Oljeboring er avleggs

Jeg leste i avisa at Senja Petro er på hugget igjen. Gratulerer med å bruke mye tid, energi og penger på noe som er på vei ut.

Regjeringen har i denne perioden valgt å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er jeg utrolig glad for. Det må være lov å æres den som æres bør, og jeg er fornøyd med at Venstre og KrF har sørga for at de blåblå lar olja ligge i enda noen år.

En konsekvensutredning er det samme som å si “kjør på” i vår sårbare og vakre natur. Likevel holder Senja Petro koken. De skal jobbe for å holde saken varm og sørge for at spørsmålet om oljeboring utenfor Lo/Ve/Se ikke skal bli glemt. Lederen av Senja Petro, og også vår ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen forteller i Folkebladet at “Oljeboringa på ingen måte er på hell i Norge- og iallefall ikke i nord-Norge”. 

SV er motstander av å sette i gang en konsekvensutredning etter petroleumsloven fordi det er første skritt mot oljeboring. En konsekvensutredning er en stor del av en åpningsprosess for oljevirksomhet, og det ønsker vi ikke. Det har tidligere blitt gjennomført tre konsekvensutredninger på norsk sokkel, og alle har ført til at oljeindustrien har fått tilgang til nye havområder- på tross av at de miljøfaglige rådene har advart mot åpning og konsekvensene har vært godt belyst.

Lofoten, Vesterålen og Senja er matfatet til den siste store torskebestanden i verden. Det er ikke sikkert hvilke effekter utbygging av oljeindustri i området vil ha for fisken, men det er stor grunn til å tro at fisken kan forlate området som følge av utbygging. Det er godt dokumentert at seismikkskytinga som brukes til å finne olja i perioder har skremt fisken vekk og at utslippene fra plattformene vil ha katastrofale konsekvenser for dyrelivet i området.
Det som er så merkelig er at Høyres ordfører i Lenvik den ene dagen går inn for å satse på midt-Troms som sjømatregion, og den andre dagen er klar på at olja er viktigere enn fisken her nord, spesielt når vi vet at de daglige utslippene fra oljeinstallasjonene har en dokumentert negativ effekt på arvestoff og reproduksjonsevnen hos torsken. Du kan ikke få i både pose og sekk, ordfører.

Verden må kutte CO2-utslippene for å motvirke klimakrisa. Selv om de borgerlige ikke ønsker å ta ansvar for framtida på kloden vår, mener vi i SV at det er veldig viktig å sette hensynet til miljøet framfor hensynet til økt profitt og skattelettelser. Da blir mer oljeutvinning feil vei å gå. Selv om norsk oljeindustri er blant verdens mest miljøvennlige ville vi gjort mer for miljøet ved å eksportere vår oljeteknologi til andre land, samt å starte bygginga av en mer miljøvennlig og framtidsretta næring- fremfor å bore etter den utdaterte olja.
Det er en reell risiko for utslipp fra plattformene, det vil det være uansett hvor moderne disse blir. Faren for uhell med skip i nordområdene er høyst til stede i nord. Hvis man ser på hvor værutsatt Lofoten, Vesterålen og Senja er, skal det ikke mye til for å forstå at å bygge ut olje i nord er som å spille poker med naturen og fisken i området som innsats.

Det er på tide å se fremover, derfor er det så skuffende at ordføreren i min hjemkommune heller ønsker å se bakover. Tida er inne for en ny, grønn næring, og det er på tide at vi tar det samfunnsansvaret vi har. Når ordføreren i Stavanger (Norges oljehovedstad)- som også er fra Høyre, skjønner at grønn industri og energi er framtida- ikke olja, så bør også ordføreren i Lenvik skjønne det.

#LoVeSe #Miljø #Olje #Samfunn #Politikk #Lenvik #Latorskenpuleifred #SenjaPetro #SV #Høyre #Lokalpolitikk 

Anerkjenn Palestina som selvstendig stat NÅ!

Det er lite som tyder på at Israel kommer til å avslutte okkupasjonen av Palestina med det første. 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som akkurat har blitt gjenvalgt, gikk på valg på å forsikre velgerne sine at det aldri vil bli noen palestinsk stat så lenge han er statsminister.
Israel ønsker ikke fred i midtøsten. Israel, som forresten er verdens fjerde største militærmakt, tjener på at det er krig der. Sålenge noen tjener på at andre har det fælt er viljen til fredsforhandlinger lave.

Fredsforhandlingene har stoppet opp og okkupasjonen av Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem fortsetter. Palestinerne fortsetter å leve i stor utrygghet og usikkerhet. De opplever å bli utestengt fra sine egne hjem og innestengt av den store apartheid-muren som skal holde det ene folkeslaget borte fra det andre. Palestinerne opplever større bruk av politisk fengsling, og må se mange av sine barn havne i fengsel.

Jeg har selv vært i Palestina og sett unge uskyldige barn blitt ført bort fra familiene sine. Det gjorde sterkt inntrykk, og det er med stor klump i magen jeg tenker tilbake på det. Å bo under okkuperte forhold kan jeg aldri sette meg inn i, og som fritt menneske i verdens rikeste land blir jeg aldri å slutte å kjempe for at mennesker i andre deler av verden skal få bedre rettigheter. Ingen fortjener å oppleve å bli ført bort fra familien sin uten å vite hvor de skal eller hvor lenge de blir borte. 

Da jeg kom hjem og skulle holde fremlegg for klassen min om turen fant jeg ikke engang Palestina på kartet. Det må gjøres noe med.
I praksis finnes det i dag en stat som kontrollerer to folkeslag: det ene med alle menneskerettigheter og det andre som mangler de fleste grunnleggende rettighetene. Sånn kan det ikke fortsette.

En slutt på okkupasjonen kan skape forutsetninger for en levedyktig og selvstendig palestinsk stat. Om Norge anerkjenner Palestina, mener palestinakomiteen at dette vil være et tydelig signal til resten av verden om at Norge støtter opprettelsen av en fri palestinsk stat og at utviklingen ikke kan fortsette slik som den gjør nå.

Island anerkjente Palestina som stat i 2011. Siden har både Sverige, Storbritannia, Irland, Portugal, Spania og Frankrike gjort det samme. 135 land har til sammen kommet med en anerkjennelse av Palestina.
Norge har på mange måter vært et land som har stått i bresjen for å jobbe for fred i området, men de senere årene har det vært stilt. Vi la til rette for fredsprosessen og Oslo-avtalen i 1993, og da trodde mange at vi kom til å bli de første til å anerkjenne Palestina. Nå er det nesten sånn at vi er blant de siste. Det er på høy tid å følge etter og anerkjenne Palestina som en selvstendig stat NÅ.

#Palestina #Israel #Midtøsten #Utenriks #Fred #Krig #Samfunn #Politikk #Rivmuren 

Alder ingen hindring

Jeg lærte tidlig at alder bare var et tall. Det er ikke alderen som bestemmer hvor flink du er, hva du kan eller hva du vet. En 23åring kan være en like god ordfører for en kommune som en 55åring.

Etter at Kristian Wilhelmsen ble ordførerkandidat for Tromsø Høyre har ikke kommentarene latt vente på seg. Den ene etter den andre stiller hans politiske dyktighet i tvil, basert på en eneste ting; hans alder. Jeg synes det er utidig av voksne folk å håne de som er unge og engasjerte. Faktisk kan det hende at Kristian Wilhelmsen er vel så flink som hvilken som helst gamling i Høyre, antagelig veldig dyktig ettersom det er han som er blitt ordførerkandidat og ingen andre.
Jeg er uenig med Kristian i det aller meste, men det må være lov å si at jeg synes han er tøff. Det er tøft å være 23 år og ordførerkandidat for et stort parti i en stor kommune. Valget2015 i Tromsø, og Troms for øvrig, kommer til å bli kjempespennende. Kristoffer Molund fra Dyrøy Høyre er definitivt den yngste ordførerkandidaten jeg vet om her i Troms, og jeg synes det er kjempetøft. At flere partier satser ungt er en styrke.

Da jeg kom inn i kommunestyret for 3 år siden hadde jeg masse politisk erfaring. Riktignok ikke fra kommunestyret (åpenbart siden jeg var for ung til å stille til valg før), men fra mitt arbeid i organisasjoner som SU, SV og EO. Jeg opplevde fra dag 1 å bli undervurdert. Å bli klappet på hodet som et lite barn. Å bli fortalt hvor flink jeg var “fordi jeg var så ung”. Jeg var aldri flink fordi jeg var nøyaktig i arbeidet jeg gjorde, fordi jeg var pliktoppfyllende, tydelig eller smart, men fordi jeg var så ung.
Det må bli slutt på det nå. Vi som er ung må bli likestilt med de som er eldre. Vi har masse å tilføye.

Når det kommer til livserfaring skal jeg ikke krangle. Selvfølgelig har en 50åring mer livserfaring enn en 20åring. Men når det kommer til politisk erfaring og skolering har jeg opplevd at mange unge vet mer og kan mer om politiske ideologier, strukturer og politisk saksgang enn mange av de med mye såkalt “livserfaring”. Når du er voksen og kommer inn i kommunepolitikken har du ikke blitt skolert like lenge og like godt som de unge som har vært med i et ungdomsparti i flere år.
En annen ting er hva slags erfaring ungdommene har. Selv har jeg opplevd mye mer enn en gjennomsnittlig 23åring har. Det er ikke årene det kommer an på, men hvordan man har levd de og hva man har prioritert å gjøre. Vi er ung, men ikke dum.

Vi som er unge er sultne. Vi higer etter å få være med på viktige avgjørelser. Vi er motiverte og absolutt i vår beste alder (enda ei stund). Vi kan tilføye noe nytt inn i lokalpolitikken som ikke alle “gamlingene kan”. Vi ser på saker fra et annet perspektiv. Og vi har masse energi. Dere må gi oss en sjanse til å vise at vi kan.
Engasjerte, nysgjerrige, dyktige, samarbeidsvillige og positive. Det er politisk engasjert ungdom i et nøtteskall.
Jeg skjønner at det kan virke spesielt for de som har hatt stemmerett i en mannsalder å måtte ta stilling til om de skal stemme på en “unge” eller en “gamling”. Heldigvis er det ikke bare personene man skal stemme på, men også politikken de står for.

Gjennomsnittsalderen i Lenvik kommunestyre er ca 54 år. Det er ganske gammelt. Representasjonen er ikke representativ for befolkninga for øvrig. Likevel er det folket selv som har stemt frem alle gamlingene. Det er synd at ikke flere partier i Lenvik gjør slik som mitt parti har gjort, å heie frem de unge og satse friskt og nytt. Skal man få et friskere kommunestyre så må man stemme på freshe, engasjerte personer. Slik som det er i dag er det mange umotiverte, trøtte tryner på altfor lange kommunestyremøter.

PS; ikke bli fornærmet for at jeg har omtalt kommunestyrekollegiet mitt for gammelt. Jeg er veldig glad i gamlinger. <3

Et heller kjipt forsøkt på å være morsom av redaktøren i min lokalavis Folkebladet. For min egen del kan jeg bare informere om at jeg ikke har spurt om “lov” hjemme.

#Demokrati #Samfunn #Politikk #Lokalpolitikk #Valg2015

SLUTT Å SYT


Valgkampstrategi?

Nå skal jeg faktisk vurdere og begynne å se på Skavlan fremover. Syntes intervjuet han gjorde med partilederen i Sverigedemokraterna forrige uke var episk.

Jeg skal innrømme at jeg syntes Fredrik Skavlan var litt småfrekk. Han hadde kanskje ikke trengt å avbryte Jimmie Åkesson så ofte som han gjorde. Med tanke på Jimmies historie, at det var hans første intervju etter han datt i dungene og gikk på den berømte veggen, så kunne kanskje Skavlan vært litt mildere. Vist litt mer hensyn. Samtidig er det første gang jeg har sett Skavlan ordentlig engasjert. Og det må jo være målet til alle politikere, å engasjere andre? Eller er det rett og slett for mye forlangt at man skal få svar på spørsmål om sin egen politikk?

Det som er det interessante er reaksjonene i ettertid. NRK har rekordtall på antall ganger intervjuet har blitt vist, og klagestormen har vært enorm. Støtteerklæringene til Skavlan er også store, jeg tilhører uten tvil den sistnevnte.
Skal ikke en programleder få lov til å stille kritiske spørsmål til sine gjester? Jeg synes det kun er på sin plass.
Nok en gang er FrPerne sinte. Per Sandberg, nestleder i FrP, går rett inn i offerrollen, kun kort tid etter at intervjuet er over. Han forteller om “hatefulle” Skavlan og slik som resten av de som har gått FrP-skolen; holdningene om at “alle journalister er sosialister”. Det må bli slutt på sytinga fra FrP. Jeg skjønner at det er vanskelig å være i regjering og få dårlige meningsmålinger, men sånn er livet. Lev med det eller gå ut.

Ordførerkandidat i Lenvik FrP, Line Miriam Sandberg, går også på schnøgga på sin egen Facebookprofil. Hennes ytring er nokså spesiell, spør du meg. Jeg blir litt sånn konspiratorisk og forvirret av det hun skrev om å drikke cava og spise canapeer. Om at jorunalister henger med politikere på fredagstaco osv. Svært spesielt og diffust.

Det er så merkelig at FrP inntar den rollen som de gjør. De bruker dette som nok et triks for å vinne folket. SD selv sier at dette er the name of the game, og er du politiker, ja, så får du tåle å bli stilt til veggs med dine meninger. Spørsmålene Skavlan stilte til Åkesson var jo helt på sin plass. De meningene, de ytringene og den rasistiske holdningen er jo noe SD må stå til ansvar for at mange av deres medlemmer har. Det er ikke tilfeldig. De har kommet så langt som de har fordi de har spilt på billige poeng om innvandringspolitikk. Akkurat slik som FrP har gjort. For første gang i mitt liv er jeg enig med Sverigedemokraterna. Man må tåle å måtte svare for det man står for. Det er på tide at FrP også skjønner det. Det er ingen som er “ute etter å ta dere” og jeg mener bestemt at det ikke finnes noen AP/SV/SP/Media-mafia. Hvis det hadde gjort det, så er det litt rart at den forrige regjeringa også fikk negative oppslag i media. Analysen fra Sandberg henger ikke helt på greip.

Sverigedemokraterna krever ingen unnskyldning for Skavlans oppførsel. Skavlan ønsker ikke å unnskylde. Hvem er det som ber han om å be om unnskyldning? Jo, de som følte seg truffet.

Alle journalister er ikke sosialister (dessverre). Rart at ikke FrP har merket det, ettersom det også skrives mye negativt om det eneste sosialistiske partiet i Norge. Hører ingen SVere som syter om journalistikken her til lands. Det er så merkelig at det bare er FrP som syter over negativitet mot deres holdninger og verdier når alle andre parti fint klarer å ha en saklig debatt uten å trekke offerrollekortet. Skjerp dere og prøv å gå inn i en valgkamp med fair play for en gangs skyld.

#Oppfordring #FRRREPP #Frp #Skavlan #Sverigedemokraterna #Debatt #Samfunn #Politikk #SLUTTÅSYT 

Et godt initiativ?

Jeg har over mange år fulgt med på Feministisk Initiativ i Sverige og heiet på de. Hvorfor føler jeg ikke det samme om initiativet her hjemme i Norge?

Den siste uka har det kommet frem at FI (feministisk initiativ) stiller med lister til årets valg i to av Norges største byer, Bergen og Oslo. Jeg kjenner til mange av navnene på begge listene, og synes det er mange flinke folk som er med på laget. Når feminister skaper debatt blir jeg alltid glad. De mener og vil mye det samme som jeg selv gjør. Er det litt dumt og naivt å spørre hvorfor de ikke bare melder seg inn i SV?

Det blir litt det samme som MDG (Miljøpartiet De Grønne) som startet et eget parti for noen år siden med hovedfokus på miljø. Det syntes jeg også var veldig bra, men samtidig hadde jeg en uggen følelse da også. Jeg er enig med MDG at SV ikke gjorde en god nok jobb på miljøfronten da vi var i regjering. Det er helt greit å synes det. Men uten SV i regjering hadde det blitt gjort enda mindre på miljøfronten. Og hva slags jobb skal vi kunne gjøre dersom vi skal krangle om samme velgere med mange småparti og alle sammen ende opp under sperregrensa?
Er det tydelige signal til vårt parti at ikke vår likestillingspolitikk og miljøpolitikk er god nok? 

Jeg synes det er veldig rart, og overhode ikke på sin plass, at det nye partiet bruker mye av sin plass i media til å angripe SVs politikk, når de kan velge å fokusere på den ordentlige fienden; den kvinnefiendtlige høyresida som jobber for mer makt til mennene og mindre til kvinnene. Vår regjering, den blåeste noensinne, som ønsker at leger skal få reservere seg mot å henvise til abort, som ønsker å jobbe for at kvinner skal få dårligere rettigheter på jobb og som vil at menn skal få kjøpe sex som om det var lørdagsgodt. Det er greit å være uenig, men kanskje ikke så lurt å krangle når man sammen kan bli enig og kanskje skape viktige endringer i samfunnet.

Det siste vi trenger i Norge er flere utydelige sentrumsparti. Sånne vinglepettere som “liksom” kan samarbeide med alle. I følge FI selv er det et sånt parti de vil være her i Norge. Et parti som ikke skal plasseres på rødt eller blått, høyre eller venstre. Det synes jeg er veldig merkelig. Like merkelig som at Siv Jensen kaller seg selv for feminist, og like merkelig som at Solveig Horne er likestillingsminister i dag, er det at FI skal kunne komme inn som et sentrumsparti. Jeg skjønner at det kan virke fristende å “fri til alle”, men noen veier er vanskeligere å gå enn andre.
Feminisme skjer ikke av seg selv, og drømmen må alltid være at det blir flere feminister i viktige posisjoner i samfunnet i dag. Jeg håper at initiativet er med på å skape en god debatt og på å sette fokus på viktige kvinnesaker! Det trengs i alle kommuner i landet.

Jeg har stor forståelse for at ikke alle vil bli med i SV (selv om partiet er fantastisk), men jeg skulle ønsket og hadde håpet på at flere feminister meldte seg inn og skapte en enda bedre kvinnepolitikk- også i det mest feministiske partiet på Stortinget. 
Jeg tror at vi kan få til mye bra sammen. Jo flere vi er sammen- jo gladere vi blir! Lykke til FI, MDG og SV. Håper alle gjør det godt og at dere kan komme litt nærmere venstresida så snart som mulig.

#Feminisme #Likestilling #Politikk #Samfunn #Framtida #Valg2015