Vi kan godt snakke om selvmord

Jeg er enig med Egon Holstad i det han skriver om selvmord (innlegget kan du lese her). Temaet får alt for lite oppmerksomhet, ikke bare i valgkampen, men ellers også.
Det er utrolig mange som blir rammet av selvmord, og det må tas på alvor. Men å løfte det opp som en sak i valgkampen hvert fjerde år synes ikke jeg er godt nok.

Jeg er med i SV fordi jeg tror på at et bedre samfunn er mulig. Egon Holstad gjør litt narr av slagordet vårt “Ta kampen for et varmere samfunn”. Slagordet oppsummerer likevel hva vi vil ha. Et samfunn der vi tar vare på alle, selvfølgelig også mennesker som føler seg utenfor og er i risiko for å ta sitt eget liv.

Den psykiske helsa vår er minst like viktig som den fysiske. Likevel oppleves det for mange som tabubelagt å snakke om hvordan vi egentlig har det. Det er lettere å si at man skal til en legetime enn at man skal til psykologtime. Det virker noen ganger som om vi har det alt for travelt til å lytte til hverandre.
Jeg blir redd når ungdom har det vanskelig og oppgir på ungdata-undersøkelsen at de er ensomme. At 550 mennesker hvert år tar livet sitt i Norge er helt forferdelig, og det tror jeg vi alle kan enes om. Fordi det betyr at vi som samfunn har sviktet.

Det er ikke så mange år siden en av mine nærmeste venner tok sitt eget liv. Jeg har tenkt enormt masse på om jeg kunne gjøre noe annerledes. Om det var noe jeg kunne gjort for å unngå at noe så forferdelig skulle skje.

Det er bestandig noe man kan gjøre. Som du selv tar opp er det viktigste vi som medmennesker kan gjøre å bry oss mer om hverandre. Som politikere har vi et spesielt ansvar for at hjelpetilbudet alltid er godt nok og at flere som er i faresonen blir fanget opp og får hjelp før det går for langt. Jeg synes det er veldig viktig å sørge for at det er gode nok forebyggende tiltak i alle ledd av livene til folk, både i barnehager, skoler og arbeidsliv, for ikke å snakke om å passe ekstra godt på de som faller utenfor. Og det føler jeg at mitt parti har et inderlig ønske om å få til, derfor vil SV prioritere psykisk helsevern høyt.

SV vil at helsetilbudet for de med psykiske lidelser skal være raskt, tilgjengelig og integrert i folkehelsetilbudet. Alle som trenger behandling og hjelp fra det offentlige skal få det raskt. I dag ser vi at det er lang ventetid for behandling av psykisk lidelse, noe jeg vet oppleves som fortvilende for de som trenger hjelp. En annen ting er at vi må sørge for at alle får individuelt tilpasset hjelp, nettopp fordi det ikke finnes to streker under svaret til alle som sliter.
Viktigst av alt er at vi har et system som godt nok fanger opp de som har det vanskelig. Vi vil ha en mer oppsøkende og nær hjelp, sånn at du får like god hjelp uansett hvor du bor. Vi vil innføre en kommunal opptrappingsplan for psykisk helse og bevilge mer penger til psykiske tjenester som kan være tilgjengelig i hver kommune. I tillegg vil vi innføre gratis psykologhjelp for alle under 25 år gjennom flere tilbud enn BUP, samt å sikre tilbud om skolepsykolog på alle videregående skoler for å gjøre det lettere for de unge å søke hjelp.

Jeg har lært meg å ikke gi meg når noen sier at de har det bra, og de åpenbart ikke har det. Når mennesker plutselig opplever store omveltninger i livene sine er jeg med en gang på vakt. Som politiker og medmenneske vil jeg alltid jobbe for at de som har det vondt skal få det bedre. Selvmord er et felles ansvar, og det ansvaret må vi som samfunn ta sammen.

(Bildet er fra mentalhelseungdom.no)

#Samfunn #Selvmord #Psykiskhelse

Til ungdommen

Kjære Troms Sosialistisk Ungdom, dere gjør meg stolte.

Jeg meldte meg inn i SU da jeg var 12 år gammel, og siden da har hjertet mitt banket ekstra hardt for den flotte ungdomsorganisasjonen dere er en del av. Jeg har vært i mange skoledebatter og fått variabelt resultat. Noen ganger gjorde jeg det kjempebra, mens andre ganger gjorde jeg det helt elendig. Det har vært mye nerver, tårer, oppkast og håpløshet, men mest av alt har det vært med på å fyre opp engasjementet mitt.

Skolevalgene er en beinhard erfaring. Etterhvert som jeg har blitt “voksenpolitiker” har jeg skjønt at ingen debatter er så tøffe som skoledebattene. Det er de debattene med høyest temperatur, mest uro, mest engasjert publikum og tøffest klima. Det handler alt for ofte om å rakke ned på andre politiske partier, og debattantene slipper unna med alt for mye. Ordførerdebatter er bare piece of cake i forhold til hva dere nå har vært gjennom.

De fleste av dere har vært i deres første debatter denne valgkampen. Vi er glad for at dere har prioritert sånn som dere har gjort, og latt flest mulig få prøve seg i skolevalgene. Dere har vist at det all vår politikk baserer seg på, nemlig å gi hverandre muligheter og å være raus, fungerer. Jeg håper dere tar med dere den erfaringa dere har fått og at dere er stolte over alt dere har fått til. Dere står for det dere mener, dere tror på at et bedre samfunn er mulig og jeg ser at dere har vokst masse på de siste ukene.
Ungdommen har talt, de vil ha regjeringsskifte. SV har fått 10% oppslutning fra årets skolevalg og er det partiet som har gått mest frem av alle. Det kan vi takke alle dere i Sosialistisk Ungdom for.

Vi i Troms SV er veldig glad for å være på samme lag som dere. Dere har vist et engasjement i denne valgkampen som har gjort oss motiverte og inspirert oss til å bli bedre. Det er lett å be dere om hjelp, dere stiller alltid opp. I hver debatt jeg har vært i denne valgkampen har dere stilt trofast opp og heiet meg frem. Dere har banket tørrfisk, tatt initiativ, stått på stand, hatt valgtorg, vært på skolebesøk, vervet, laget videoer, diskutert, arrangert, hatt morgenaksjoner og virkelig gitt alt dere kan for at dette valget skal gå bra. Engasjementet deres er og har vært enormt gjennom hele valget- det er vi veldig takknemlige for.

Gratulerer med vel overstått skolevalg for denne gangen og masse lykke til videre! Ta vare på engasjementet dere har, det er helt unikt.

#Ungdommen #Framtida #SV #SU #StemSV #Politikk #Samfunn #Skolevalg #Debatt 

Forandring 2017

Det verste jeg vet er urettferdighet. Det er det som stikker hardest. Når barn ikke får gå på SFO fordi det er for dyrt, eller ikke får delta på fritidsaktiviteter fordi pengene ikke strekker til, og når mennesker fra andre land blir utsatt for rasisme og krenkelser fordi de har en annen hudfarge eller snakker et annet språk er det noe alvorlig galt med samfunnet vi lever i.

Forskjellene mellom folk øker. Høyre og FrP sørger for at de som allerede har mest får mer, og de som har minst får mindre. Folk som er fattige eller syke rammes av velferdskutt og får dårligere hjelp. Reglene som gir folk fast arbeid og et trygt arbeidsliv svekkes. Flyktninger blir utsatt for mistenkeliggjøring og får ikke den hjelpen de trenger. Oljefondet blir spist opp, og gevinsten går til de få som allerede har mest fra før. Det er urettferdig og det gjør at flere mennesker får dårligere muligheter i livet.

Dette valget handler om mer enn bare asfalt, bompenger og etnisitet. Det handler om folk. Det handler om de barna som ikke får spille fotball fordi det koster for mye, og det handler om de som ikke får heltidsstilling og derfor ikke får mulighet til å kjøpe sin egen bolig i et håpløst boligmarked. Det handler om de menneskene som ikke tørr å gå ut av døra fordi de nettopp har blitt stigmatisert på riksdekkende TV av en integreringsminister som ikke ønsker å integrere en eneste person. Det handler om å ta ansvar for hverandre og det fellesskapet vi lever i sammen.

Hvis de urettferdige forskjellene får fortsette å øke i dag, får vi et kaldere samfunn i morgen. Hvis vi lar høyresiden sette standarden i 4 år til får vi et samfunn med større forskjeller som skader fellesskapet vårt. Vi får en statsminister som vender det døve øret til når politikere snakker ned om bestemte grupper i samfunnet og skaper forskjeller mellom folk. Vi får ​en regjering som systematisk jobber for at de på toppen får mer, mens vi andre får mindre. Vi får et helsevesen med mindre penger til de som er syke, og større fokus på de som kan betale seg til bedre behandling.

Det er tid for ei forandring, og du kan være med på den forandringa. Jeg vil at vi skal være et land der alle må bidra rettferdig til et fellesskap som gir alle muligheter. Fellesskapet er det som gjør oss så unike. Fellesskapet sørger for at vi får hjelp når vi er syke, at alle får muligheten til å gå på skole og at vi har et anstendig arbeidsliv.
Vi kan velge å gjøre Norge mer rettferdig, nettopp fordi det handler om prioriteringer. Der Høyre og FrP prioriterer å gi skattelette til de rikeste, prioriterer SV å ha en mer rettferdig skattefordeling sånn at velferden blir sterkere for ALLE. Vi vil ha et fellesskap som ikke gir opp noen og som sørger for at urettferdigheten ikke får seire. Valget står om under ei uke. Da skal vi på nytt velge hva slags retning landet skal styres i. Håper vi kan våkne opp etter valgdagen med nyheter om at godhetstyranniet har seiret og at de mørkleblå kreftene må ta hatten sin å forlate makta en gang for alle.


#Politikk #Valg17 #Forandring2017 #Samfunn #Rettferdighet #Rødgrønt #StemSV

Ingen kompromiss i Lofoten, Vesterålen og Senja

Etter valget skal det avgjøres nok en gang. Høyre, FrP og Arbeiderpartiet ønsker en åpningsprosess (konsekvensutredning) av områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja, SV sier klart og tydelig nei. Dette blir et veldig spennende valg, og vi ser nok en gang at de små partiene kan komme til å få stor innvirkning på hva slags framtid vi skal ha i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vi mener at vi har nok kunnskap om områdene og hva konsekvensene av å åpne for oljeboring i de sårbare områdene kan bety. Høyre, FrP og Arbeiderpartiet burde konsentrere seg om den kunnskapen som allerede ligger på bordet, og begynne å forstå at framtidas bærekraftige næring ligger i havet- ikke under den.
Det snakkes endel om sameksistens mellom olja og fisken, samtidig som oljenæringa flere ganger har vært tydelig på at kystens ressurser må vike for oljeboring. Det skapes store forventninger om nye arbeidsplasser til nord, men vi vet allerede at de fleste arbeidsplassene tilknyttet oljenæringa kommer de sør for polarsirkelen til gode. Vi mener at hvis man fører en god fiskeri- og miljøpolitikk, så kan man skape flere arbeidsplasser i nord enn oljenæringa kan.

SV har 5 enkle hovedkrav til et eventuelt regjeringssamarbeid etter valget. En av kravene er at Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes oljefritt. Vi ønsker ikke å gå med på et kompromissforslag der man “bare” åpner deler av området for oljeboring, slik som Arbeiderpartiet ønsker. SV svikter aldri Lofoten, Vesterålen og Senja, og vi kommer ikke til å godta et samarbeid med et parti som løper oljelobbyen etter føttene uten å ta hensyn til miljø, næring eller klima. 
Slaget om Lo/Ve/Se står nå i et veiskille. Vi tror at dersom vi vinner denne seieren nå, så har vi vunnet den for alltid. Lofoten, Vesterålen og Senja får dere aldri så lenge vi har noe vi skulle sagt!

#LoVeSe #Framtid #Miljø #Oljeboring #Politikk #Samfunn #Valg17

Tid til omsorg

I dag er det sånn at alt for mange av landets eldre ikke får den omsorgen de fortjener, og vi ser at eldreomsorgen fortsatt bærer preg av store kvalitetsvariasjoner. Bemanningen er mange plasser alt for lav, og rapporten “menneskerettigheter i norske sykehjem” slår fast at grunnleggende menneskerettigheter brytes i sykehjemmene våre.

En rekke undersøkelser har avdekket store mangler og ulikheter i eldreomsorgen, og vi ser at det er store variasjoner i antall helsepersonell som er satt opp i turnus i forhold til antall beboere- både fra sykehjem til sykehjem og på sammenlignbare avdelinger. Det er også store avvik fra helt nødvendig bemanning på grunn av høyt sykefravær. Vi tror at det er en direkte sammenheng mellom stort arbeidspress og høyt sykefravær.

Det har flere ganger blitt påvist at lav bemanning er ei stor utfordring i eldreomsorgen. I dag er det mange plasser sånn at eldreomsorgen er blitt et maskineri hvor man aldri har tid nok til sitte seg ned og faktisk lytte til hvordan pasientene har det. Det er uverdig både for de ansatte og for beboere på sykehjemmene. Jeg jobbet en gang på en avdeling der vi mange ganger ikke hadde tid til å dusje pasientene, og noen dager kunne vi bare yte på et minimum og hjelpe til med mat og skift. Det er utrolig vondt å gå fra rom til rom og ikke ha tid til å hjelpe pasientene til å stå opp. Jeg unner ingen ansatte, pasienter eller pårørende å oppleve noe sånt. Jeg mener at å øke grunnbemanninga og sørge for at det alltid er nok folk på arbeid kommer til å sikre at slike uverdige tilfeller ikke skjer, og at alle våre eldre får ei god og verdig tid på sykehjem.

Den viktigste ressursen for å sikre en god eldreomsorg er fagfolkene som jobber i helsesektoren. Det er alt for mange plasser der pleierne har for stort arbeidspress og for lite tid. Bemanningene er ofte for lave- og det gjør noe med kvaliteten på tjenestene vi leverer, i tillegg til at det sliter både på pasientene og pleierne. Flere folk på arbeid gir mer tid til omsorg for de eldre, derfor mener vi at det er helt avgjørende å øke bemanningen.

SV ønsker en nasjonal bemanningsnorm i eldreomsorgen fordi vi mener at god nok tid er løsningen på en alt for hektisk hverdag på sykehjemmene. Vi vil ha en mer nasjonal styring av den kommunale velferden, blant annet fordi vi ser at det ofte er tilfeldig hvor god hjelp du får ut fra hvor i landet du bor. Vi vil at alle skal ha de samme mulighetene og den samme gode behandlingen uansett om du bor i en kommune i nord eller sør. I en trang kommuneøkonomi er det ofte vanskelig for kommunene å prioritere de eldre på en god nok måte. For å sikre at eldreomsorgen blir prioritert og at det er gode tilbud i alle landets kommuner mener vi at en nasjonal bemanningsnorm må innføres. En bemanningsnorm sikrer en god nasjonal standard og kommer til å gi mer tid til omsorg. Da unngår man også at det er tilfeldig bemanning ut fra hvor rik eller fattig kommunen du bor i er.

Det er nok av helsepersonell som drar hjem fra jobb med konstant dårlig samvittighet og pårørende som ikke føler seg trygge på at sine nærmeste får den hjelpen de trenger. Det vil vi i SV ha slutt på, derfor vil vi jobbe for at bemanningsnormen blir en realitet.

Det drives i dag en rovdrift på de ansatte i helsesektoren i Norge. Det er alt for stort tidspress og stor bruk av deltidsstillinger. Det må ta slutt hvis vi skal kunne ta vare på de eldre på en best mulig måte.

#Sykehjem #Eldreomsorg #Helsesektor #Samfunn #Politikk #Valg2017 #StemSV #SV #Bemanningsnorm

5 enkle krav

Vårt mål med stortingsvalget i 2017 er at Norge får et nytt flertall, en ny regjering og en ny politisk retning. Vi vil ha en regjering som har fokus på omfordeling, solidaritet, et sterkere fellesskap og lavere klimagassutslipp.

Valget i år handler om hva slags framtid vi ønsker å skape for generasjonene som kommer etter oss. Vi vil ha et samfunn der forskjellene blir mindre og at færre barn må vokse opp i fattigdom. Vi ønsker et samfunn der vi i fellesskap sørger for at alle har tilgang til gode barnehager, skoler og helsetjenester. Vi vil ha et samfunn der vi sammen tar vare på naturverdiene, skaper klimavennlige arbeidsplasser og reduserer klimagassutslippene.

SV stiller derfor 5 enkle krav i ei eventuell forhandling om ei ny rødgrønn regjering.
1. Øk barnetrygden. Ei kraftig og årlig opptrapping av barnetrygden i perioden, samt en ekstra målretting mot fattige familier.
2. Sårbare områder som Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene, iskanten, polarfronten og uåpnede deler på norsk sokkel skal forbli uten oljevirksomhet.
3. Flere lærere. En nasjonal norm for lærertetthet. Maks 15 elever per lærer fra 1-4. trinn og maks 20 elever per lærer fra 5-10. trinn.
4. Profittfri velferd. Velferd skal være fellesskapets oppgave, og pengene skal komme innbyggerne til gode- ikke gå til profitt for eierne av kommersielle foretak.
5. Vi vil støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen.
 

#Politikk #Samfunn #Forandring2017 #Nyregjering #StemSV #Rødgrønt #Stortingsvalg