Et hjernedødt samfunn?

I dag vokser barn i den rike delen av verden opp med enormt mye teknologi rundt seg. Dagens barn kontra barn som vaks opp da jeg vaks opp virker rett og slett paralysert av all teknologien til tider. For bare 20 år siden var ting utrolig mye mer annerledes enn det er nå.

Jeg er veldig glad i at samfunnet fortsetter å utvikle seg og at det kommer nye og bedre ting som gjør hverdagen til mange enklere. For eksempel er teknologien innen helse kommet veldig langt, og man har i dag viktige hjelpemidler som gjør livet bedre for både de eldre og for helsepersonellet rundt omkring på landets sykehuser og sykehjem. Men er all teknologi heldig?
Da jeg vaks opp hadde vi VHS, og barneTV gikk 10 minutter på morgenen (bananer i pyjamas) i hverdagene og kl 1800 på ettermiddagene. I helgene var det ulik barneunderholdning mellom 08-10 på morgenene. Data kicka ordentlig inn i min barndom, og vi hadde en svær, dyr kassepc med Windows 95 og Internett man måtte ringe til. Hjemme hos oss fikk vi være en halvtime hver på nett i døgnet fra jeg var ca 10år. I dag er det barneTV hele tida, og internettet er kontinuerlig tilgjengelig. Jeg kjenner flere barn som enda går i barnehage som er stødig i bruk av iPad og mange har et eget nettbrett selv. Det første mange kids gjør når de står opp om morgenen er å se på tv eller sitte seg ned å laste ned apps på nettbrett sitt.

Jeg føler meg for det første veldig gammel, til tross for min unge alder, og konservativ, selv om jeg generelt sett er radikal. Jeg føler at “barn nå til dags” foretrekker å sitte inne med teknologiske ting i stedet for å gå ut å leke med andre barn fysisk. Det er så utrolig mange ting som har endra seg på så enormt kort tid. Det føles som om generelheten av barn trenger hjelp til å aktiviseres. Da jeg var lita sprang vi ut og visste at vi ble ropt inn til middag. Og hvem er det si feil?
Man kan ikke akkurat nekte teknologien i å utvikle seg, men man trenger heller ikke å gjøre barna sine avhengige av Internett, tv og pcer for at de skal ha en god barndom. Kids trenger jo nesten ikke å tenke lengre. Når alt kan finnes på Google og man aldri MÅ finne svarene selv inni sin egen hjerne, så blir man jo helt paralysert.

Jeg tror barn som vokser opp i dagens samfunn blir dyktigere enn min generasjon på teknologi, men dummere i hodet sitt. Sterk påstand, men jeg tror den generelle IQen til kids som vokser opp med nettbrett trykt i trynet fra de er 4 år kommer til å bli lavere enn generasjonene før, som har måttet jobbe for å finne svar.
Jeg er glad for at jeg vaks opp da jeg gjorde det. Det var ei fin tid med mye spennende som skjedde samfunn-og utviklingsmessig. Da den eldre generasjonen sa til meg og mine venner at “unger nå til dags har det så lett”, så tenkte jeg alltid at “de skulle bare visst”. Jeg tenkte at jeg kunne egna meg godt i ei anna tid med hardere fysisk jobbing og sliting. Likevel er jeg takknemlig for å vokse opp i et samfunn i positiv utvikling på mange områder.

Men med “lettheten” og åpent wifi overalt følger det konsekvenser. Store konsekvenser for min generasjon og for generasjonene etter. Når alt er mer tilgjengelig på nett og det ikke finnes grenser, så blir også de “skumle” sakene mer åpen for barn i tidlig alder. Porno, seksuell trakassering, mobbing på nett og sterke bilder av krig og terror, for å nevne noen. Er det bra at små barn får være ubegrensa på Internett uten tilsyn? Vokser nåtidens barn opp i et samfunn der hjernen ikke lærer seg å tenke ordentlig selv?

Holder vi på å bli et hjernedødt samfunn? Hva synes dere?

#Samfunn #debatt #it #internett #neitilnettbrettforkids #utvikling #laviq

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg