Barnehagan i Lenvik e førr viktig tel å privatiseres!

Etter regjeringas storsatsning på barnehagan de siste 2 periodan kan vi sei oss godt førrnøyd med korr utviklinga har gådd hænn. Alle ungan har krav på barnehageplass og satsninga på førskoleutdanninga har vært enorm. Allikavæl e det nån parti som ønske å knuse det vi har fådd tel med å privatisere tilbudan og sørge førr at fokuset ikkje blir på onga men på profitt.

I 1970 gikk ca 2% av ongan i Norge i barnehage. Idag e det 96% av alle kids under 6 som går i barnehage, dettan e kjæmpeviktig både førr sosial utvikling og førr et likestilt samfunn.
Debatten om barnehagan e faktisk en av de mest ideologiske debattan som fins, spør du meg! Førdi det berøre grunnstein i uansett korsn samfunnssystem som føres, om det e det kapitalistiske samfunnet som vi desverre føre her heime i Lenvik, eller om det e en sosialistisk velferdsstat som eg sku ønske vi kunne skape i Norge idag. Familien og korsn vi organisere samfunnet vårres rundt reproduksjon av menneska, sosialisere onga og i kor stor grad førreldra/foresatte har muligheit tel å delta e et stort samfunnsideologisk spørsmål.
Det handle om korsn menneskesyn som skal legges tel grunn i sosialiseringsprosessen, et høyreliberalistisk eller et sosialistisk menneskesyn? Skal vi velge å leve i et konkurransesamfunn der ongan blir lært tel å måles opp mot kværandre eller skal vi satse på gode pedagoga som har kapasitet tel å gi individuell opplæring? Svaret e enkelt.

Ongan e så tilpasningsdyktig og dem sug tel seg kunnskap som pedagogan levere. Onga som går i barnehaga lære mykkje meir enn onga som ikkje gjør det, dem utvikle seg fortar og ikkje minst så e barnehagan en viktig del av kværdagen demmes som sørge førr at dem får mykkje livserfaring. Dæførr skal barnehagen være en læringsarena, en del av utdanningssystemet vårres der språket, skaperevnen og lysta på å gjøre nåkka utvikles, og en trygg plass der onga kan omgås ilag uavhengig av samfunnsklasse, etnisitet og interessa.

Det e vårres jobb som politikera og legge tel rette førr at unga skal få lovt å være nyskjerrig og førr at vårres onga skal sosialisere seg. Det e vi som e med på skape dettan samfunnet, og vest vi skal jobbe imot vårres eia, veldig gode barnehagesystem så skyt vi oss sjøll i foten. Alle onga skal ha like muligheite tel barnehageplass, og med ei eventuell privatisering av barnehagan sørge vi førr at prisen blir høgar, nåkka som gjør at alle kanskje ikkje har muligheit tel å ha ongan sine i barnehagen. Det skape et klasseskille, nåkka eg e stærkt imot.

Førr ikkje å snakke om kor utrulig viktig det e å ta vare på de arbeideran som jobbe i barnehagan idag. Dem som står på og sørge førr at ongan vårres har det bra, førrat førreldran kan fare på jobb, førrat ongan har mat i magan sine og ikkje minst gir ongan vårres glede, sorg, læring, trivsel og utvikling. Ved å i det heile tatt stille spørsmålstegn tel OM vi skal privatisere barnehagan eller ikkje, skape vi utryggheit på en av samfunnets viktigste arbeidsplass. Vi gjør arbeideran usikker på framtida si i barnehagan og vi kan i verste fall sørge førr at dem får en dårlig organisert arbeidsplass med dårlige vilkår, eventuelt ikkje har en jobb og gå tel lenger.

Rapporten “Kostnadsforskjeller i barnehagesektoren” vise at ei gjennomsnittlig årslønn i de offentlige barnehagan ligg på ca 323.677 i året, mens det i det private ligg på 296.197. Det vil altså sei at det gjennomsnittlige lønnsnivået per årsverk førr ansatte i privatiserte barnehaga va 27550,- lavar enn i kommunale barnehaga. Samme rapporten beregna gjennomsnittlig pensjonskostnad per årsverk tel ca 50000,- i kommunale barnehaga mot ca 13000,- i private. Ansatte i private barnehaga har dæførr betydelig dårligar lønns og pensjonsbetingelsa enn det vi har i de kommunale barnehagan idag. Eg skjønne ikkje ka gubbeveldet i Lenvik egentlig tenke på vest dem velg å gå med på å gjøre arbeidsvilkåran tel vårres viktigste ansatte (de fleste av dem kvinner) dårligar enn dem e idag?! Samtidig som dem skal gå med på å akseptere at kapitalista skal fylle sine egne lomme med overskuddet? Den tankegangen e både egoistisk, utidig og ikkje nåkka eg kan gå med på å førrholde meg tel. Eg skal gjøre alt eg kan førr å førrhindre at barnehagerevolusjonen som e starta i landet vårres går tilbake førrat Høyresida skal få gjennomført den tilbakesatte politikken sin på bekostning av onga og flotte arbeidsfolk!

1Mai, arbeidshelg, mammabursdag og sommarfølelse

Heihei! Som de fleste av de trofaste læseran mine veit, så hadde eg 1mai-tale både på formiddagsarrangementet på Finnsnes og i Sørreisa på ettermiddagen. Det gikk kjæmpefint 🙂 Førr de av dåkker som vil se korsn det gikk, kan enten søke på 1mai i sørreisa på youtube eller gå på www.9310.no 

Dagen va knallfin, tross det dårlige været. Det snydde heile natta, og det rakk no å legge seg et lite lag. Ikkje at det gjor nåkka, eg tok på med rød-skoen allikavell! Stod opp tirli, heiste flagget, gikk i tog, spiste kaka, va på fin middag hos svigers og hadde en kjæmpefin kveld ilammi kjæresten. 1.Mai e jo en av de viktigste dagan i året førr oss venstreradikale, og den følelsen den dagen gir e enorm. Det e ei blanding imella spentheit og stoltheit, en følelse eg ikkje kunne vært førruten.
Forrige helg va eg i Gryllis lammi mams, jobba på sykehjemmet og kosa meg 🙂 Dennan helga e det russetreff på Finnsnes førr nordnorgerussen, så søskenbarnet mett har inntatt her heime i den anledninga. Både han og lillebror e russ i år, og det e jo bære så artig med de guttan!
Eg har arbeidshelg i Naustveien, og det glede eg meg tel. Seinvakt idag, tirli imårra og sein på søndag. Hærlig. Åsså blir det feiring av mamma sin 43årsdag imårra, det blir knaill! Idag e det førresten heilt nydelig vær, sykkelen e tadd fram, sommarklean ligg fremst i klesskapet og brunfarga bynne å inntar kinnan! Sommarfølelse!