Homofile er like god- la de gi blod!

Min hjertesak er likestilling. Jeg vil at alle mennesker skal ha like muligheter i samfunnet uansett hvem de er. Alle skal ha frihet og trygghet til å være den de er og elske den de vil uten å bli diskriminert eller trakassert. 

Selv om vi lever i 2017 er det enda sånn at noen grupper mennesker ikke blir møtt med samme aksept som andre. «Jævla homo» er fortsatt det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder, folk er enda negative til at to menn holder hender og noen synes at det er helt greit å synes at homofili er frastøtende.

Vi er kommet langt i homokampen, men skammen som kommer av fordommer i samfunnet ødelegger for mange og koster flere liv. Forskning viser at de som forelsker seg i noen av samme kjønn er spesielt utsatt for psykiske problemer. Jeg er ikke i tvil om at noe av grunnen til at det er sånn nettopp kommer av at personer med seksuell orientering som ikke er heterofil fortsatt blir stigmatisert i samfunnet.

Jeg synes det er helt ufattelig at det i dag er sånn at homofile menn ikke får gi blod i norske blodbanker. I ei tid der det mangler så mange blodgivere at vi må importere blod fra andre land, så benytter vi oss ikke av blod som vi har tilgjengelig. En så teit lovbegrensning er med på å opprettholde en holdning om at homofile ikke er like gode som heterofile.

I SV er vi tydelige. Vi mener at homofile menn skal få være blodgivere på lik linje som resten av befolkningen. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal ha akkurat samme rettigheter og muligheter som mennesker med heterofil orientering har.
I tillegg vil vi jobbe for å bidra til mer åpenhet og kunnskap om kjønnsroller og seksuell orientering gjennom aktivt holdningsendrende arbeid i skoler og barnehager slik at alle barn kan vokse opp med trygghet og frihet til å ta sine egne valg. Det vil både gjøre det bedre for de som er skeive og for de som ikke er det.

Lovverket vårt må tilpasses hva slags virkelighet vi lever i. Det er på tide å vise at homofile er like god- la de gi blod!

#Blodgiving #Helse #Politikk #Samfunn #Likestilling #Forandring2017 #Feminisme #Frihet #Gayrights

Innblikk

Denne uka har gått kjempefort. Jeg har både rukket å vært hjemme, sett familien, feiret bryllupsdagen vår og jobbet masse med valgkampen.
Dagene er begynt å bli lange, og når jeg er i Tromsø står jeg alltid tidlig opp og kommer sent i seng. Men jeg har det veldig bra! Det er veldig givende å holde på med noe man brenner så hardt for og i tillegg få møte så mange flotte mennesker.

Torsdagen var det debatt i Tromsø, og jeg synes Torgeir gjorde det veldig bra! Fredag kom Audun Lysbakken og Hans Olav Lahlum for å spille inn live podcast. Så fin dag!


I går var vi på valgkampturne i nord-Troms, jeg, Torgeir og Jon. Torgeir er førstekandidaten på stortingslista vår i Troms og Jon er fra Sosialistisk Ungdom. Så fine folk å være på tur sammen med! Vi starta tidlig og kjørte hele veien til Nordreisa og stod på stand på Storslett med Nordreisa SV. Deretter var vi på et møte på Halti og fikk informasjon om de spennende planene Nordreisa kommune har med villakssenteret. Det tror jeg kan bli skikkelig bra! Etter det bar det avgårde til Skjervøy for å være litt på stand sammen med Skjervøy SV. De har bare den fineste standen dere kan tenke dere. Så gjennomført og med “det lille ekstra”. Etter det var vi på helsesenteret og fikk litt informasjon om blant annet sykestua som vi har kjempet hardt for å bevare. Der besøkte vi Helga Marie Hansen, en 95 år gammel dame som bodde på omsorgsbolig. Hun kunne fortelle mye fra før i tiden og gav oss mange innspill til hva vi burde jobbe med politisk. Hun er medlem av SV og var bekymret veldig opptatt av at fisken fortsatt skulle være levebrødet til de kommende generasjonene. Skjervøy er tross alt et skikkelig fiskerisamfunn, og hun var redd for hva som skulle skje hvis ikke fisken ble ordentlig forvaltet.
På ettermiddagen dro vi på båttur med Tom Vegar Kiil, en sjarkfisker i en moderne sjark, og datteren hans Maria. Han har tidligere stemt på Høyre, men har nå sett at SV har den beste fiskeripolitikken for framtida. Det var en veldig fin tur, jeg lærte utrolig masse og det er så motiverende å treffe så mange folk som tror på det vi holder på med.
 
Jeg er sliten, men har masse energi. Toppmotivert for uka som kommer. Jeg skal være i to debatter, jobbe hardt, skrive mye og ha det gøy. Gleder meg masse til Husøydagan til helga og til å komme hjem litt. Valgkamp skal være morsomt, man skal le mye og man skal være godsliten. Gleder meg til det som kommer!

#Valgkamp #Politikk #Forandring2017 #Takampen #StemSV

Mer enn binders og brunost!

Jeg var nylig tilskuer til valgdebatten til iTromsø. Som vanlig forsøkte FrP å få debatten til å handle om innvandring og fremmedfrykt, mens de andre stort sett snakket om politikk. For dette valget handler ikke om hvem som er mest norsk og hvem som tar mest eierskap til «de norske verdiene». Det handler om hva slags samfunn vi skal ha, om vi skal ha et samfunn som skaper større forskjeller mellom folk, eller om vi skal ha et samfunn der alle har like muligheter til å ha et godt liv. Og hva er egentlig den viktigste norske verdien? Er det brunosten eller at vi har et samfunn som tar vare på hverandre?

Forskjellene i samfunnet øker. Høyre og FrP gir de på toppen større skattekutt, samtidig som det er vanlige folk som må betale regninga. Reglene som gir folk fast arbeid og et trygt arbeidsliv svekkes og alt fra barn til jernbane blir privatisert. Hvis denne politikken får fortsette blir samfunnet kaldere og flere mennesker får dårligere muligheter i livet. Da blir det til sist sånn som FrP ønsker det, da blir det å handle om «dem» og om «oss». SV ønsker et samfunn der «vi» er sterkere enn «meg».

Det som gjør at Norge er et så godt land å bo i er velferdsstaten. Det er nettopp fordi vi har hatt en rettferdig fordeling der alle bidrar til fellesskapet som gjør at vi har hatt det så bra. Økende forskjeller rammer de med minst hardest, men det skader også fellesskapet.

Vi skal være et land der alle bidrar til fellesskapet, og der vi vet at fellesskapet også stiller opp for oss. Vi må ha et skattesystem som fungerer for alle og et fellesskap som ikke gir opp noen. SV går til valg på et rettferdig skattesystem der folk med vanlige og lave inntekter skal betale mindre i skatt, og den økonomiske eliten skal betale mer. På den måten blir det mer rettferdighet og mer penger til velferd, og mindre fokus på binders og brunost.

#Politikk #Samfunn #Verdidebatt #Skattepolitikk #Brunost #Økonomi #Fordeling #Rettferdighet #StemSV #Rødgrønn #Forandring2017

Skammelig deltid

Jeg er hjelpepleier, og jeg er utrolig stolt av yrket mitt og jobben vi hjelpepleiere gjør. Likevel skjemmes jeg så hardt over den lave stillingsprosenten min at jeg synes det er vanskelig å fortelle folk hvor stor stilling jeg har.

Alle som kjenner meg vet at jeg jobber mye, og de fleste tror nok at det kommer av at jeg har full stilling. Det er en misforståelse. For selv om jeg måned etter måned jobber overtid, og i praksis kan jobbe så mye som jeg bare klarer, så har jeg bare 19,72% fast stilling. Det utgjør 4 vakter i måneden. Fast. Hver måned. Det er ikke noe å klare seg på.
Jeg hadde høyere stilling da jeg var 16 enn nå som jeg snart er 26. Det er flaut å si det høyt. Jeg føler virkelig ikke at jeg er der jeg skulle ønske jeg var i en alder av 25.

Jeg er flink i jobben min, og jeg er ikke redd for å si det. Jeg vet at jeg gjør det bedre enn hva stillingsprosenten min er verdt, men likevel står jeg fast. Jeg har ikke sett en eneste 100%stilling i mitt yrke bli lyst ut i hjemkommunen min siden jeg tok fagbrevet i 2012. Og det kommer ikke av at det ikke trengs hjelpepleiere lengre, det kommer av en systematisk utnyttelse av helsepersonell. Å jobbe ufrivillig deltid er med på å skape utrygghet for framtida mi, det gjør meg avhengig av mannen min for å få et lite billån og det gjør at jeg må arbeide dobbelt så mye ubekvemstid som de med hel stilling. Og jeg er ikke alene. Nesten halvparten av alle kvinner i arbeid jobber deltid, de fleste ufrivillig. Etter at den sittende regjeringa kom til makta for 4 år siden har det blitt enklere å utnytte arbeidstakere på denne måten. Det er blitt åpnet opp for mer bruk av midlertidige stillinger og arbeidsmiljøloven er sterkt svekket.

Lave stillingsbrøker er en direkte utnyttelse av helsepersonell. Det er med på å skape en vanskelig situasjon for både de ansatte og for pasientene som mottar helsehjelp. Jo flere som jobber deltid, jo flere ulike ansatte er det for pasientene å forholde seg til i ganske intime og sårbare situasjoner.

Med deltidsstilling blir livet uforutsigbart og det er vanskeligere å planlegge framtida. Det er nesten umulig å ta opp lån og få egen bolig uten hjelp fra andre, og det krever mye å si ifra om urettferdighet på arbeidsplassen fordi det allerede kjempes hardt om de ekstravaktene som er tilgjengelige. Mange som jobber ufrivillig deltid i helsesektoren jobber på flere arbeidsplasser, noe som er med på å senke kvaliteten og kontinuiteten for pasientene.

SV ønsker at arbeidslivet skal bygges rundt faste ansettelser, og at heltid skal være en rettighet og deltid en mulighet. Eldre og syke fortjener en helsesektor med høy kvalitet og de ansatte fortjener en trygg og sikker arbeidsplass. Det er på tide med forandring!

#Politikk #Samfunn #Deltid #Heltid #Helsesektor #Forandring2017 #Framtida

Valgkampmodus!

I morgen er det akkurat 1 måned igjen til valgdagen, og det blir skikkelig spennende! Den neste måneden blir å koste mye svette, blod og tårer, og jeg gleder meg enormt masse! De som har det mest gøy i valgkampen er de som vinner, uansett om de taper. Og jeg skal ha det kjempegøy. Det er lenge siden jeg har vært så motivert som jeg er nå, jeg synes det er så artig å drive valgkamp.
Jeg er kjempetakknemlig for å bo i et land der man har muligheten til å delta i demokratiet, og jeg synes det er så deilig å kunne kjempe for noe man tror på. Noe som betyr noe, noe som er viktigere enn bare seg selv.

I dag åpnet forhåndsstemmegivningen, det betyr at alle som har stemmerett i Norge kan møte opp på kommunehusene hele landet rundt å avgi sin stemme til stortingsvalget. Den muligheten har jeg benyttet meg av så lenge jeg har hatt stemmerett. Neste uke når jeg tar meg en snartur hjem til Finnsnes skal jeg avgi min stemme der. Håper mange av mine lesere benytter seg av samme muligheten, men det viktigste er å bruke stemmeretten! Det er mennesker som dør for å ha en mulighet til å bli hørt, her slipper vi det. Vi kan bare putte stemmeseddelen i en boks. Ganske enkelt, men samtidig så utrolig viktig. Ingen bombe at min stemme også i år går til partiet som kjemper for en mer rettferdig fordeling, for et bedre miljø og for fremtidsskolen, nemlig Sosialistisk Venstreparti. Mer om vår politikk kan du lese her: https://www.sv.no/

Håper det blir en flott valghøst og at det blir godt å våkne opp den 12. september!


Fra morgenmøte med disse flotte partikollegene mine i Tromsø på tirsdag!

#StemSV #Sosialistiskvenstreparti #Politikk #Valgkamp #Forandring2017 #Samfunn #Demokrati

Ikke i tråd med norske verdier


Musikkvideoen til bloggeren og artisten Sophie Elise Isachsen “All your friends”, som ble publisert på Youtube på søndag har mottatt mange grove kommentarer av rasistisk art. Jeg synes det er helt motbydelig at videoen blir møtt med så mye hat. Jeg blir både skuffet og fortvilet over holdningene som kommer frem i kommentarfeltet. Det er ikke i tråd med norske verdier å hetse folk på grunn av hudfarge.

Musikkvideoen er fin og fanger det nordnorske på en god måte, noe som mye heller burde tatt fokuset framfor hvilken hudfarge skuespilleren på videoen har. Det er rett og slett fullstendig uakseptabelt at mennesker blir utsatt for slike holdninger i 2017.

Jeg forventer at det skjer noe. At noen gjør noe. Når en artist som tilogmed kommer fra samme plass som Justisminister Per Willy Amundsen blir utsatt for denne type kommentarer og hets, forventer jeg at at førstekandidaten til Troms FrP og Justisminister Amundsen tar full avstand. Det er på tide at regjeringsmedlemmene tar et ordentlig oppgjør med de holdningene som sprer seg i samfunnet i stedet for å bygge opp under dem.

Musikkvideoen kan du se her: https://www.youtube.com/watch?v=s_nufSwU-T8 
Kommentarfeltene måtte stenges på grunn av for grove kommentarer, trusler og hets. Fullstendig uakseptabelt.

#Samfunn #Rasisme #Ikkegreit #Fremmedfrykt #Hat #Hets #Faenskap

En god barndom varer livet ut

I SV mener vi at det beste vi kan gjøre for framtida er å sørge for at barna våre får de beste mulighetene til å lykkes. Gjennom en sterk barnehage som har fokus på å ivareta barns behov for både omsorg og lek legges den første byggesteinen til framtidas voksne. Vi går til valg på kvalitetsbarnehagen! Barn som skal utforske og veiledes i lek og læring og som skal vokse og utvikle seg sammen med andre, trenger å ha stabile voksne rundt seg som har kompetanse om barn og forståelse for behovene de har. Alle barn skal bli sett hver dag og få omsorg og oppmuntring. Vi vil ha en barnehage som gir alle barn like muligheter og som gir de en god start på resten av livet.

For å få dette til må alle barnehagene ha høy kompetanse og god bemanning. Vi vil innføre en bemanningsnorm som sikrer at minst 50% av de ansatte i barnehagene er barnehagelærere, og minst 25% er fagarbeidere. Alle assistenter bør få minimum en ukes opplæring i små barns utvikling, tilknytning og behov. Barnehagen skal være en attraktiv arbeidsplass som folk har lyst til å arbeide i, og for å nå det målet må det bli bedre lønns-og arbeidsvilkår. Vi vil også ha minst to årlige barnehageopptak, og at alle barn skal ha rett til barnehageplass i nærmiljøet sitt fra det året de fyller ett år. Vi vil sørge for at barnehagen blir billigere sånn at flere får muligheten til å ha barna sine i barnehagen, og at økonomi aldri skal være en årsak til at barn ikke går i barnehage.

Det koster å innføre kvalitetsbarnehagen, men det bør prioriteres. Hver eneste krone som er bevilget til barnehager skal gå til barnas beste, i stedet for å berike flere private selskaper. Vi har de senere årene sett mange eksempler på at private eiere tar ut millionutbytter på å drive barnehager, og vi mener at det er feil bruk av skattepengene våre. Vil du også bruke de store pengene på de små folkene? Stem SV!

#Kids #Barnehager #Politikk #Samfunn #Valg2017 #StemSV

Det handler om forandring.

Mange spør meg hvorfor jeg er engasjert i politikk. Det er ganske enkelt fordi jeg tror på rettferdighet. Jeg tror på at det er mulig å skape et samfunn for alle, der folk får like muligheter selv om de har ulike utgangspunkt. Jeg tror på et samfunn der fellesskapet står i fokus og der alle blir behandlet med respekt, uansett hvem de er.
Politikk er alt. Det er veiene vi kjører på, maten vi spiser, arbeidsplassene våre, barnehagene i lokalsamfunnet vårt, skolene barna våre går på, sykehjemmet besteforeldrene våre bor på og klimaet vi puster i. Å ikke stemme ved valget i år burde ikke være et alternativ. Vi har en mulighet til å påvirke hvordan retning landet skal ta og hvor pengene og makta skal fordeles. Det er en rettighet vi ikke burde ta som en selvfølge, men ta på alvor.

Noen vil at valget i år skal handle om å skape avstand. Noen kjemper hardt for å skape større forskjeller på folk og for å få velgere til å tenke på “oss” mot “dem”. Det er ikke det dette valget handler om for meg. Dette valget handler om forandring.
Det handler om å få tilbake de verdiene vi en gang hadde der fellesskapet stod i fokus. Der vi sammen tar felles ansvar for hverandre og sørger for at dette landet skal være like godt å bo i for Olga på 95 år og Peder på 4. Det handler om at ungdom skal få mulighet til å fullføre utdannelsen sin, det handler om at hjelpeleiere og sykepleiere skal få full stilling og det handler om at oljepengene ikke skal brukes på skattekutt til de aller rikeste. Det handler om at pengene som er satt av til barna skal gå til barna. Det handler om å samle folket igjen og sammen se at vi har et ansvar også for de utenfor landegrensene våre. Et solidarisk ansvar for mennesker som lever på flukt fra krig, sult og naturkatastrofer. Det handler om å ta vare på hverandre.

Land med små forskjeller er best å bo i- for alle. Det er på tide å gjøre de forskjellene mindre og gjøre samfunnet bedre.

#Valg17 #Forandring2017 #Valgkamp #Politikk #Fellesskapfungerer #Sosialisme #Samfunn