Kjønnskvotering

Kjønnskvotering e et virkemiddel som e tell førr å få en bedre kjønnsbalanse blant anna i politikken, men ofte åsså i kværdagen ellers. Kjønnskvoteringa e ofte tell fordel førr kvinner, førdi vi ikkje har et likestilt samfunn idag. Det handle ofte om at jente skal være like representert i førskjellige styra og gruppe. Offentlig sektor e en ræsar på kjønnskvotering, men allikavæl så ser vi at 75% av alle som jobbe i offentlig sektor idag e kvinner, og enda e det sånn at menn ofte har de høgaste stillingen. Kvinner gjør de aller tyngste løftan i samfunnet, mens menn tar creds førr det.
Vi skal jo ikkje egentlig være nødd å kvotere jente inn i politikken idag. Nån gång virke det jo som om det går i mot sin hensikt, blant anna når man ser at kvinner ofte bære blir velgt inn førdi det fins regla førr det.

Vi skal jo ikkje være nødd tell å kvotere inn jente i styra i norge i 2010, spørr du meg. E vi et likestilt samfunn eller e vi det ikkje? Kjønnskvotering har vært og e et bra virkemiddel som eg støtte fult og heilt, men eg syns det e utruli trist at det e nødvendig i Norge idag.

Det e en ting med kjønnskvotering eg ikkje like spesielt godt. Alle sammen veit at vi treng å få gutta inn i helsesektoren, eg veit ikkje nån som e uenig. Hjelpepleieryrket og sykepleien e styrt av jente, og å få fleire gutta/menn inn i omsorgsyrkan ville vært heilt ypperli! Vi treng nån  sterke menn ilammi alle de sterke kvinnan i dissan yrkan! Appsolutt!
Eg støtte appsolutt rekrutteringa av menn i omsorgsyrkan, og kunne jobba lenge med det. Men e det en type kjønnskvotering eg ikkje like så e det dennan. Å det gjeld vel egentlig begge veian.
Skal man gjøre ka som helst førr å få menn inn i omsorgsyrkan? Skal man velge en gutt med snitt på 2,3 framførr ei jenta med snittkarakter på 4,9?  Korsn skal man få gutta inn i helsearbeiderfaget uten å diskrimminere det andre kjønnet? Og korsn skal man fræmhæve jente i styreverv uten at det blir basert på kvotering, men på erfaring?

Shit, det e mange kjønnsutfordringe vi har idag!!

Men korsn har dem det egentlig?

Dettan e et innlegg eg lenge har tenkt på å poste, førdi dettan e tanka som går rundt i hodet mett fleire gång førr dagen. Korsn e det egentlig å være innvandrer i Norge idag? Korsn e det vi tar imot dem?
Tenk litt på det før dåkker læs videre.

I dagens Norge e det ikkje lett å ikkje være etnisk Norsk. Især ikkje vess du skal søke asyl. Først må du igjønna tidenes "avhør" beinast og å søke asyl kan ta opp tell fleire tiår på de verste tilfellan. Du blir stura bort på asylmottak ilammi mange andre folk. Du bor oppå familien din, vess du e så heldig å har dem med deg. Du blir nødt å lære deg det norske språket, ellers e det inga vits å være her. Du veit at du må gjøre en innsats skal du få være igjen. Du har løst å finne deg en jobb, men det e vanskelig vess du ikkje e en norsk statsborger. Å det e ikkje nåkka enklar sia det norske arbeidsmarkedet ligg så langt etter. Statistikka vise at sjansn førr at en arbeidsgiver blir å velge Helge framførr Mohammed e 83% større enn at han velge Mohammed framførr Helge. Å då tar man ikkje hensyn tell arbeidserfaringe heller. Å vess det skulle vise seg at Mohammed blir valgt framførr Helge, e det store sjansa førr at det e førr å utnytte arbeidskraft. Utruli ka folk idag gjør førr å spare pengan sine.
Det e åsså sånn at vess du e kommen tell Norge og e brun i huden, så e du dømt tell å bli straffa. Får du deg jobb, så "Stjæl du jobban vårres", mens vess du ikkje får deg jobb så e du "akkurat som alle andre latinga som leve på staten vårres". Dobbelstraff med andre ord. Alt du gjør blir bare galt førdi du e brun i huden.
Å oppi alt det her, så får du minimalt med hjelp. Ja, kanskje får du en tusenlapp i uka, vess du e heldig. Men ka e no egentlig det? Når alt man treng idag koste så mykkje meir. Uteklea treng man førr fleire tusen krona. Skiutstyr, skolegreier tell ongan, mat og alt av "ting" som vi i dettan landet har gjort oss så avhengig av. Vi må bære innrømme at vi treng masse kapital førr å kunne leve sånn som samfunnet legg det opp at vi skal leve.
Kanskje har dennan person vært i krig. Hadd en kværdag som har bestådd av etterfølgelsa, voldtekta, mishandling, fattige kår og krig. Det må vi aldri glømme. Det e en grunn tell at dem e her. Det e ingen som bære kjæm tell Norge førdi det e så jævla lett, det må vi aldri ta oss i å tru. Alt dem jer opp førr å komme hit, det kan ingen av oss vette. Å ka gir vi dem egentlig tellbake? Bære dritt. Dem må tellpasse seg vårres samfunn på en heilt syk måte. Koførr e det sånn at vi idag legg skylda på "negeran"? Å koførr e det sånn at vi ikkje tørr å møte dem med blikkan vårres når man e aleina og det e seint?
Det vi burde gjøre e jo appsolutt å inkludere dem. Vil musliman bygge Moske i Tromsø, så la dem gjøre det. Det vil føre tell økt turisme og det e et godt tegn på inkludering. Å ka skade det egentlig oss at dem har en plass å be? Det e tidenes fredligste ting som skjer i en Moskè, så ikkje vørt å nekt dem det. Vi burde være på offansiven, vi burde vise at vi bryr oss. Kværdagen demmes e heilt annerledes enn vårres, ta hensyn tell det. Vær lammi dem på fritida, ta dåkker tida tell å snakke med dem. Kanskje dem har historie som e heilt utruli. Kanskje dem har masse kunnskap, kanskje vi har både en og to og tre ting å lære av dem? Dem e menneska dem og. Ei sterkt utsatt gruppa i samfunne vårres. Vi e nødt å ta vare på dem. Dem kommer fra land som e 10 gånga meir inkluderanes enn oss, og eg kan med handa på hjerte sei at vi ville blidd godt tadd imot vess vi hadde fløtta nedover tell dem. Men vi i Norge går jo i heilt feil retning. Vi diskrimminere dem jo. Eg sjæmmes faktisk. Vi leve i 2010, ka gjør det om man har venna som e brun i huden?
Syns alle burde tenke litt på korsn ikkje-etniske norske har det idag. Korsn e det førr dem i påska førr eksempel?

Ikkje støtt opp om rasisme, bry deg! Førr alt e ikkje så svart/kvitt som du kanskje har trudd at det har vært.

Whats new?

Not much, men eg har det knaillbra heime:) Tross alt, så e det godt å være tellbake. Har hadd det kjempefint i Finnmarka og fådd sedd mange nye plassa eg ikkje engång trudde fantes!
Idag e det finvèr ute, så eg må vel trippe meg en tur ut snart. Har avtalt med mor og far at eg skal være litt hos dem ikveld. Ska bli godt det 🙂 Å førr ikkje å snakke om at tante og onkel og ongan fra Oslo e kommen oppover! Det e alltid like koselig!!
Så ka skjer i påska? Påska va en tid eg gleda meg tell når eg va lita. Då va det skolefri, skitura, hyttetura, ut med scootern og ikkje minst påskeegg. Så blei eg ungdom. Då blei det fri fra skolen, ut på bygdefæsta og raill i dagesvis. Loding va det jo åsså. Men ka e det no? Eg e 18 år, nestn 40. No e påska ei tid der vænna og familie e kommen heim førr å møtes. Det e finvèr og vinglass. Det e så godt 🙂 Men så e det jo pugging tell eksamen åsså. Har et ganske hardt kjør framover mot Mai-Juni. Har et regionalt seminar eg har ansvar førr, landsstyremøte og førr ikkje å snakke om Landsmøte i seg sjøll. Heng etter i naturfag spesielt, alt det andre går somregel greit. Blir hardt skolekjør fra og med neste uka, det både gler eg meg og grue meg tell! Ønske aille ei fiiiiin påske!


På handletur med Finnmark SU. E jo bære helg en gång i uka, førr å sei det sånn…..

I det kalde nord

Litt oppdateringe fra Øst i Øst-Norge. Utruli nok, så trudde eg at Kirkenes va veldig nord, men ikkje øst. Førr når eg tenke øst, så tenke eg jo Østlandet. Snakke vi at eg ska lære meg litt meir Finnmark-Geografi? Ja, det trur eg at eg skal. Eg e iallefall i Kirkenes no, med Hesseng. E veldig fint her 🙂 Har hadd det knaillartig de siste dagan. Uka har jo gådd så fort, og n e det jo snart påske!
På Onsdagen hadde vi en god sosialistisk dag. Først va det skolebesøk både på Ungdomskolen og videregående i Nordreisa, så hadde vi en koselig middag heime hos meg og Øivind. Så va det åpent møte på skoln og deretter en knaillbra aksjon mot skolenedleggelsan og Frp sin måte å drive kommun på, i forkant av kommunestyremøte som va på Torsdag. Nok en gång blei skolan vedtatt nedlagt, men vi gjor oss bemerka og skal ikkje gi oss enda 🙂 Man kan jo ikkje finne seg i ka som helst. Link tell saken på framtid i nord: http://www.framtidinord.no/Billedserier/article345001.ece
Så sånn e det. Så bar det tell Tromsø med han Stian på skolebesøk tell Kongsbakken vgs og lokallagsmøte. Så blei det kos med pizza og innledning og rett tell flyplassn i Tromsø. Så tok vi et litelitelitefly med Widerøe som egentlig va heilt førrferdelig. De småflyan e ikkje nåkka særlig og eg va liiiivredd. Sånn e det når man flyg fra Tromsø tell Sørkjosen, man kommer i lufta og stortsett tenke at vess eg kommer ned fra lufta i live, så skal eg være evig takknemmelig.

Anyways, så e det knaillbra her. Folk e så koselig. Vi bodde på Wessel Hotell (Åjada. Etterkalt etter HO og han Wessel. The one liksom.) Eg e sinnsykt fasinert av Ellisif Wessel og hennes historia. Eg har sedd huset hennes, vært i gata hennes og i mårra blir det mest sannsynlig internasjonalen på grava hennes. Fantastisk.
Btw, Murmansk e rett her! 1 time unna. Knaillbra!
Konferansen e fin. Lite folk, men brae folk. Sosialismen e så bra 🙂 No diskutere vi korsn et sosialistisk samfunn blir seanes ut, og det e gode tanka rundt det. Perfeksjonisme om det e nåkka som heite det. 🙂
God helg og god påske! Gler meg tell Finnsnestur!

Burde ikkje vi jente føle oss trygg i 2010?

Jo, det burde vi! E det nåkka som provosere meg, så e det når FRP legg skylda på jente når dem blir voldtadd og meine at å gå med kort skjørt e det samme som å gå med tusenlappa henganes ut av lomma og sånt gjør man bære ikkje. Sånn type ansvarsfraskrivelse e eg bære ikkje med på. Om ei jenta blir voldtadd, så e det aldri hennes feil. Å legge skylda på offeret e så førrferdelig gjort, førr skyld og skam har offeran nok av som det e. Det første politiet spørr deg om om du anmelde en voldtekt e "Ka hadde du på deg?" og "Hadde du drokke?". Ka det hadde å sei om ei jenta hadde på seg et kort skjørt? Eg trur ikkje oddsn e større at man blir voldtadd om man har på seg et kort skjørt enn om man har på seg kjeldress. Førr dem som voldtar, dem voldtar. Uansett. Og det e dem som e problemet.
Det e bære syke folk som voldtar andre, det e det inga tvil om.

Straffan førr voldtekt må gå opp. Det e sånn idag at over 80% av alle voldtektssaka i Norge blir henlagt. Ofte på grunn av manglanes bevis. Vi e i 2010 i år, bære så dåkker veit det. Å då burde det ikkje se sånn her ut. Å vess man då skal fokusere på kor mange voldtekta som ikkje blir annmeldt, så trur eg tallan e skyhøy. Å bære sånn at dåkker veit det, så e det langt ifra sånn at samtlige voldtekta i Oslo skjer av innvandrera. Den tankegangen må man bære legge fra seg med en gång. De aller fleste voldtekta skjer av en offeret kjenne, og ofte e det en kjærest/samboer/mann/eks. Eller nån i familien. Det e så sykt.

Det va dagens gode ord. Eller ikkje akkurat, men eg håpe at dåkker tenke litt over de her tingan. Førr det e så viktig at man aldri legg ansvaret over på dem som blir tadd med vold, men heller fokusere på at dem som gjør det treng særiøst hjelp. Det e så masse skeive maktførrhold i verden idag, og vold mot kvinner e en av de store av dem. Det e sånn menn får "makt" over oss. Ikkje la dem få det!

Sett fokus på skjønnheitstyranniet

Idag såg eg en artikkel i VG der overskrifta va "Dette gir kvinner dårlig selvtillit". Det va en artikkel der plus-sizemodella va avbilda og artikkeln sa at når vanlige kroppa blir vist i reklama og på catwalken, så føre det tell at jente får dårlig selvtillit. Unnskyld meg, det e så totalt feil! E det en ting som irritere meg, så e det når vi ser tidenes tynnaste jente i korsn som helst reklame som rett og slett førrtell unge jente idag korsn dem skal se ut. Å det e det verste eg veit om. Førr koførr skal dem sette fokus på korsn jente ser ut, når halvparten av de jentn på bildan har anorexia, mens andre halvparten e offer førr photoshop?
Eg skjønne ikkje korsn forskera kan sei at det e de vanlige menneskan som ser normal ut som gjør at jente får dårlig sjølltillit. Eg trur det e tvært i mot. Hadde alle modella sedd sånn her ut

I steden førr sånn her

Så trur eg at den skyhøge statistikken på antall døde av spiseførrstyrrelsa hadde gådd ned. Eg trur at det ikkje lenger hadde vært sånn at over 50% av alle jente på videregående hadde følt at dem va førr tjukk, og eg trur at det hadde vært heilt anna fokus blant unge jente idag.

Det aller verste med skjønnheitstyranniet e ikkje at det føre tell at jente blir usekker på seg sjøll og at det e dettan som faktisk tar livet av flest unge idag. Det verste e at dem tjene penga på det. Dem tjene penga på å bestemme korsn vi skal se ut. Dem tjene milliona på å førrtelle oss korsn sminke vi skal ha på oss, korsn klea vi skal bruke og korsn puppan vårres skal strutte.

Eg syns vi skal sette fokus på de her tingan, førdi det e så viktig å vise jente med dårlig sjølltillit at dem har inga grunn tell å ha det. Så eg oppfordre alle tell å gå litt ut av seg sjøll idag. Legg merke tell kvær einaste reklame som førrtell korsn vi skal se ut og korsn de modellan ser ut. Gå med hæva hode resten av dagen, førdi du e normal akkorat sånn som du e!

Ka skjer?

Ja, ka som egentlig skjer? Ikkje så mykkje! Har hadd ei kjæmpekjæmpefin helg på Finnsnes! E så deilig å møte vænna og familien igjen 🙂 I går fløtta vi inn i leiliheita igjen, det va så godt! Gler meg tell alt kjæm på plass igjen og ting blir som før! Idag e det styremøte i Nordreisa SU, det blir bra! Har allereia landsmøtefeber og glede meg tell å finne ut kæm årets Landsmøtedelegasjon blir! Koselig blir det uansett! Eg har allereia en sikra plass sia eg e i landsstyre, det føles så bra! E spent på korsn uttalelsa som blir vedtatt og korsn det nye SST blir seanes ut. Ska bli så arti 🙂

Ellers, så e det Finnmark tell helga. På Imårra kjæm Stian (faddern vårres) tell reisa og vi skal ha skolebesøk og åpent møte i lokallaget på onsdagen! Ting går som det suse! Så suse vi tell Tromsø på skolebesøk, så fer vi tell Kirkenes ilag tell helga. Blir fiiiint. Så fer eg heim tell Mammut og de folkan der heime på Finnsnes. Gler meg tell Påska, ska bli koseli! Meget!
Har hadd framføring om nudismen i sosiologien, det va kult B-) No e det tid førr matte, og vess eg skal få ståkarakter, så må eg jo få god karakter på dennan prøven! E avhengig av at det går bra, så eg må bære følge med 🙂 Åsså har eg norsk-prøve seinar idag. Ønsk meg løkka tell! Ha en fiiiiiiiin dag!!! 😀

Førdi gamle folk e så koselig

Dæførr savne eg å jobbe med eldre. Som nån av dåkker veit, så jobbe eg med funksjonsnedsetta onga og ungdom no førr tida, og det e på en måte det eg fylle store dela av uka mi med.
Eg trives kjempegodt med det, men har på en måte funne ut at det e eldre eg vil satse på i framtida! Dæførr savne eg å jobbe heime på helsesenteret på Finnsnes, der va det så bra.. Miljøet va bra og de eldre va stortsett bra.
Å det e en ting med eldre folk, alle har liksom si historia. Sine gode egenskapa og sine varme hender. Å det e så godt! Kanskje e dem som menneska generellt, men eg syns dem e spesiell.

Det va dagens kloke ord. Idag e det onsdag. Go'dagan. Bynne dagen med 4 tima norsk og det stoppe stortsett der. Ferdig 1145 idag, det e så deilig 🙂 Då kan eg fare heim å gjøre nåkka nyttig lammi lillebrorn tell Øi, som åsså e ferdig tirli på onsdaga. Åsså skal eg på jobb fra 1600-1830, så skal eg på ny jobb 1830-2130. Så skal eg heilt særiøst legge meg tirli idag. Det e værtfall det som e "drømmen". I går gjor eg ikkje det. Eg blei ligganes tell klokka va over 00.00, og då har eg ødelagt heile rytmen. Det e dæførr eg e så trøtt om mårran. Og det hjelpe ikkje at eg har ødelagt døgnrytmen min. Kall det et luxusproblem, men no sia vi bor 2 meter fra skolen, så treng eg ikkje å stå opp før 0800. Det e så deilig, men samtidig så blir man så lat av det. Men no e det ikkje lenge tell vi skal fløtte tellbake tell leiliheita, det gler eg meg masse tell. Fredagen e latest, men eg veit nokkje. Då skal eg heim, så då kan dem bære ha det så godt :]
Ønske alle en knaillfin onsdag, nyyyt sola! Far på onsdagsreinn!

Gode nyheite!

Førr det første, så va helga veldig vellykka og eg har hadd det fint i Tromsø lammi Brødet 🙂 Å førr det andre så fløtte eg og Øivind tellbake tell leiliheita dennan uka!!!! Gode nyheite, med andre ord!
Eg glede meg vilt. Ikkje bære tell å legge meg katti eg vil, handle og lage min eia mat, men åsså bære være der eg egentlig skal være. Glede meg tell å vaske klea, vaske golvan, pynte, rydde rommet, og ikkje minst så glede eg meg tell å donere bort et par eske med klea og drit tell loppemarkede i helga 😀
Det skal bli så fint!
Ellers, så e dennan helga hektisk. Skal tell kjøreskolen imårra etter skolen, jobbe onsdag og torsdag. Har dritløst å fare på svømming dennan uka, men ser ikkje førr meg at det blir tid tell det. Men derimot, så blir det tid tell å fløtte inn. Flrrhåpentligvis på onsdagen eller nåkka i den durn, kommer vel alt an på ka dem sei:) Å ukas gladnyheit: Heim tell Finnsnes i helga. Det blir kjempebra! Helga etter skal eg tell Kirkenes på fylkeskonferansen tell Finnmark. Å no førr tida så har eg ansvar førr å planlegge regionalt seminar førr Nord-Norge, den skal bli den beste nånsinne!
Gler meg tell skolen e ferdig og gler meg tell landsmøte. Gler meg tell sommar og sol og Finnsnes.
Så no sei eg det bære: E såvidt 2 måna igjen av skolen, så det e jo bære å NYTe det! Ha en fin kveld alle sammen!

Helg!


E eg god i paint, eller e eg god i paint? Eg trur eg e god i paint!
Dettan e og blir en chill dag. Bynte dagen med å forte meg på badet, sånn at eg skulle rekke å sminke meg før alle ainner stod opp. Det funka! Så hadde eg en time naturfag. Det va chill, egentlig. Så skulle eg ha matte, men lærarn e borte og no har eg 2 fritima førdi lærarn e på ferie! Etter det har eg 2 tima norsk, så fyk eg tell tromsø lammi ho Kjærsa <3
Det blir koselig i Tromsø i helga. Har forbereda innledninga mi (som dåkker ser på bildet) og e ganske klar førr det. No skal eg bære skrive ut notatarkan mine, så e eg good to go.
Ikveld skal eg møte ho Lone, det blir koselig 🙂 Ska bli fint å være litt lammi ho igjen. E godt å ha nån i Tromsø, spesielt når det e nån man like å være ilammi B-)
Imårra e det skolebesøk i byen, og det blir vel å gå bra. Gler meg tell å se Stian igjen og selvfølgelig alle andre eg får møte på konferansen. Helga blir sekkert fiiiin, og når eg e kommen tell Reisa igjen, så skal eg faktisk være kinovakt lammi Øivind på vegne av korpset.
God helg alle sammen!