunestyret i Senja vil ta et annerledes valg. Et varmere valg.

Familien har ventet på bostedskommune i over to år. Grunnen til at de har måttet vente så lenge handler åpenbart om økonomi. Staten gir kun tilskudd i inntil 5 år når flyktninger med helseutfordringer skal bosettes. Det er ekkelt å vite at vi behandler mennesker som tall og at de medmenneskelige aspektene ikke synes å være viktig nok i denne saken. Jeg har opplevd at vi har en anstrengt kommuneøkonomi når det gjelder mennesker som trenger hjelp, men når det har handla om privat næringsliv har bankkontoen vært nærmest utømmelig.
Som du vet, Tom-Rune, så er det masse som kan skje i løpet av 5 år. Håpet mitt (og også ditt) er selvfølgelig at det blir ny regjering om kun kort tid. Jeg kan love deg at mitt parti vil stå sterkt på kravene for å sikre at kommunene får bedre økonomiske støtteordninger for bosatte ressurskrevende flyktninger før de 5 årene har gått. Som Ordfører håper jeg du blir med å ta den kampen til neste år.

Det er mange som ønsker at denne familien skal få kjenne på varmen fra oss i nye Senja kommune, og jeg tror at vi har masse å bidra med. Vi har dyktige arbeidsfolk som jobber i sektorene denne familien kommer til å møte, og vi har så mange engasjerte innbyggere som står med armene åpne for å ta imot familien. De har allerede en stor tilknytning til vår kommune, og det er flere av oss som kjenner de fra Frivilligsentralen på Finnsnes. Ønsket mitt er at de skal få bo her, komme nærmere barna sine og få en mer human livssituasjon. Det ønsker familien selv også.

Jeg skal ikke bli et gnagsår fra sidelinja, Tom-Rune, men jeg håper at du kan sette denne saken på dagsorden i den nye kommunen. Det er umenneskelig å måtte sitte på vent så lenge, og det er lett å føle sympati for situasjonen familien står i. Som politikere kan vi gjøre mer enn å sitte på sidelinja og vente sammen med dem- vi kan strekke ut ei hånd. Du kan definere hva slags kommune du vil være ordfører for, og hvilken standard vi skal sette når valgene som skal tas angår mennesker i sårbare situasjoner.

Kommunestyret i Lenvik sviktet denne familien. Det hadde vært fint om nye Senja kommune viste varme og raushet gjennom å ta et aktivt valg og gi beskjed til IMDI om at vi ønsker at Majeed, Khalida, Banav, Zhiar og Diyar skal få bo her hos oss. Da kan vi vise at Senja er en god kommune å bo i for alle hele livet. Da viser du at Senja er en hjertevarm kommune som ikke bare gir muligheter til næringslivet, men også til de menneskene som trenger hjelp, en klem, en ny start og en bostedskommune.