Storm i et vannglass

Debatten om burkini på Finnsnes barneskole i Lenvik har vakt stor oppmerksomhet i dag, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Likevel skal jeg hive meg på bølgen og ytre min mening.

Finnsnes barneskole har, som noen av dere kanskje vet, fattet et positivt vedtak om at de som ønsker det skal kunne benytte seg av burkini som badeklær i svømmeundervisningen. Dette for at flere elever skal kunne delta på svømming på skolen. Det synes jeg er kjempeflott. Og det er egentlig det hele saken dreier seg om. Det handler ikke om en ekstrem religion og seksualisering av barn, det handler om å respektere flere typer badedrakter. Og for meg virker det mer som en presisering av noe som i utgangspunktet ikke burde være noe problem uansett.

Burkini er ikke et ulovlig plagg i Norge i dag. Vi lever i et land der hver skal kunne kle på seg akkurat hva de vil, og det er det som er så fint med samfunnet vårt. At noen derfor ønsker å forby burkini på skolesvømminga er helt merkelig. FrP går i kjent stil hardt ut og prøver å få hele debatten til å handle om islam, men i mine øyne handler det ikke om det. FrP viser nok en gang at friheten de snakker om ikke gjelder for alle.
I Norge i dag har vi ikke skoleuniformtvang, og det ville derfor vært merkelig om alle skulle vært tvunget til å ha på seg samme type badedrakt i svømmeundervisningen også. Frihet er ikke å sette seg ned å bestemme hva elevene skal ha på seg når de bader, frihet er å la de få velge dette selv. I denne saken stoler jeg fult og helt på at skolen legger til rette slik at alle får best mulig utbytte av svømmeundervisningen.

Jeg er veldig stolt over Finnsnes barneskole i min hjemkommune Lenvik og jeg føler at de gjør det eneste rette. Hele saken er som en storm i et vannglass der de som roper høyest griper muligheten til å dreie hele saken til å omhandle religion.
Jeg synes det er veldig positivt at skolen legger til rette slik at alle får muligheten til å lære seg å svømme, og det er det vi burde fokusere på. Det skaper mye glede og kan også redde liv. Dersom dette vedtaket mot formodning skulle få noen negative konsekvenser (annet enn å bli debattert ihjel) så regner jeg med at vi får vite det. I mellomtiden sitter jeg tilbakelent og stoler på at skolen gjør det de kan for at elevene skal ha det best mulig. Å være problemfokusert orker ikke jeg å bruke energi på. Fortsatt god sommer til alle der ute med all slags badetøy og alle slags kropper!

#Burkini #Religionsfrihet #Ytringsfrihet #Frihet #Klær #Skole #Politikk #Samfunn #Lenvik #Midttroms #Fiba 

Det er en prinsippsak!


På forrige kommunestyremøte i Lenvik fikk vi opp saken om mobilfrie skoler. I fjor vedtok et flertall i kommunestyret at skolene i Lenvik skal være helt mobilfrie. Det i seg selv er ingen dårlig idè, men når forslaget kom opp på initiativ fra ungdommen selv om å prøve å ha 1 mobilfri dag i uka på skolen, blir det i mine (og SV sine) øyne helt feil å overkjøre forslaget fra ungdommen.

Mobilfri skole har vært forsøkt dette skoleåret og har fungert godt noen plasser, og dårlig andre plasser. Det nevnes at relasjonen mellom lærer og elev kan ha blitt svekket av dette, og at det er vanskelig for lærere å håndheve mobilforbudet. De som ivret etter å ta fra ungdommen mobilen i fjor sa at dette skulle være et prøveprosjekt som skulle evalueres etter et år. Det har nå blitt gjort, helt uten å høre på hva ungdommen selv synes. Barn-og unges kommunestyre (BUK) fikk i år ikke en mulighet til å stemme over dette forslaget. Hvorfor ikke?

Jeg synes det er utrolig flott og viktig at ungdom engasjerer seg i saker som omhandler dem. Jeg ønsker å se enda mer engasjement fra ungdommen, og er virkelig glad for at de helt på eget initiativ kan ta opp en slik sak til behandling i kommunestyret. Det jeg er redd for at nå har skjedd er at ungdommen vegrer seg for å komme med slike initiativ i fremtiden og at de er redde for å bli overkjørt igjen.
Som den yngste politikeren i kommunestyret i Lenvik er det kanskje ikke så rart at jeg er på ungdommen sin side i denne saken. Alderen lagt til side mener jeg likevel at man skal ta ungdommen på alvor og lytte til det de har å si. Det kommer jeg til å fortsette med selv om jeg blir eldre.
For meg er dette en prinsippsak. Når ungdommen ønsker å prøve en mobilfri dag i uka støtter jeg det. I motsetning til resten av gubbeveldet synes jeg ikke det er greit å kjøre over ungdommen og lage egne forslag. Spesielt når saken er sånn at det mest sannsynlig ikke hadde blitt noe sak uten at ungdommen hadde løfta den. Ungdommen i Lenvik er en viktig del av barnebyen Finnsnes og framtida. Hvis vi ønsker at de skal ville bo her og bidra til et positivt miljø i vår kommune er det viktig at vi lytter til det de har å si.

Håper dere som er unge i Lenvik (og resten av landet) fortsetter å utfordre oss politikere for å få til ei endring i samfunnet. Jeg skal ikke slutte å heie på dere!

Mvh
Kvisten

#Politikk #Samfunn #Skole #Ungdom #LenKom #Midttroms #Lenvik #Mobilfriskole