SV i Lenvik har programfestet at vi ikke skal være med på å legge ned sykehjemsplasser i kommunen vår. De siste fire årene har vi opplevd at sykehjemsplasser har vært nedleggingstruet og at det sies at vi trenger flere eldreboliger, og færre sykehjemsplasser. Her er vi uenige. Vi vet jo at det kommer flere eldre som trenger hjelp og at vi må ha sykehjemsplasser nok til de som trenger det. Jeg har opplevd at bestemora mi fra en annen kommune ikke har fått sykehjemsplass når hun har trengt det. Det håper jeg at ingen må oppleve i noen kommuner. Lenvik skal være en god kommune å bo i, også for de eldre som trenger hjelp. Vi må satse på eldreomsorgen og gjøre det godt for de eldre å bli gammel.
Vi i SV vil også jobbe for at det skal bli flere fagarbeidere i eldreomsorgen. Vi har vedtatt at vi ønsker å doble antall lærlinger vi tar inn i kommunen, og på den måten sikre at flere helsefagarbeiderelever får fullført utdanninga si. Vi vil legge til rette slik at assistenter får muligheten til å ta fagbrev og at hjelpepleiere får muligheten til å ta videreutdanning. På denne måten sikrer vi en god kvalitet på omsorgen som gies, og også at de ansatte får videreutvikle seg i faget sitt.
For å få en best mulig helsesektor i vår kommune må de ansatte som ønsker det få tilbud om 100% fast stilling. De må slippe å jakte på vakter og være usikker på hvor mye de får i lønn hver mnd. I Lenvik må vi bli bedre til å ta vare på våre ansatte og vise de at vi setter pris på jobben de gjør.
I SV er vi selvsagt også imot å privatisere eldreomsorgen. Man skal ikke sette de eldre ut på anbud for å se hvor mye penger man kan tjene på det. Omsorg skal man ikke tjene penger på, omsorg skal man gi uten å rynke på nesen. De blå ønsker stadig å privatisere ulike kommunale tjenester, og jeg er glad for at de har latt eldreomsorgen være i kommunal de siste 4 årene. Det er ikke dermed sagt at de blir å gjøre det samme de neste 4 år. For å sikre at eldreomsorgen fortsatt er i kommunale hender må man sørge for at partier som er imot privatisering er representert i politiske organ i kommunen.
Det nærmer seg kommunevalg, og vi er alle spente på hvordan resultatet kommer til å bli. Vi bor for tiden i en blå kommune, et blått fylke og et blått land, og ser likevel at FrP går ut og klager på veistandarden. FrP, som tilogmed har samferdselsministeren, og som man skulle tro hadde all makt til å bestemme hvor asfalten skulle legges, bruker altså valgkampen på å love å kjempe for bedre veier her og der når alle vet at de er fulle av ord og lite av handling.
Vi står i et veiskille. Nok en gang skal det velges mellom rødt eller blått, høyre eller venstre. Det er lokalvalg, og det er ingen hemmelighet at mange stemmer på folk, og ikke politikk. Det kan være ganske farlig. Det kan bety at fordi man synes Geir-Inge Sivertsen er en flott ordfører (noe han absolutt er), så går man også god for politikken han fører ved å gi han en stemme- selv om man kanskje synes blå politikk er kynisk. Men jeg kan forstå det. For dette valget handler om mye mer enn bare politikk. Vi skal også velge om vi vil ha Kjetil Johnsen fra AP, Line-Miriam Sandberg fra FrP, Geir-Inge Sivertsen fra H eller noen fra småpartiene til å være kommunens ordfører. Og det er ikke like lett i år som for fire år siden. Skillene er større.
Det er også en mannsdominans i Lenvikpolitikken. Skal vi ta valg basert på menneskene eller på politikken? Det er en spesiell situasjon også for politikerne. Vi må også ta noen viktige og vanskelige valg. Hvem skal vi samarbeide med? Hva slags ordførerkandidat skal vi støtte, og hvor kan vi få mest gjennomslag for vår politikk?
Situasjonen i Lenvik fremstår for meg kaotisk. De siste 4 årene har Høyre hatt ordføreren og hatt et flertallsamarbeid sammen med KrF, FrP og SP. SP brøt ut. 3 stk fra FrP meldte seg ut av partiet, to av de gikk over til Høyre. En representant fra AP er gått over til Lenviklista. Opposisjonen fikk flertall for sitt budsjett i 2013. De blå med støtte fra SV fikk flertall for sitt budsjett i 2014. Arbeiderpartiet fører høyrepolitikk, Høyre fører arbeiderpartipolitikk. De blå har økt eiendomsskatten, selv om de gikk på valg for fire år siden på å senke den, og AP synes at mindre eiendomsskatt er viktigere enn at ungdommene har en ungdomsklubb. KrF har fått stemme for reservasjonsretten. 2 stk fra Høyre har støttet FrP sitt forslag om å bosette 0 ekstra flyktninger de neste to år. Regjeringen har sendt alle sine store saker over til kommunene fordi de har beslutningsvegring, og vi har endt opp med å få mange merkelige saker på bordet. Heldigvis har flertallet bestemt at vi ikke skal ha søndagsåpne butikker i kommunen, legene skal ikke kunne reservere seg mot å henvise kvinner til å ta abort og kommunesammenslåing er tydeligvis alle for. Vi har en lokalliste (eller bygdeliste, om du vil) som vi ikke helt vet hva slags side av politikken de er på. Skolestrukturen har endret seg og en skole har blitt lagt ned denne perioden, selv om de fleste partier for 4 år siden lovde å ikke endre skolestrukturen i kommunen. Der har SV det på det rene. Heldigvis. Jeg er lei meg for at Fjordgård skole er blitt nedlagt, men vi har iallefall ikke løyet til velgerne våre.
For hvorfor skal man gå til valg på et kommunevalgprogram hvis man ikke har tenkt å følge programmet sitt?
De store sakene har blitt viktigere i vår kommune etter at flertallskonstellasjonen sprakk. De små partiene har fått mer de skulle ha sagt, og sakene har ikke vært forutbestemt, slik de var da det var et reellt flertall i kommunen. Vi har måttet samarbeide fra sak til sak, og det har vært veldig spennende. De blå har fraskrevet seg ansvar for at situasjonen har blitt som det har blitt. SP har skapt mye rot. Alle partier har vel stemt med alle, og som eneste representant for SV har jeg opplevd og til tider ha bedre samarbeid med FrP enn med AP. Det er ikke bra. AP er et parti jeg respekterer stort og som jeg ønsker et samarbeid med. FrP er jeg så uenig i som det er mulig å bli. Men FrP har ikke skapt uro. De har mistet halvparten av gruppa si, og de har vært forutsigbare. Og av og til er det mer trygghet i å vite hvor man har folk enn å være konstant usikker på hva de skal gjøre.
Skal vi gi de blå en sjanse til, selv om de fire siste år har vært et evig kaos? Skal vi la noen nye komme til makta, og se hvordan det går, selv om opposisjonen heller ikke har klart å være samlet? Skal vi la Arbeiderpartiet ha ordføreren, selv om det har vært mangel på god ledelse i AP de siste årene? Skal vi stemme på et lite parti selv om de kanskje ikke får noe reell makt? Skal vi stemme på de som ønsker å prioritere vei framfor mennesker? Skal vi stemme på de som lover å holde skolene åpne, eller de som tørr å si at man må ta de vanskelige valgene? Hvem er det som har best politikk for vår kommune de neste 4 år og hvem stoler vi på at skal holde det de lover?
SV har programfestet at vi skal prioritere økonomisk trygghet for Krisesentert i midt-Troms. På forrige kommunestyremøte opplevde vi at Høyre, FrP, KrF og 2/3 av SP heller ville prioritere asfalt og en isbane som enda ikke eksisterer, framfor å hjelpe en organisasjon i krise. En organisasjon som hjelper mennesker som er utsatt for vold i nære relasjoner. Mitt spørsmål blir derfor; er det disse menneskene vi vil at skal styre vår kommune? Vil vi bo i en kommune som heller vil bygge 30 meter vei enn å sørge for at ansatte og beboere ved Krisesenteret har det bra?
Jeg har sikkert kastet ut 40 ildfakler med dette innlegget. Men det må være lov å spørre seg spørsmål basert på hva som har foregått de siste 4 årene. Det virker som om man helst ikke skal snakke om det som har skjedd, men om det som skal skje. Jeg er enig i at man skal se fremover, og ikke tilbake, men man kan likevel ikke unngå å se på hva slags valg som har blitt tatt for å kunne konkludere med hva slags valg som kan bli tatt de neste fire år.
Jeg har full forståelse for at mange velgere er forvirret.
Det har gått 4 år siden den forferdelige dagen der så mange mistet sine liv på grunn av en mann. En annen Anders. I dag har det nesten vært umulig å være på sosiale medier eller lese aviser uten å bli påminnet det. For få dager siden leste jeg at flere folk fra midt-Troms, til og med folk jeg kjenner, hyllet gjerningsmannen Anders Behring Breivik. I mine øyne er det bare en Anders som skal hylles. Vår flotte Anders Kristiansen fra Bardu som var en av ofrene 22juli. Jeg tenker masse på han. I går da jeg reiste nedover med flyet til Oslo tenkte jeg på for en flott gutt han var. Han var et stort politisk talent, men mest av alt en utrolig god venn. Jeg tenker masse på hvor han hadde blitt å vært nå dersom han enda hadde vært her sammen med oss. Han hadde nådd langt, og jeg tror at han hadde utrettet masse. Akkurat nå hadde han mest sannsynlig gått inn i en valgkamp både i Bardu og i Troms Fylke. Han hadde store mål politisk og jeg kan se lenge etter å bli like flink som det han var. 22 Juli 2011 ofret han sitt liv for det som han trodde på. Han hjalp andre da han kunne løpt avgårde. Han sørget for at flere liv ble reddet før han selv døde. Sånn som han sa at han ville. Verden hadde vært en bedre plass dersom Anders hadde levd. Det er han som burde hylles, ikke den forferdelige navnebroren hans.
Jeg blir kvalm, oppgitt og lei meg når jeg leser at folk er enige med ABB. Han har på mange måter vunnet. Kampen for et rausere og mer inkluderende land ble ikke større. For fire år siden skulle fokuset bli på mindre hat og mer kjærlighet. Det har det ikke blitt. Rasismen florerer og folk offentliggjør sin enighet med gjerningsmannen 22/07. De tar han i forsvar. Jeg synes det er umenneskelig å kunne forsvare det som skjedde. Det er mildt sagt forkastelig.
I dag leser jeg på Facebook at folk nærmest mimrer tilbake til 22/07-11. De legger ut lange statuser om hvor de var da det skjedde, hva de tenkte på og at de lover å aldri glemme. Håper de samme folkene kan engasjere seg for et samfunn for alle. Håper engasjementet kommer ut av Facebook og inn på viktige arenaer. Håper det kan bli mer kjærlighet og mindre hat.
Kreftforeningen og Rødekors uttrykker bekymring for at det er for få blodgivere i dag med tanke på at antall krefttilfeller har økt. I dag er det ca 100 000 blodgivere i Norge, og det trengs minst 25 000 til. Tall fra Kreftforeningen viser at antall kreftpasienter kan komme til å øke med 25% i løpet av de neste 15 årene. Det er tall vi må ta på alvor.
De som trenger blod er for eksempel de som er rammet av kreft, de som er med i trafikkulykker, personer som mister blod etter operasjoner, mennesker med blodsykdommer, brannskader eller de som føder eller er nyfødt. Det er kjempemange mennesker som er avhengig av at Blodbanken har fulle lagre, og det kan du være med på å bidra til.
De som er friske og er mellom 18 og 60 år kan som hovedregel gi blod. Man må fylle ut skjema for hver gang og er inne til en samtale med de som jobber der, så går man gjennom spørsmålene. Det som er synd i dag, spesielt nå som det er lite blod i bankene, er at homofile ikke får lov til å gi blod. Det er en viktig kampsak for meg. Blodet sjekkes jo før det blir overført og sålenge man er frisk synes jeg at man skal kunne gi blod. Blodbanken er så raus at den ikke bør diskriminere.
Jeg er blodgiver og det er noe av den enkleste og samtidig mest meningsfulle oppgaven jeg utfører. Det er så utrolig lettvint! Det tar ikke mer en toppen en halvtime hver tredje mnd, og det krever ikke mye av kroppen din. Vi har en fantastisk kropp som produserer og ordner opp helt av seg selv, så å gi av det vi har for mye av til de som trenger det mest skulle nesten bare mangle. Det er enormt givende å vite at man er med på å direkte redde andre folks liv. Jeg anbefaler på det sterkeste å melde dere som blodgivere på https://giblod.no
Sommeren er så vakker her nord. Selv om jeg ser overalt at folk er værsyk og klager på det dårlige været må jeg bare si at jeg gleder meg over at temperaturen er lav, at sommerkjolene er jevnt brukt og at jeg kan gå barfot på stranda. Det er nå 1mnd til vi skal gifte oss i vakre Bjorelvnes Kirke. Det aller meste er på plass og jeg gleder meg masse. Bryllupet skal vi feire på en av mine favorittplasser på jorda og jeg ser frem til å feire kjærligheten vår ilag med alle de rundt oss som vi er så glade i. Den siste mnd har gått så fort med mye politikk, jobb og skole på agendaen, men vi har likevel rukket og vært kjærester. Etter et helt års massiv sparing for å få råd til å feire den store begivenheten har vi endelig slappet litt av og jeg kan se at vi kommer i mål både økonomisk og praktisk. Jeg trodde aldri jeg skulle bli en stresset brud, men jeg har vært helt i hundre den siste tida. Drømt om dagen vår 3 netter på rad og organisert i hodet mitt i søvne. Jeg trodde ikke det fantes en bridezilla i meg, men så feil kan man ta. Men det skal vel gå bra! Vi har vært i Oslo og sett på yndlingsbandet mitt Foo Fighters på Telenor Arena. Det var en herlig konsert fra begynnelse til slutt! Jeg fikk turen i julegave fra Kay og det må absolutt være den beste gaven jeg har fått. Jeg har sett de før, og håper jeg får oppleve de igjen. Blir aldri lei av det bandet. Jeg har jobbet mye, men har tatt ferie fra skolen med godt resultat på eksamen. Jeg gleder meg bare til fortsettelsen, jeg stortrives på skolen! I sommer blir det dårlig med sommerferie på meg, men det var jeg klar over allerede i fjor så jeg er godt innstilt. Vi ble enig om at vi ikke skulle bruke mye penger på ferie i sommer siden vi skulle gifte oss, og siden jeg ikke har så mye ferie i utgangspunktet passa det greit sånn akkurat i år. Vi sparer på kruttet til bryllupsreisen! Håper alle dere får en fin sommer!
Min framtidige ektemann! Gleder meg til hver dag sammen med deg, elskede!
Herlig opplevelse på Foo Fighterskonsert sammen med mannen i mitt liv!
Jeg har blitt tante igjen. <3 Velkommen til verden lille Niklas!
Familie er det viktigste. Her er vi fra 17mai-feiringa i år. Jeg holdt tale på Trollvikskolen, og vi hadde en nydelig dag!