Stakkars fuglan

No skal eg blogge om nåkka eg tenke på kvær gång eg fer fra Nordreisa tell Finnsnes.
Dettan handle om den stakkars skjebnen som fleire tusenvis av fugla lir av når dem e ute etter mat. Eg veit korr irritert folk blir på fugla som græv i søppla vårres og lage rot, men vi må førrstå at dem bære vil ha mat på bordet sett, og at vi sekkert hadde gjort det samme vess vi va i demmes situasjon.
Eg e glad førrat vi ikkje har det sånn her
afall

Men eg e ikkje glad førrat vi har det sånn her
avfall fugler

Det e så trist. Det e så trist å se skjæbnan tell SÅ mange fugla rundt om her i landet. Koførr må vi ha den hellsikkes nettingen henganes? Joda, eg skjønne at vi må ha det førrat fuglan ikkje skal komme å græve i søpla vårres. Men det eg ikkje skjønne e koførr vi må ha sånn slakk netting, som gjør at alle dyran sette seg fast og må lide av en pinfull død.
Korsn har dem som jobbe der samvittiheit tell det her egentlig? E ikkje kråken og måsan likemykkje verd som alle andre dyr? Dem førrtjæne så utruli mykkje bedre enn det her.
Eg har hørt rykta om at en sånn her netting må tømmes førr fugla 1 gång i uka. Å enda e det så mange fugla som heng der kvær gång eg fer førrbi. Man kan tellogmed se at mange av fuglan som sett fast i nættingen e i live, og prøve å komme seg bort derifra. Eg blir så sjukt lei meg og sint når eg ser det eg ser. Det heng ikkje heilt på grep.

En gång såg eg tellogmed ei kråka som va kommen seg igjønna nettingen, og prøvde å komme seg ut. Då tenkte ho ikkje på matn som va på søppelfyllinga, då tenkte ho sekkert kun på alle som va død i nettingen og blei henganes. Ho kjempa førr å komme seg ut, tell inga nøtte. Ho e sekkert død idag.
Ja, og korr gjør dem førrestn av alle fuglan som dør? Korr blir dem av henne… Det e så utfatteli trist at dem ikkje gjør nåkka med problemet, førr det e faktisk ett ganske stort problem og. Det dem burde ha gjort va å henge sånn..hønsenetting der i stedn førr alt det feskegarnet. Dem burde ha sånn stramt garn laga av stål eller jern, sånn at ikkje fuglan kom igjønnom, men sånn at dem overlevde. Då hadde dem fløgge avgårde med livet i behold. det e det eg vil ha, førr eg vil ikkje se alle de livan som heng i en tråd rett atmed e6, det e så lite verdig..

Svineinfluænsa-GALSKAPEN

No skal eg faktisk blogge om nåkka eg bi skikkeli opprørt av. Svineinfluensaen. Den som alle snakke om. Den som alle e redd førr, men som fåtall e spesiell nok tell å få.
Det e no greit at man tar forhåndsregla, sjøll e eg veldig gla førr desinfiseringsstasjona overalt og førrat folk vaske seg meir på hendern no enn før. Men hallo, en plass går grensa!

influensa

Det e fleire folk som dør av vanlig influensa i Norge idag, enn av svineinfluensaen. Det burde jo sei folk nåkka.
Det e ikkje vits å være hysterisk i det heile tatt. Folk dør uansett. Det e så trist når det e nån nærme som dør, og eg førrstår at folk blir redd når influensaen e oppå dem. Men det e så få. Det e fleire som dør av AIDS kvær dag, og det e det vi burde fokusere på. Alle de pengan som e brukt på tamiflu(den domme svineinfluensa-vaksinaen med gift i) burde ha bidd brukt tell å finne ut meir om HIV og faktisk ordna en ordentlig medisin mot f.eks kreft.
Det e så mange fleire som dør av Kreft og Aids, at det e det vi burde bry oss om. Ikkje om ei dom influensa som egentlig bære e SYT og ikkje minst så e det jo så sykt oppblåst i media. Det e nestn flaut.
Tenk korr mange som dør av kreft i dag. I denna uka, i denna månedn og i dettan året. KOFØRR BRYR VI OSS MEIR OM EI DOM INFLUENSA ENN OM DET? Koførr kan vi ikkje se realitetn i øyan og faktisk tenke på det som e viktig i dag, ikkje om sånne teit influensatull.

Å koførr skal man ta den vaksinaen egentlig? Ka skjer med det? Ka e vits med det, det e mest farlig enn det gjør godt.

Skjerp dåkker, folkens. Eg blir så flau av å se korr lettlurt vi e..

Tenk vess kongefamilien kunne hjolpe folk LITT meir

Det e mange som påstår at kongefamilien e akkorat som meg og deg, men eg syns ikkje dem e det.
Dem har så sjukt mykkje penga, dem får så sjukt mykkje betalt, og vi behandle dem som om dem e så sjukt mykkje bedre enn oss, og enda så klare dem ikkje å få fingern ut og leve som vanlige folk.

Tenk vess dem kunne kjørt en VANLIG bil en dag. En bil som ikkje e den nyaste mercedesen fra 2009, men en vanlig bil sånn som mine og dine førreldra har. Tenk vess dem kunne kjøpt klea på H&M og Vero Moda sånn som vi vanlige folk gjør, i stedn førr å bruke sånn..hundrevis av tusen på kjola som akkorat e litt bedre enn alle andre sine.
Enn vess dem hadde kunne bodd i vanlige hus, UTEN 29 soverom, 35 bad og 40 stue.
Tenk korr mykkje dem hadde spart på det.

E det nån av dåkker som veit korr mykkje penga man får førr å være i kongefamilien idag? Ikkje veit eg det eksakte tallet, men eg e sekker på at dem kunne brukt mykkje mindre penga på seg sjøll, og mykkje meir på andre. Det e faktisk mange fattige i verdn, som hadde hadd så sinnsykt godt av å ha det litt bra. Det e så sjukt mange familia der ute som jobbe ræva av seg førr så og sei ingen penga. Tenk vess kongefamilien, i stedn førr å fare tell dem å "se" korsn dem har det (og reklamere førr Norge), kunne ha jedd dem et hus å bo i, en jobb og gå tell og en skole førr ongan?
Tenk korr sinnsykt bra det hadde vært vess kongefamilien kunne gjort nåkka førr andre folk, sånn at folk kan se at dem gjør nåkka med verden.
Det hadde vært en sensasjon om vårres kongefamilie kunne tadd i et tak og verkeli vist verden førr en bra gjeng dem egentlig e, istedn førr å komme med store ord og fare rundt å stryke på onga i Afrika. Den ideen e skikkeli bra, og det hadde verkeli vært å "sette Norge på kartet". Om dem kunne gjort nåkka førr nån andre på en heilt anna måte enn dem gjør idag..
Hadde eg vært konge eller dronning, så skulle eg skilt meg litt utifra de andre kongefamilian rundt om i verdn. Eg hadde blidd å gjort så mange brae ting førr andre folk i stedn førr å bære gå rundt å være så mykkje finar og bedre enn alle andre.

No offence, kongefamilien, men dåkker kunne gjort ting så mykkje meir utradisjonellt og mykkje bedre enn det dåkker gjør idag. Treng dåkker verkeli så mange hus og seilbåta? Kan dåkker ikkje je dem fra dåkker, sånn at folk som førrtjæne det kunne ha hadd det litt godt?

kongefamilien
Ring meg vess dåkker treng fleire gode idea!

Tenk miljø, tenk framtid, tenk på alle de verdensprobleman vi har! Dåkker kan gå fram som gode eksempla og gjøre nye ting. TENKE NYTT.
Det e faktisk folk som ser opp tell dåkker

Endelig helg, fin uka og fint liv

"Heia Bloggen!"
Idag e det fredag, og det betyr kun en ting; At det e friheit, sove lenge og laaaangt borte ifra tørre lærera (førrutnom at klasseførrstandarn min bor rett her i gata mi)…….
Anyways, så e det ei ny helg, nye muligheite. Idag va eg ferdig på skoln i 12tida, etter 2 tima historie og 2 tima gym. HÆRLI
Åsså hadde eg kjøretime, åsså va det heim å ta helgevasken! Blei enig med Øi om at eg skulle ta stua, kjøkken og bad,  mot at han tok soveromman (med alle edderkoppan i taket, golve, hjørnan, overalt…..). Deilig å legge seg på et reint rom:) Det like eg!

Ellers, anna enn det, så e det jo selvfølgelig loppemarked i Nordreisa i helga. Det har  vært skikkeli mange loppemarked dennan høstn, eg har fådd totalt sjokk! Å dennan helga e det ikkje mindre enn 3 arrangerte loppemarked; En på Storslett, en i Sørkjosen og en på Sonjatun. Herregud, ka eg skal sei?
Idag va eg og Øi og hjalp tell på loppemarkede som skal være på samfunnshuset, førr korpset. Eg har øyan mine oppe førr en KNAILLgrønn jakke, og eg SKAL være først der imårra førdi eg skal ha den jakken. Gler meg skikkeli, den va så SJUKT kul. Dem hadde en i knaillblå og, men den va desverre førr litn. TRIST
Dessutn va det nån knaillkule gyngestola der, som eg bære MÅ ha. Dem skal det være auksjon på, så det spørst om en fattig student som meg blir å få dem. tvile, men eg gler meg allikavæll. Førr jakken, den skal eg ha.
Dessutn ville Øi ikkje at eg skulle ha gyngestolan, men han kan sei ka han vil; førr de gyngestolan e så forut sin tid, å eg skal SÅ pusse dem opp og fikse dem så kul at han skulle ønske han kjøpte dem sjøll. Tihi

Imårra skal vi ha middagsgjesta; Kjerstine, Tor Håkon, Isabell og Halvor. Eg gler meg, det blir så koselig!
Åsså e det vel…Ja, mamma. Følg med. Jazzkonsert i kjellarn på BIOS. Kan det bli bedre? Trukkje det, du;)
Det blir kos!

God helg, bloggen<3 PUSSPUSS (fjortis)
19102009061

Den rødgrønne stoln min som eg har i klasserommet. Kan det bli bedre?

Fremmedfrykt i Nord

E som kjent et ganske stort problem. Værtfall der eg kjæmifra, Midt-Troms i Nord Norge.
Eg veit ikkje ka det e med oss nordlænninga, men det e nåkka med det der å akseptere andre folk, som nån slit så mykkkje med. Eg savne ikkje bussturan tell Bardufoss, førr eg kunne ikkje førrdra all den fremmedfryktn som møtte meg kvær dag. Det e så førrferdelig at nån ikkje klare å akseptere at alle ikkje e likens, og at dem ikkje kan takle at nån med anna hudfarge også faktisk har rett tell å sette på bussn. Men nok om det..

E det nåkka eg syns e rart med Nordreisa, så e det at dem ikkje har asylmottak.
Eg skjønne koførr folk reagere sånn som dem gjør, i nån tilfella, men koførr skal dem være blant de få kommunan som IKKJE har asylmottak i Troms? Ka e det egentlig med Nordreisa som e så spesielt?
Eg trur Nordreisa hadde hadd gått av å få et asylmottak hit. Koførr? Førrdi det hjelpe faktisk på fremmedfryktn.
Nordreisa e en FRPkommune, og det e tydelig at fremmedfryktn stor stært her oppe.
Koførr skal ikkje dennan kommunen hjelpe dem som har det tongt? Koførr e det sånn at nån bære ikkje hjelpe av prinsipp?
Det e mange spørsmål som surre rundt i mett tankefulle hode. Hadde eg vært ordførar i Nordreisa, så hadde eg ønska dem hjertelig velkommen. Her har vi jobba, her trengs det folk. Det har faktisk vist seg at i småe lokalsamfunn, så har det trengtes asylmottak, mykkje førr arbeidskraft, og mykkje førr å holde bygda oppe. Eg trur jo at her holdes det oppe, og vel så det, men eg syns det hadde vært så fint vess samfunnet hadde vært meir fargerikt.

Ja tell et fargerikt fellesskap, hjelp dem vi kan hjelpe, og ikkje minst; aksepter alle sånn som dem e!
black and white

Vanlige daga og Finnsneshelg tell helga

Fin overskrift, dåkker får med dåkker hovedinnholdet.
Førr tia, så bor eg og han Øivind hos førreldran hannes førdi dem e på ferie og treng nån tell å vanne plantan å ha middag på bordet tell nån av ongan demmes. Eg trives her, huset e så stort og fint, åsså har dem ett lite og, å eg like meg der og. Åsså har dem mange andre interessante ting man kan snoke i, men det skal eg ikkje gjøre. tihi

Idag hadde vi 4 tima norsk. Vanlig på torsdaga, det. Det einaste som holdte meg i live va tanken på at det snart e helg. Åsså fikk eg tida tell å gå med å glede meg tell kvært friminutt mella kvær time. "bære 42 minutt igjen tell friminutt", liksom. Herregud, e det mulig å ha så tørre tima? Eg blir gaaaaal.
Men eg skakkje klage. Eg får jo faktisk GÅ på skole, og eg har et over gjennomstnittlig bra liv, vess man sammenligne med restn av verdn. Ikkje at eg skal gjøre det. Men eg kan tenke meg. Uansett, så bruke de her 4 norsk timan å gå ganske fort, førrdi det e på sluttn av dagen, og fordi eg jevnt over e ganske skolemotivert. Men idag va vesst ett unntak. Å eg veit ikkje ka som gjor det. Va det kanskje førrdi vi hadde 4 tima med PRATING om ett einaste dikt? Eg trur det. det tok så ufattelig lang tid å snakke om di greiern der.
Åsså har vi jo de 4 tima norsk vi har på onsdaga og, og dem går og latterlig sakte. BAH

Anyways. Eg skakkje klage meira.
No sett eg og han Fredrik, brorn tell Øi, og gjør lekse og geime på Facern. Det e liksom om å gjøre å ha best score på alle de artige spællan, åsså når vi tar pause, så e det leksegjøring. Eg har historielekse tell imårra, det e heldigvis det einaste faget eg har imårra. Det e så deilig med fredaga. Eg elske fredaga.
Å helga blir bra, sei du? Ja-aaaaaaaaa.
Eg skal på dameaften på friskhuset med ho Freia, åsså skal vi vesst ut en tur eller nåkka med DK. Eg veitkkje om eg e in the mood, e enda ikkje kommen meg etter sist gång eg va ute. Off
Men no e eg 18. Eg e jo det.
Åsså e det jo bursdagen tell ho Mamma og han Roy på lørdag. Det blir kos. Eg gler meg kjæmpemasse. Åsså feire ho Caroline bursdag og samme kveldn, det va jo litt domt. Men eg har tenkt å dræge kjærestn min med dit på kveldn vess vi finn ut det. Vi får se.

historie3
Tørt, sa du? Jaaaaa-aaaaaaaaaaaaaaaa, alt e så tørt på Nordreisa Videregående

Nedleggelse må være aller siste utvei!

Fylkesrådet har kommet med følgende forslag på endring av skolestrukturn i Troms.
Fleire videregående skola i Troms e foreslådd å bli nedlagt, nåkka vi i SU reagere veldig stært på.
Fylkesråden førr utdanning i Troms foreslår å legge ned Høgtun og Skånlag VGS, + å fløtte Skjervøy ska legges under Nordreisa. Ca på samme måte som med Bardufoss, Høgtun og Sjøvegan blei tell Indre Troms VGS sånn som eg førrstår det.

Dettan e nåkka eg ikkje ser førr meg blir å funke i praksis, og eg veit at de skolan e kjæmpekjæmpe viktig førr di lokalsamfunnan som e.
Høgtun og Skånland e sårbare distriktskola som e med på å gjøre så mykkje bra førr de småe samfunnan der. De skolan skape arbeidsplassa, dem skape godt miljø, og dem gjør at ungdom ikkje må fløtte så langt unna førr å gå på skole.
Frafallsprosentn i Troms e kjæmpehøg. Ca 50% av alle som bynne på videregående i Troms droppe ut, og det e kjæmpetrasig. Eg trur ikkje at man gjør akkorat dèt nåkka bedre av å kuttekuttekutte og legge ned i her og der.

Eg veit at vi i Troms bruke utruli mykkje pænga på skole, å det e eg glad førr. Det eg i midlertid ikkje e så gla førr e at vi bruke penga vi ikkje har. Det gjør at vi må spare så mykkje penga som mulig, og det e det som e begrunnelsn tell dissan forslagan. Men eg trur at vi kan spare penga på andre måta enn å legge ned skola.
E så trist at dem i fylkesledelsn tenke at man må legge ned førr å spare, eg trur næmmeli at man kan spare på mange andre måta. ALLER siste utvei må være nedleggelse, vi e nødd å kjæmpe førr distriktsskolan!

Vil åsså bære minne dåkker på at førrdetom vi i SV har fylkesråd førr utdanning, så e det han driv med no ikkje på vegne av SV, men på vegne av den jobben han har. Vi har ikkje hadd den saken opp tell avstemning enda. Men vi gikk tell valg på å ikkje legge ned skola, og eg tvile stært på at vi kommer tell å støtte den saken der. Men eg må sei at eg førrstår han litt. Førr det e tross alt jobben hannes, å vesst han har funne ut at det e det luraste, så e det opp tell han. Men eg stille meg ikkje bak det. Ikkje litt engång!

TENK PÅ FRAMTIDA, IKKJE LEGG NED SKOLAN VÅRRES!!

Plutselig blei det vinter!

Her e historia om ka som skjedde en fin høstdag i forrige uka, fra mårran når eg for tell skoln, tell eg kom heim.
Klikk på bildan førr å få dem større:) Det anbefales, værtfall på hagegnombildet!

Først hadde det snydd litt på fjellet om natta.
29092009017

Så dalte det ned på bakken, men eg trudde det bære va fra jakken min….
06102009019

Så gikk eg heim fra skoln.
06102009020

Så tok naboan inn hagegnoman sine. Førrutenom dem som stod på verandaen.
06102009021

Så kom eg heim tell leiligheita vårres!
06102009022

Så sånn va det! B-)