Administrerende direktør eller hjerteknuser?

Uten å tenke noe særlig over det kjøper jeg stortsett unøytrale klær til barna i familien min. Av og til hender det at guddattra mi får rosa kjole, mens tantebarna mine som er gutter får blå joggedress. Til jul fikk de votter og luer i typiske “gutte- og jentefarger”. Også jeg som er feminist… Håpløst.

Da jeg tidligere i år skulle handle fødselsgave (heter det det?) til barnet til et vennepar av oss, våknet jeg opp. Sånn skikkelig. Jeg handla noe blått “siden det er en gutt”. Helt automatisk. Det har gått for langt…. Mange bagatelliserer farger og valg av klær til barn, men jeg synes egentlig det er veldig viktig. Jeg liker å handle inn nøytrale klær til mine stebarn eller at de får velge selv hva slags farger de ønsker på klærne sine. Jenter kan likegodt gå med blått og jenter med rødt, dersom de ønsker det. Likevel har jeg blitt truffet av epidemien, og lar automatisk noen av mine valg bli tatt av det som samfunnet forteller meg.

Fra vi er nyfødt forteller samfunnet vårt oss hva vi er. Fra vi er i magen er valgene for hva slags farger vi skal kle, utifra hva slags kjønn vi er, bestemt for oss. Er det greit?
Kanskje er det en bagatell. Kanskje går verden videre selv om jenter er “søte” og gutter er “tøffe”. Betyr det at vi skal finne oss i å bli satt i kjønnsroller som er med på å begrense livene våre?
Jeg har alltid brydd meg om viktige ting. Jeg ber hver kveld for at andre skal ha det bra. Jeg skulle ønske det ikke fantes krig, fattigdom, sult og voldtekt i denne verden, og synes de kampene er de viktigste. Likevel kan jeg ikke slutte å bry meg om hva slags kamp jeg kan ha reell innflytelse på, her og nå. 
Da jeg var å handlet til det nevnte guttebarnet på Name It på Finnsnes kom jeg over det berømte “Adm. Dir” og “Hjerteknuser”-valget. 

Hvem er det som sier at gud’dattra mi ikke kan bli administrerende direktør dersom hun ønsker det? Mange gutter kan da vel være hjerteknusere. Og hvorfor har de ikke bodyer med tittelen “traktorsjåfør” eller “resepsjonist”? Eller “bonde”? Administrerende direktør er jo et statusyrke. Du tjener ikke så veldig mye penger på å “bare” være en hjerteknuser. Fra før barna er født er de blitt fortalt hva vi forventer av de. At kvinner skal være hjemme på kjøkkenet og ikke tjene noenting, mens mennene skal ha høye, viktige stillinger der de kan røyke sigar og forsørge familien sin. Jeg blir rett og slett fysisk uvel av og tenke på det.

Babyklær med slike tekster er et veldig godt eksempel på hvordan vi produserer forskjeller mellom kjønnene fra levedag 1. Hvordan vi stiller ulike forventninger til hva barna skal bli basert på hva slags kjønn de tilfeldigvis er blitt født inn i. Vi lærer tidlig barna våre at de har forskjellige egenskaper. Når vi kaller jentene for prinsesser og guttene for tøffinger behandler vi de annerledes. Jeg gjorde nesten nettopp en klassisk feil da jeg kjøpte inn en barbie-bok til stedattra mi og en bok om engelsk språk til stesønnen min. Jeg skjemmes faktisk bare når jeg tenker på det. Det skal nevnes at han går på skole og har mer nytte for en innføring i engelsk enn det stedattra mi har akkurat nå, men hjernen min tenkte ikke. Den bare gikk automatisk på den rosa boka som stod der. Det er ikke tilfeldig at det ikke ble en bok om biler. Jeg skulle gjøre noe fint for de, nå har jeg bare sykt dårlig samvittighet fordi jeg har “fortalt” de hva som forventes av de. Typisk meg.
Selv om jeg er veldig bevisst på kjønn og sånn, gjør jeg også feil. Jeg behandler gutter og jenter annerledes, helt ubevisst. Alle gjør jo det. Ikke at det er en unnskyldning i seg selv, for det er jo ikke greit likevel. Et barnehagestudie viser for eksempel at personalet i barnehagen snakker annerledes til gutter enn de gjør til jenter, selv om de mente at de var bevisste på forskjellsbehandling. Bevisst eller ubevisst- forskjellsbehandlinga basert på kjønn har konsekvenser.
Fra jenter er små lærer de seg at de skal være søte og pene. Det kommer som en direkte konsekvens av hva de voksne rundt de gir de komplementer på. Det ytre er det som gjelder når du er jente, det er jo det vi blir fortalt fra vi er kjempesmå barn. “Så søt du er” eller “Du er så pen med håret ditt sånn” eller “Du er så fin i kjoler” er kommentarer som går igjen framfor “Så flink du er til å bygge den legoen” eller “Du har er veldig flink å snakke ordentlig”. Det er en grunn til at jentebarn vokser opp med dårlig selvtillit og står framfor speilet i alt for ung alder og holder inne magen sin. De har lært det fra de voksne. De har hørt mamma si gjentatte ganger at “Jeg er for tjukk i denne kjolen” eller “Jeg kan ikke gå ut uten sminke”. Barns dårlige selvtillit er en direkte konsekvens av voksnes ubevisste forhold til sin egen kropp. 
Mange jenter og kvinner vokser opp uten å være fornøyd med seg selv og lever hele livet med dårlig selvtillit. Det har ikke kommet av seg selv. Det er ikke tilfeldig at det er flere jenter enn gutter med dårlig kroppsbilde, og det handler ikke om at vi er “det svakeste kjønn”. Det handler om at vi hele tiden blir behandla på en anna måte enn gutter blir. De boostes hele livet sitt på hvor tøff og stor og sterke de er, mens vi blir behandla som porselensdukker som skal sitte pent og smile søtt. Jeg finner meg ikke i det lengre. Fra nå av er det no mercy fra min side, jeg skal ikke handle en eneste rosa genser til jentene i min familie. Jeg skal lære barna rundt meg at de alltid har et valg, og at valget ikke er nødt til å være rosa eller blå basert på hva slags kjønn de er født inn i. Jeg skal bli mer bevisst på hva jeg handler til de rundt meg og skal bli flinkere til å ikke forskjellsbehandle barn og unge basert på hvem de er og hva de er blitt født inn i. Hvordan ellers skal jeg gjøre en forskjell? 

#Tenkselv #Feminisme #Admdir #Hjerteknuser #Kjønnsroller #Konservativ #1950 #Hallays #Engasjement #Kjønnsforskjell #Drittsamfunn #Swag

Liker bare ting hvis de er rosa


Etter en fin hyttetur hos pappa sammen med Kay fikk jeg helt dilla på yndlingssangen min fra ungdomsskolen. Jeg er bare HELT der lissm. Alltid når jeg synes ting er utfordrende som voksen finner jeg frem ungdommen i meg og føler meg mye bedre! Flere som hadde dilla på Rosasangen for et tiår tilbake?

Hun står opp og skjønner plutselig
at livet er så kjedelig
Hun vil gjøre noe harry
Hun vil bli en rosa barbie!
Så hun tar ut alle penga sine,
og spanderer på alle venna sine,
rosa sukkerspinn
for rosa det er in!

Kjøper rosa genser, rosa tusj,
hun bruker også rosa pysj!
Rosa bukse, rosa sokker,
hun leker kun med rosa dokker
Hun har på rosa bikini,
og kjører rosa lamborgini,
mens hun drikker rosa slush
og girer med en rosa klutsj.

Rooosa, jeg liker bare ting hvis de er rooosa!
Hva sa du, sa du grønn?
Nei, det er roosa,
de prøvde visst å ta meg med til Gaustad…
Hæ? Gaustad?
Men åssen går det?
Åssen går det?
Jeg har fått rosa stripe i håret!

Hun går med rosa sekk på skolen
som er importert fra Polen.
Rosa lue, rosa vanter,
og hun digger rosa panter.
Når hun faller ned i trapper
ser hun rosa elefanter.
Hun tygger rosa hubbabubba
mens hun hygger seg med gutta
Når hun går i skolekorpset
spiller hun på rosa tuba
Hhun har en rosa papegøye
og den biter folk i øyet.
Når hun skal inn i polstra celle
får hun rosa tvangstrøye.

Roosa, jeg liker bare ting hvis de er rooosa!
Hva sa du, sa du grønn?
Nei, det er roosa!
De prøvde visst å ta meg med til..eh.
Ja? Hvor da?
Eh… McDonalds?
Javel da… Det får gå for denne gang!

Rooosa, jeg liker bare ting hvis de er rosa
Hva sa du, sa du grønt?
Nei, det er rooosa
Jeg liker bare ting hvis de er roosa….
(osv..)

#Rosabarbie #Rosa #Onelove #Onelife

Om å lukke øynene

Mine tanker om vårt kalde samfunn og om hvordan vi behandler andre mennesker.

For kort tid siden var det skrevet en veldig viktig artikkel i NRK nordnytt om “småhusene” i Botnhågen, Lenvik. Overskrifta i saken var “Er du søppel, så er du søppel”, og handler om de 6 rusboligene Lenvik Kommune satt opp med industri, kirkegård og søppelanlegg som nærmeste nabo for noen år siden. Grunnen til at byggene ble plassert der som de ble plassert var fordi naboene i det boligfeltet som egentlig var tenkt til rusboligene protesterte. På samme måte som naboer og redde “medmennesker” ofte roper høyt i avisa dersom ei bygd skal få asylmottak. På samme måte som det protesteres høyt for et tiggeforbud i Norge, så protesterte naboer til disse husene når det ble foreslått at de skulle plasseres i et tenkt nabolag. Hva er det som gjør at folk er så redd? Hva er det som gjør at 6 småhus er en trussel for våre “perfekte” nabolag rundt omkring? Hvorfor er ikke vårt fokus å hjelpe framfor å se på disse menneskene som problemer?
I dag ser vi resultatet. Personene som bor her trenger mye hjelp og oppfølging, kanskje enda mer på grunn av måten de har blitt sturet avgårde på. De føler at ingen vil ha de. Jeg har stor forståelse for det. De har blitt behandlet utrolig dårlig, det må det ikke være noe tvil om. Tenk å bli plassert bakerst i rekka uten mulighet til å sosialisere seg med noen andre enn de nærmeste naboene sine, som kanskje også har et rusproblem. Jeg har ingen motforestillinger mot at folk med samme skjebne treffer hverandre. Men jeg ser, logisk nok, en stor utfordring ved at personer som er på tur ut av et rusmiljø har et rusmiljø som eneste krets. Det tror jeg hadde blitt annerledes dersom de hadde hatt større utvalg av naboer de kunne vært sammen med.
Det har i tillegg blitt varsla av politiet at de har daglige runder i nabolaget og at det ofte er mye støy og uro i dette nabolaget. Kommunestyret har blitt anbefalt å øke ressursene til tilsyn og miljøarbeid rundt disse boligene, og sånn som jeg ser det, så er det det minste vi kan gjøre. Aller helst skulle jeg ønske at dette var beboere som var ønsket av alle innbyggerne i kommunen, slik at også de fikk muligheter til å ha et fellesskap og et trygt miljø rundt seg. Dersom for eksempel disse husene hadde vært plassert nærmere sentrum, så hadde beboerne hatt større muligheter til å komme seg til og fra “der det skjer”. De hadde i større grad klart seg selv, og lysten til å komme seg ut kunne vært større. Når du blir stura bort som om du ikke er verdt noenting, skjønner jeg at man kan ha det tungt. Kommunestyret i Lenvik, som vedtok å plassere boligene der som de er plassert, burde gjøre noe. Selv om dette ble gjort i forrige periode, så føler jeg at vi alle har et ansvar når det kommer til disse menneskene. De er på samme måte vårt ansvar, slik som resten av innbyggerne er det.
Det burde ikke gjøres forskjell på folk. Vi burde sette oss nøye inn i denne saken og tenke litt utenfor boksen. Hadde vi blitt å plassert en barnehage i Botnhågen? Hadde vi startet en bolig for psykisk utviklingshemmede der oppe? Hadde vi latt våre eldre bo med søppel som eneste utsikt? Eller kanskje enda mer relevant, hadde vi plassert en administrativ ledelse i Botnhågen? Jeg tror svaret er nei. De eneste vi “har hjerte til” å plassere der oppe er de som ikke snakker høyest. De som blir sett på som samfunnets tapere. De som skal være glad for at de har tak over hodet sitt.
Jeg mener det er umenneskelig å behandle beboere på denne måten. Det hører ikke hjemme noen plass. Som politiker er dette det mørkeste kapittelet i Lenvik kommunes historie, for min del. Jeg har aldri vært med å stemt på dette, det var før mi tid, men det foregår i min tid. Disse bor der i dag. De blir behandlet dårlig IDAG. Det er like mye mitt ansvar som de som stemte for dette i forrige periode. Man kan spørre seg tusen spørsmål når det kommer til denne saken, og det første burde være “HVORDAN ER DET MULIG?”. Hva har politikerne tenkt på. Og hvorfor gjør vi ingenting med dette i dag, selv etter mange advarsler fra politiet om tingenes tilstand?
Det første vi kan gjøre er å finne en ny plassering for boligene. Hvor er det plass? Kan man flytte husene fra Botnhågen til en anna plass? Eller kan man flytte beboerne til andre boliger? En ting er sikkert; noe må gjøres. Og jo fortere det blir gjort, jo bedre er det for alle. Det er på tide å åpne øynene, og rydde opp i rotet som er skapt av politikere og sinte naboer.

Vi må bli flinkere til å ta vare på hverandre og behandle hverandre med respekt. Dette samfunnet skal være tufta på medmenneskelighet og samhold. Vi har lært fra vi var små at “du skal gjøre mot andre slik du vil at andre skal gjøre mot deg”. Den senere tida virker det som om folk har glemt det. Det virker som om vi har det for godt til å bry oss om andre. Som om våre fordommer mot ulike grupper mennesker skal være med på å ødelegge for andre menneskers fremtid. Jeg håper at de naboene som har protestert mot dette nabolaget har tatt lærdom av sine krasse uttalelser i saken.

Mer om saken kan du lese her:

http://www.nrk.no/nordnytt/_-er-du-soppel_-sa-er-du-soppel-1.11669186

 #Lokalpolitikk #Samvittighet #Rusmiljø #Småhus #Lenvik #Midttroms #Medmenneskelighet

Ikke vær redd for været- ha respekt for det!

Så deilig det er med påske! Selv om den kom seint i år og selv om den ser ut til å bli prega av lite snø og mye regn, så tror jeg det blir veldig fint. “Heimkomstdagan” har vært og mange av de jeg er veldig glade i har vendt nesen nordover. Selv skal jeg jobbe mye, men er innstilt på å nyte hvert ledige sekund sammen med de jeg bryr meg mest om- og helst ute.
Mange er redd for å ferdes i fjellet pga været. Jeg er av den holdninga at man ikke skal frykte for dårlig vær, men respektere det. Følg med på nyhetene og været, ikke ta for store sjanser og gjør kloke valg. Mest av alt; nyt påska og spis mye sjokolade! Og gå på ski. Og vær sammen.

I går var det nydelig vær! Vi tok turen til indre Troms og kosa oss masse i skiløypa sammen med søstra mi og hennes familie. Det er alltid hyggelig! Ønsker alle sammen ei fin påske 🙂

#Påske #Tradisjon #Skitur #Utedag #Finnesikkedårligvær #Baredårligeklær #Familie

Når det prentes inn

Når musikk bare beskriver alt..

folk kan si det de vil si
vi gjør ting pent og pyntelig
sterilt og antiseptisk

ikke vær så vanskelig
vi har kjøpt nye jagerfly
men du e like skeptisk

fredstid e et rart begrep
skalkeskjul for skitne knep
kjært barn har mange navn

vi si farvel til myndighet
og kjernesunn samvittighet
som ingen blir å savn

for det høres så flott ut
når det prentes inn
det her landet har gått ut av sitt gode skinn
la oss proklamer at godhet vinn
selv om pengan styra
vend det andre kinnet til
og ta liv for hyra

folk kan si det de vil si
om mæ og mine bankkonti
kypros har tatt mæ inn i varmen

tenk å lev fra hand til munn
hele flåta går på grunn
og sola skinn i vinduskarmen

æ ser verdenshavan stig
lykketiøring smidd av krig
kom hit og klyp mæ i armen

#Kråkesølv

Lettelse!

Åååååh, så ubeskrivelig deilig det var å bli 100% ferdig med oppussinga i hjemmet vårt i denne omgangen! Vi har stått på i ei ellers tung tid med mange saker på dagsorden, og følelsen av å bli ferdig var bare enormt herlig.

Jeg er et veldig optimistisk menneske som alltid tar utfordringer på strak arm. Så når vi hadde bestemt oss for det store prosjektet det var og pusse opp kjelleren, tenkte jeg “Jajaja, det blir bra, tar maks 2 uker”. Typisk meg.
Vi har selvfølgelig ikke gitt alt denne perioden, ettersom andre saker har vært viktigere å prioritere. Det er mye politikk for tida, og med masse arbeid og stort engasjement på oss begge, burde jeg visst bedre enn å tenke at vi kom til og bli ferdig så fort. Den siste tida har gått til småpirking, og den der “det er jo bare og…”-stemninga. For to uker siden var det “bare” å male siste strøket i gangen. Stoppa litt opp da jeg ble fri for maling en kveld. Så var det “bare” å kjøpe litt maling, en ny pensel og sette opp endel tape. Sååå når det var gjort fant jeg ut at det baaaaare var å male lister igjen. Så fant jeg ut at vi egentlig skulle malt dørene også. Sånn fortsatte det og det ble bare mer og mer å gjøre når jeg følte at vi var neeesten ferdige. Nå er vi ferdig. Nå er det stopp. Lokket på malerspannene er lukket for denne gang. Søpla er bært ut, det er vasket, alle strøkene er tatt og alt som skulle monteres er montert. Endelig.

Å gå rundt å ha uferdig arbeid liggende er egentlig ganske slitsomt i lengden. Neste gang skal vi bli flinkere å sette tydelige mål og planlegge bedre, slik at prosjektene våre blir gjennomført på kortere tid.

Alt i alt har det gått kjempefint og det er alltid gøy å gjøre ting sammen. Av og til har det vært et ork, men for det aller meste har det vært mye latter, sang, tull og tøys! Og fremgang! Vi har fått god hjelp av venner og familie og jeg har lært meg kjæresten min bedre og kjenne. For 3 uker siden ville jeg aldri mer se en pensel igjen, nå er jeg klar til neste prosjekt i Kvitreveien. Til sommeren er det overetasjen som skal få en makeover, og jeg er klar!

Tok på meg malertrusa og la aller siste strøk på listene i gårkveld. Er stornornøyd med resultatet!


Litt kjærestekos må til når stort arbeid er gjennomført! Sliten og letta! Dreamteam <3


Min sterke, flotte mann etter at gulvet var lagt! Så stolt 🙂

Denne gangen var definitivt vår mørkeste hemmelighet i huset B-) Etter litt nedpuss og noen strøk med maling ble den superfin!


Yttergangen var trebrun, stua var egentlig gul og gangen var beige med brune dører. Forskjellen er enorm! Utrolig hva litt finpuss kan gjøre med en leilighet.

#Motivert #Livet #Hverdag #Oppussing #SinnasnekkerenKay #Kjærlighet #Kvalitetstid #Ikkeskiltenda #Fortsattlykkelig #Stemning #Klareralt #Gjørdetselv #Msfixit #Malertruse #Thatass #Framida

Jeg reserverer meg!

Blåblå regjering vil aldri bli MIN regjering. Jeg ønsker å benytte meg av retten til å reservere meg mot alt den foretar seg og gjør, og ønsker ikke å måtte ta konsekvensene av dens politikk.

Usaklig? Ja. Faktisk. Å kunne reservere seg mot en faktisk realitet er jo ikke særlig fremtidsretta eller positivt. Tvert imot er det latterlig, usaklig og teit. Rett og slett.
Dersom legers reservasjonsrett går igjennom ønsker jeg å få mulighet til å reservere meg mot mange ting. Det første jeg vil reservere meg mot er den blåblå regjeringas “likestillings”politikk.

Den rødgrønne regjeringa gjorde mye bra for likestillinga i Norge. Vi har kjempa hardt og jobba masse for at klasseskille skulle bli mindre og likestillinga større. Jeg har stått på barrierene sammen med mange engasjerte folk for å gi kvinner like rettigheter som menn. Vi er langt ifra i mål og har lang vei og gå. Når jeg treffer jenter som “gleder seg så til og bli voksen fordi de da kan ta silikonpupper”, så skjønner jeg for en stor og omfattende kamp likestilling egentlig er. Sålenge kvinner tjener dårligere enn menn kommer jeg til å kjempe. Sålenge kvinneyrkene er lavtlønna og mannsyrkene er høytlønna skal jeg kjempe. Jeg skal kjempe for at framtidas ungdom ikke skal måtte gå igjennom ungdomstida si med dårlig selvtillit på hvordan de ser ut nedentil fordi samfunnet har fortalt de at utseende er viktigere enn noe annet og at ingen vil ha de dersom kjønnsleppene henger litt. Sålenge kvinner blir undertrykt, trakassert og voldtatt skal jeg kjempe.

Utad er Norge et fint land. Og vi har det generelt sett veldig godt. Vi er rik, vi mangler ingenting, og dersom du trenger hjelp så skal du få det uavhengig av hva du tjener og hvem du er- enn så lenge. Det sies at vi er et feministisk land. Vi er kvinner i viktige posisjoner, blant anna med en kvinnelig Statsminister og en kvinnelig Finansminister. Vi er blant de mest likestilte landa i verden, sies det. Og jeg er fullstendig klar over verdenssituasjonen. At vi kunne hatt det verre. Men man kan ikke dvele med hva som kunne vært verre når man kan jobbe for det som skal bli bedre.

Like før sommeren la den rødgrønne regjeringa fram en viktig stortingsmelding om likestilling. Det var tiltak som var jobbet hardt og lenge med for å få kvinnene til å komme mer på banen. Det var foreslått tiltak for å styrke likelønn og likestillinga i arbeidslivet, for å øke kvinners deltakelse i demokratiske organer, for å motvirke et kjønnssegregert utdannings- og arbeidsmarked og for å sikre kvinners rett til et liv uten vold og overgrep. Jeg så på denne stortingsmeldinga som en av de viktigste. Allerede første uka etter den nye regjeringa tok over ble den trukket tilbake. Likestilling er ikke viktig nok for kvinnene som styrer landet i dag.

For de politikerne med flertall er det viktigere at det blir færre barnehageplasser, mindre pappapermisjon og mer kontantstøtte. Alt jeg er imot, og alt for at kvinnen skal få beskjed om at “du hører egentlig enda til bak kjøkkenbenken, du, jenta mi”.  Jeg føler at jeg var godt forberedt. Jeg vet masse om politikken til de grådige rikingene i Høyre og FrP. Jeg vet hvorfor de blir sponset av Olav Thon og Stein Erik Hagen, og ellers “viktige” investorer og maktmenn. Jeg forberedet meg på det verste da valgresultatet var klart i høst, men kunne aldri se for meg at Solveig Horne skulle bli likestillingsminister. Jeg trodde ikke at det var mulig. Før har jeg hørt henne tale om hvordan kontantstøtta er livsviktig og barnehagen er farlig. Jeg har sett twittermeldingene hennes om homofili. Hun sier at guttene og jentene har like mye ansvar når det kommer til voldtekt. Det er så vanskelig å forestille seg hvordan en person som så lite ønsker likestilling skal jobbe med det hver eneste dag i 4 år. Man kan si mye om Hornes tidligere uttalelser, egentlig så fortjener de like mye spalteplass som andre viktige saker. Jeg tror at man kan forandre seg. Jeg tror at man endre mening. Jeg tror man kan vokse og lære mye når man er politiker, men jeg vet at man må ta ansvar for det man har uttalt tidligere. Og ingenting tyder på at meningene til Solveig Horne har endret seg.
Regjeringa var ikke helt klar for å gå inn i regjering. Alt de hadde lovd hadde de problemer med å følge opp. Pengene måtte hentes noen plasser, helst i vanlige folks pengebøker. De som har mest betaler mindre og de som har minst betaler det samme i skatt. Det er ikke likestilling.
To millioner som var foreslått som økning til kvinneorganisasjonene ble borte. De måtte ofres for at rikingene skulle holde på sine. 4 uker pappaperm ble plutselig borte for å “styrke valgfrihetene” i familien. Det fører til at kvinnene blir sårbare, veien til minstepensjonisme blir kortere, og småbarnsfedrene skal være på jobben, akkurat sånn som det var i 1950. Kvinnene skal være hjemme og bake, mens mennene skal være viktige på jobben sin, ikke i hjemmet sitt. Det sparer regjeringa ca 35 millioner på hvert eneste år.

Utviklinga eller tilbakestegene denne regjeringa tar kommer til å gå hardt utover jentene som vokser opp i dag. Jeg ønsker ikke at guddattra mi skal vokse opp i et samfunn der hun lærer seg at hun egner seg best til å bake (med mindre hun ønsker å bli kokk av yrke, da). Jeg vil ikke at tantungen min på snart tre år skal vokse opp i et Norge der hun læres opp til å sitte stille på pulten sin og se fin ut. Jeg vil ikke at framtidas kvinner skal lære seg at det også er deres feil dersom de blir voldtatt. Jeg reserverer meg!

#Reservasjonsmulighet #Nyregjering #Blåblåregjering #Ikkeminregjering #Kvinnekamp #Framtida #Likestilling #Kjønnssegregering #Maktkamp #Politikk #Styggedom 

Klima og miljø og sånn. Den har vi ikke sett.

I forkant av valget 2013 fikk vi rødgrønne mange stygge tilbakemeldinger på miljøpolitikken vår. Folk var misfornøyde med innsatsen vi hadde lagt inn de siste 8 årene, og det var liksom ikke godt nok.
Jeg var lenge enig med de største kritikerne til rødgrønn regjering når det kom til miljø. Jeg følte at vi i SV måtte svelge for mange kameler og at det ble langt mellom hver seier. Som radikal ungdomspolitiker har jeg flere ganger demonstrert mot egen regjering, og kanskje spesielt mot miljøpolitikken til Arbeiderpartiet.

Du vet ikke hva du har før du mister det?
Mange miljøbeviste personer valgte å ikke stemme SV ved forrige valg. Det kan de kanskje angre på i dag. Som et resultat av SVs “manglende gjennomføringskraft” i rødgrønn regjering ble det oppretta et nytt norsk parti, Miljøpartiet De Grønne. Valganalysene skal ha det til at resultatet hadde blitt avgjørende annerledes dersom ikke så mange stemte på MDG. Jeg skjønner at behovet for et eget miljøparti er nødvendig, og synes egentlig det er et godt initiativ. Det gir oss miljøbeviste flere og spille på og flere å samarbeide med. Og er det en ting som er sikkert, så er det jo at vi trenger flere med oss i kampen mot et klimafiendtlig samfunn. Likevel er det synd å vite at mange mener at SV ikke er gode nok på miljø og at man ikke klarer og gå sammen om de viktige sakene. Dessverre er også egoismen her til lands større enn solidariteten i det norske samfunnet i dag, noe jeg mener er den største grunnen til at valgresultatet ble sånn som det ble. Vi har det rett og slett for godt til å kunne bry oss om hvordan de etter oss skal få det. Klima og sånn blir litt for kjedelig for de det ikke går utover.

Vi har ikke sett noe klimatiltak fra den blåblå regjeringa, og miljø nevnes ikke lengre. Framtida er plutselig ikke så viktig lengre. Hvordan vi etterlater denne planeten til de som kommer etter oss er ikke lengre et tema. Vi har fått en miljøvernminister fra Høyre som kom rett fra oljebransjen til regjeringskontorene. Hva gjør egentlig hun på en vanlig arbeidsdag i dag?
Vi har en regjering som for første gang snakka ordentlig om miljø under valgkampen. Overskriftene “Se, hun snakker om miljø”  og “Slik skal Ernas blå regjering bli grønnere enn de rødgrønne” er allerede motbevist. Heldigvis er det vedtatt at Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes mot oljevirksomhet denne regjeringsperioden, det ble en viktig trøst. Men blir vel stortsett med det. Ingenting anna tyder på at regjeringa er villig til å investere og prioritere viktige klimatiltak. Regjeringsplattformen til H og FrP la frem åtte viktige satsingsområder. Klimapolitikken finnes ikke der. Det påståes at de blåblå vil forsterke klimaforliket, men det er ingenting som tyder på at det blir oppfylt. På klimaområdet er regjeringsplattformen tynn og ukonkret. Det er lett og se at det er FrP som har vunnet forhandlingene om miljøpolitikken. Framtida er blitt ett kompromiss. Jeg tror mange blir og få bakoversveis når det kommer til regjeringas manglende satsing på miljø.
Naturvernforbundet kom med et stort spark til den rødgrønne regjeringa og det ble påstått at en blåblå regjering ville føre til en mer ambisiøs klimapolitikk enn den rødgrønne. I ettertid tror jeg at Naturvernforbundet har innsett at de tok feil. Det er ingenting som tyder på at natur og miljø er viktig for de som styrer skuta Norge akkurat nå, og det er trist og se.

De viktigste miljøseierne for miljøpartiet SV i regjering har vært å verna Lo/Ve/Se, bevaring av regnskogen, tredobling av tog-investeringene og storsatsing på kollektivtransport og alternative fremkomstmidler (feks EL-bil), verna areal på størrelse med Buskerud fylke og ikke minst Naturmangfoldloven som skal bidra til og hindre tap av arter og biologisk mangfold. Jeg er fornøyd med det vi har fått igjennom, men misfornøyd med det vi ikke fikk igjennom. Et sterkere SV i regjering hadde sørga for flere seiere. Det er viktig å huske på at man skal gi og ta, og ofte føltes det som om vi gav opp for mye. Jeg har lært mye med å ha mitt parti i regjering i størstedelen av min politiske karriere, men er veldig klar for å være opposisjonspolitiker igjen! Det skal bli godt å gå i tog mot de ordentlige fiendene. 

Er klima og miljø kjedelig? Er det sånn at med en gang vi leser om miljøkatastrofer i andre land så angår det ikke oss? Hvordan skal vi gjøre miljø sexy igjen og hva skal til for at folk tar de beste valgene for de fleste og ikke bare for seg selv?

Anbefaler forøvring bloggen til Heidi Sørensen, “Heidis blogg om miljøseiere verd og huske”. http://heidisorensensblogg.wordpress.com/heidis-blogg/

#Miljøpolitikk #Hvorbledenav #Blåblåregjering #vs #Rødgrønnregjering #Klima #Framtida #Solidaritet #Seiere #Tap #Tiltak