Det bekymrer meg!

 

I dag ble det lagt frem en rapport som viser at 4 av 10 unge jenter i Norge har opplevd å bli digitalt misbrukt av kjæresten sin. Det bekymrer meg.
Da jeg var ungdom var den berømte Tromsømappa på mange ungdommers pc. Nakenbilder av unge jenter fra Troms, mange av de under 18, ble spredt og vist rundt til mange. Jenter som hadde latt seg fotografere av kjærestene sine, eller som hadde sendt bilder av seg selv som bare var ment å vises til kjærestene sine som de stolte på, ble sendt rundt og vist til flere tusener av mennesker.
Bilder av unge jenter, noen av de barn, spredt rundt på pcer i de mange tusen hjem, og endte opp hos gamle griser som runkemateriale. Det er helt grusomt at noen gjør sånt, og enda verre at de ikke tenker over konsekvensene av at de deler slike bilder videre.

Vi lever i 2015, mye av det vi gjør foregår på internett. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har sendt halvdristige bilder til kjæresten min i tider der vi har sett hverandre lite. Mange unge, og sikkert middelaldrende også, gjør det. 
Bilder og deling er en del av hverdagene våre. Snapchat er en app som de fleste jeg kjenner har. Der sender vi bilder av oss selv daglig til folk vi kommuniserer med. At noen velger å sende sexysnaps til kjæresten sin har jeg full forståelse for. Men man må alltid tenke over konsekvensene av det man gjør. Dersom man sender slike bilder vet man jo i bakhodet at disse kan komme i retur når man minst forventer det. Vi vet jo det. Men det betyr ikke at det er greit. Vi skal ikke måtte finne oss i det.

Jeg vet ikke hva undersøkelsen som ble lagt frem forteller mest om. Om at vi jenter tenker for lite over hva vi deler eller at guttene som deler bildene videre er idioter. Det er vanskelig å si. Uansett så er det bekymringsfulle tall som blir lagt frem. Vi skal ikke måtte gå rundt å være redd. Vi skal ikke måtte begrense oss selv. Det gjør vi nok.
Det bekymrer meg. Det bekymrer meg at unge jenter skal måtte gå rundt å være redd for at bilder fra fortida skal bli spredt rundt til alle og enhver. Det bekymrer meg at man ikke skal kunne stole på de man er sammen med. Det bekymrer meg at vi er kommet så langt at jenter føler seg presset til å sende dristige bilder av seg selv til gutter. Og ikke minst så bekymrer det meg at det ikke blir sett hardt ned på når bildene deles.
Jeg husker at meningene rundt Tromsømappa var at det var kult. At guttene bare delte det videre og sendte de rundt om på pcene sine, og at de ble vist på prosjektor i klasserommene på videregående. Det er ikke kult å dele barneporno. Det er ikke tøft å være med på å sende videre bilder av unge jenter.
Jentene er noens datter, noens søster og noens barnebarn. Det kunne likegodt vært noen i din familie.

 #2015 #Bekymringsfult #Samfunn #Utvikling #Kvinnekamp

 

Regjeringen må skjerpe seg og høre etter!

Vi har alle opplevd det. En trassig treåring som bare ikke hører etter og gjør det motsatte av det de voksne ønsker. Det kan oppleves frustrerende. Nesten som om barnet bare gjør ugagn for å provosere. Forskjellen på en trassig treåring og vår regjering er at barnet ikke alltid forstår. Regjeringa bare vil ikke forstå.

Regjeringa består av voksne folk. Folk som er valgt inn av folket. “For folk flest” som FrP sier så fint. Nylig markerte min definisjon av folk flest sin avsky mot regjeringens ønske om å endre arbeidsmiljøloven. Loven som er der for at akkurat folk flest skal bli ivaretatt og behandlet på en ordentlig måte. Loven som de borgerlige ønsker å “slakke”. Makta skal flyttes fra den ene siden av bordet til den andre. Sjefen din skal få bestemme mer over livet ditt. Det er ikke greit.

Selv er jeg et rivjern av en arbeidskvinne. Jobben min er en stor del av livet mitt, men jeg ønsker ikke at jobben min skal bli livet mitt. 
På Finnsnes møtte det enormt mange på streiken. Jeg var ekstra stolt av å være fagforeningskvinne og venstreradikal den dagen. Det var en god dag. Engasjementet jeg ikke har sett var der. Det møtte opp ca 500 personer.
Folk har skjønt hva det går ut på. Folk som har stemt på Høyre og FrP forteller om at de angrer. De ser at arbeidslivet er under trussel. Folk flest tok kanskje ikke øynene sine med seg til valgurnene for snart 2 år siden, men de har brillene på seg i dag. De ser at hvis de borgerlige får det sånn som de vil, så vil det gå utover oss vanlige folk. Arbeidsfolk som meg og deg, som står på for at hjulene i Norge skal gå rundt. Vi skal altså bli straffet med mer ubekvemsjobb, flere timer jobb i uka og mer utrygghet. Det er takka for å stå på, med andre ord. Regjeringen kaller det for en oppmykning. Jeg kaller det for en rasering. 

Regjeringa som så fint snakker om frihet. Frihet til å velge. Frihet til enkeltindividet. Hvor er friheten i søndagsåpent? Jeg mener, seriøst, hvis ikke folk klarer å ta friheten med seg på butikken de 6 andre dagene i uka så har man organiseringsutfordringer. Mitt kontraforslag mot søndagsåpent blir derfor at folk kan få mer veiledning på handling. Det skal være mulig å få alt du trenger mellom 0700 og 2300 fra mandag til lørdag.
Hos oss handler vi en gang i uka. Så stikker vi innom dersom vi trenger noe. Vi har det allerede alt for godt. Vi kan dra på butikken nesten når vi vil. Hvis jeg skal på jobb i Rossfjord kl 0800, så kan jeg faktisk dra på butikken kl0700 for å handle. Hvis jeg kommer fra seinvakt på Finnsnes kan jeg handle etter arbeidstida mi fordi stortsett alle butikkene har åpent til 2300. Det er nok ubekvemstid i dagligvarebutikkene som det er. Vi må kunne gi de ansatte en eneste dag fri i uka. Vi trenger ikke å være kravstore og vanskelige.
Dessuten har jeg ikke inntrykk av at flertallet ønsker søndagsåpent. Verken de som jobber i butikk, de som eier butikkene eller de som handler der. Er det bare regjeringa som ønsker det? Isåfall lurer jeg svært på hvem de egentlig sitter der på vegne av.
Hviledagen bør holdes hellig. Søndager skal være rolige. For de fleste er søndagen den eneste dagen vi kan slappe av. Vær så snill å la oss ha den dagen.

#Arbeider #Rettigheter #ForsvarAML #AML #Mittarbeidsliv #Ikkeminregjering