På innsida av det mektige rom, der framtidas vedtak fattes

Første uka mi som fast folkevalgt har vært tøff! Ikke bare har jeg vært sint i og etter kommunestyremøte, nå skal jeg også begynne å blogge på bokmål. Hadde aldri trodd at jeg skulle bli så prippen på det, men jeg skjønner jo at det kanskje er nødvendig slik at flere enn mine nærmeste venner skal skjønne hva jeg skriver om.

På kommunestyremøte skjedde de helt utroligste ting. Ikke bare har kommunestyrets flertall vedtatt å gi sjenkebevilgning til en frisørsalong, de har også vedtatt å bruke 150 000 kr i året på noe så latterlig som avgiftsfri lørdagsparkering.

Ettersom det nåsittende kommunestyre nylig har vært med på å vedta et nytt ruspolitisk handlingsprogram er dette mer en bare litt sjokkerende. I handlingsprogrammet står det spesifikt at man ikke skal åpne for å la frisørsalonger sjenke alkohol, men nå går det altså an å drikke vin mens man klipper seg fra kl 1200 om formiddagen. Rystende at dette er blitt gjort i en barneby. Dette vedtaket hører ikke hjemme noen plass, og iallefall ikke her. Jeg er redd for at dette skaper en etterspørsel, og at det er noe flere frisørsalonger blir å ta i bruk. Og nå som 1 frisørsalong har fått det, så er man nesten pliktig i å la de andre også få det, for forskjellsbehandling skal vi iallefall ikke ha noe av i hjemkommunen min. Personlig tenker jeg at hvis hele meninga bak sjenkebevilgninga var at man skulle kunne servere vin på spesielle events, så kunne vi ha gitt frisørsalongen ambulerende bevilgning. Det vil si at de får servere alkohol på spesifikke datoer, ikke fast hele året.
Siden lensmannen nylig har fortalt kommunestyre om hvordan situasjonen med alkoholmisbruk i Lenvik er for tida, mener jeg det er helt urimelig at dette vedtaket er blitt fattet. Hvordan skal det nå gå?

Og ikke nok med det, posisjon i Lenvik (FRP/H/SP/KRF) har også vedtatt å bruke 150 000 kr på å gi innbyggerne og andre folk gratis lørdagsparkering utenfor rådhusplassen og på Heimlymyra. Det er jo en meget fin guest, men helst hadde jeg sett at disse pengene kunne blitt brukt på velferdstiltak for ungdom eller eldre, noe de minst prioriterte innbyggerne i kommunen kunne hatt  nytte av. Tenk hva ungdomsklubben hadde fått til med 150 000 kr! Og ikke minst, tenk hvor mye morsomt de eldre på sykehjemmet hadde kunne gjort for den samme prisen? Helt bak mål at penger vi ikke har blir brukt på noe så trasig som at hvemsomhelst skal spare seg for en tier når de skal på shoppingtur. Aller helst burde disse pengene brukes på å spare, siden vi nå er i en situasjon der vi må vende på hver eneste krone og øre. Som helsefagarbeider har jeg opplevd sparinga fra innsida. Nå som vi må spare mer penger vet jeg hvem det går utover. Det går utover de aller svakeste i vår kommune, de som ikke kan si ifra selv. De eldre får mindre ressurser og lavere bemanning, dette er ikke noe nytt. Gatelysene slukkes der de trengs som mest, og elevene får ikke nytt skoleutstyr. Ungdommen får dårligere fritidstilbud, og på kultursida der det allerede er blitt kuttet for mye fra før av, ja der kan vi bare si SNAKKES til attraktive kulturelle innslag på scenen.

Med den økonomiske situasjonen vi er i i Lenvik for tida mener jeg det er uansvarlig å holde på på denne måten. Alle kr har noe å si for en kommune som går i underskudd hvert år. Tenk at samme folkene har vært med på å stemme frem en godkjenning fra kommunen ifht at Nordborg (den nåværende private kristne videregående skolen på Finnsnes) skal starte privat ungdomsskole på Finnsnes, og dermed sagt ifra seg ca 7 millioner kroner bare på det. TENK at det overhodet er mulig å tenke så kortsiktig. Det er ikke til å tro. Greit nok at denne saken hadde gådd sin gang uansett, men når man bare åpner for alt uten å ha økonomien i tanken engang, virker det bare så utrolig tilbakesatt. Arrgumentene som blir brukt fra de borgelige er konkurranse, mangfold og langsiktig sparing av penger for vår del. SOM OM VÅRE UNGDOMMER ER EN BYRDE?! Det er disse barna vi har ansvar for, det er den offentlige skolen vi skal vedlikeholde, IKKE den private. I tillegg åpner dette for et klasseskille. Ved at skolen har planlagt å ta skolepenger, betyr det at man ekskluderer de som ikke har like mye penger. Ja til en offentlig god skole, ikke en privat som er med på å svakstille og statusdempe den offentlige.

Framtida ser mørk ut for oss som skal fortsette å leve i denne kommunen. Spesielt for min generasjon og de som kommer etter. Men gubbeveldet i Lenvik klarer ikke å se dette, og det virker som om de frivillig sender kommunen vår rett på Robek-lista uten så mye som å nøle engang.

Må vel bare holde motet oppe! Snakkes

Ufrivillig prostitusjon

Har eg vest det eg veit idag om korsn helsevesenet fungere, så hadde eg aldri tadd hjelpepleien. Og eg hadde lett valgt et anna yrke no har det ikkje vært førdi eg elske å gi av meg sjøll, og førdi eg elske å hjelpe de som treng det aller mest.
Når eg starta på helse-og sosialfag på Bardufoss va det allereia en kamp om skoleplassan. Der det før va 30 skoleplassa, va det no kun 16. Vi va mange søkera, men kun de med best snittkarakter kom inn, de andre måtte reise langt for å gå på helse-og sosialfag, eller i verste fall bynne på sitt andrevalg; ei anna linja. De første skoledagan vi hadde va demotiveranes. Læreran snakka om lærlingeplassa, og la fram ei liste over kor mange helsefagarbeiderlærlinga de forskjellige kommunan tok inn. De fleste tok inn 1 kvært år, mens de store kommunan Tromsø, Lenvik og Harstad tok inn 3. Sia eg valgte å gå på en offentlig skole 1t hjemmefra fremfør å gå på en privat kristen skole på Finnsnes, veste eg at eg hadde fleire jente å konkurrere med om de 3 plassan i min heimkommune. Året gikk, og sakte men sekkert begynte elevan å dette av. Vi va 7stk som fullførte første året, og etter alle de 7 hadde tadd sine valg, va vi kun 3 som begynte på helsearbeiderfaglinja på Bardufoss.
Da fann fylkeskommun ut at sia den linja va så “upopulær” så skulle dem legge den ned året etter vi va ferdig. Det betyr i praksis at alle eleva som går på helse/sos og ville bli hjelpepleiera kun kunne velge mellom et kristen privatskolealternativ på Finnsnes eller fløtte tel Salangen, Nordkjosbotn eller Tromsø og Harstad, der det allereia e limited med plassa.
Eg trudde eg va dritsmart, så eg tok Generell studiekompetanse som vg3, og tenkte at eg aldri meir blei å se nåkka tel en evnt lærlingeplass. Hadde egentlig gidd opp heile forsøket på å bli helsefagarbeider. Våren kom, og eg tenkte at eg sku prøve å søke. Heldig som eg va, så fikk eg lærlingeplass på Finnsnes, mot alle odds.
Etter 2 år som lærling, nåkka som har krævd sinnsykt masse av meg, står eg no igjen med veldig dårlige valg. Eg kan fløtte herifra tel en liten kommune som treng fagfolk og få ei høg stilling. Eg kan begynne i det private helsesystemet. Eller eg kan være prostituert i Lenvik Kommune, ta ekstravakte kor eg vil, aldri vite nåkka fra mnd til mnd og sei ja tel ei annakværhelg-stilling. Uaktuelt. Så jævlig uaktuelt.
All den praten når vi gikk på ungdomskolen om “Som helsefagarbeider blir du ALDRI fri førr jobb, det trengs meir enn nån gång før”, all den “går-på-samvittigheita”-arrgumentasjon, alle lovnadan fra kommunen og fylkeskommunen om alle godan man får i ettertid e bære nåkka crap. Heldigvis valgte eg ikkje å bli helsefagarbeider på de primissan, men det hadde vært fint å hadd nåkka fast å gå tel når man e ferdig.

Som politiker skjæmmes eg. Over ordningen vi har å tilby ungdommen idag, over manglanes lærlingeplassa (og verre ser det ut tel at det blir) og over at man tar fagarbeidera som en selvfølge. Korsn kan man førrvente at man skal holde på ungdommen i Lenvik, korsn kan man i det heile tatt tru at folk kjæm fløttanes telbake tel Lenvik om man ikkje har en fast jobb å tilby dem? Og det verste e at vi har nok av stillinge ute å går, vi bære velge å la vær å ansette folk i dem. Vakante stillinge e kommunen sitt beste våpen førr å kunne kutte ned på bemanninga om nødvendig. Deltidsstilinge i helsesektoren e et stort problem, og går aller mest utover kvinner. E det rart det e høyt sykefravær i helsesektoren når fagarbeideran jobbe 3deltturnus heilt feil, mye dobbelt og ikkje tør å gå i dusjen engang uten å ha telefon med seg? Nei.
E det rart ungdommen velg bort et av Norges viktigste og mest trengte yrka? Nei. Og korsn i alledaga skal vi kunne rekruttere folk i helsesektoren når vi ikkje har ei stilling over 22% å tilby? Det blir fleire og fleire syke og eldre i samfunnet vårres som treng omsorg. Åsså har vi samvittigheit tel å la vær å utdanne fagpersonell førdi det ikkje e med på å vise akutt sparing i budskjettet. Verdien av lærlinga, den brae jobben dem gjør, de krisen dem forhindre, og verdien av demmes tilknytning til arbeidsplassen kan det aldri settes en pris på. Bære så synd at dem tvinges inn i et arbeidsliv i usikkerheit, utnytting og jævlig lav status.