Jeg tørker med stolthet

“Hvordan klarer du å tørke andre folk i rumpa hver eneste dag?”

Et nokså vanlig spørsmål umodne personer stiller helsepersonell jevnlig. Fra jeg fortalte at jeg skulle bli hjelpepleier på ungdomsskolen og helt til nå, er det dèt spørsmålet som har møtt meg flest ganger. Det er ingen som spør en jordmor om hvordan en fødsel EGENTLIG er, nei der er fokuset på hvor fint og flott det er å få ta del i den viktigste opplevelsen til vordende foreldre. Jeg hører ikke om leger som blir spurt om hvordan det er å undersøke alskens utslett på ulike intime plasser, for de redder jo liv! Men hjelpepleiere. De får kjørt seg. Da blir ikke fokuset lagt på hva slags viktige faser av livene til andre vi tar del i, eller de livene vi redder, da blir fokuset på rumpetørking. 
I stedet for å lage en stor diskusjon om hvor latterlig sykt det er å stille et spørsmål som det, så skal jeg fortelle hvordan det er. Hva som egentlig er jobben min.
Jeg vil starte med å si at i løpet av en 8-timers arbeidsdag, så tørker jeg noen bak gjennomsnittlig i ca 7 minutter. Resten av tida bruker jeg på andre viktige oppgaver. Så hvordan akkurat den spesifikke oppgaven har blitt definisjonen på yrket mitt har jeg ingen forståelse for.

Det hender. Det hender at mennesker som ikke klarer å gjøre alle oppgavene de engang klarte, trenger en hjelpende hånd etter dobesøk. Og jeg hjelper de med glede.
Sannheten er at vi alle kommer til å trenge hjelp en eller flere ganger i løpet av livet vårt. Hjelpen vi trenger er forskjellig, og min jobb handler om mer enn bare å hjelpe folk på toalettet. Jeg hjelper også med påkledning, avkledning, tannpuss, hårstell, dusjing, vasking, matlaging, opprydding, opptrening, sårstell, matlaging, medisiner, avislesing, dansing og mye, mye mer! Dagen min er allsidig og ingen dager er like. Noen dager kan være triste, og noen kan være gode. De aller fleste er fantastiske. Jeg lærer noe nytt hver eneste dag. Både av de andre jeg jobber sammen med, og ikke minst av de eldre som trenger min hjelpende hånd.

Det er ikke så ille. Å tørke noen bak. Det er en enormt viktig jobb. Og jeg synes ikke det er ekkelt i det hele tatt. Man gjør det jo med seg selv stortsett daglig, og forskjellen er ikke noe større. Dersom man synes det er så ekkelt, så skjønner jeg ikke hvordan man tenker. Eller hvorfor ingen snakker om hvor ekkelt det er å tørke barn i baken. Jeg ser ikke helt forskjellen på det. Litt bein i nesa forventer jeg av de fleste.
Det er viktig at det blir gjort. Hvordan skulle det gå dersom alle grynta på nesen og ikke hjalp til når det trengtes? Jeg bare spør.
Det kan være vanskelig for den som ikke klarer det selv. Jeg prøver alltid å sette meg inn i situasjonen til den jeg hjelper, og det er de som burde få all æren. Jeg tror ikke at det alltid er like lett og ikke mestre det man engang kunne mestre selv. Og være avhengig av hjelp. Da må det være bedre at de blir møtt av et vennlig smil og en hjelpende hånd, enn å bli møtt med personer som brekker seg og som ikke hæres å ta tak. Det er en del av jobben som må gjennomføres, og det er garantert mer ubehagelig for de som trenger hjelpa, enn de som utfører den.

Jeg har en allsidig og spennende jobb. Mange av pasientene kommer seg raskt på bena og trenger bare hjelp i kortere perioder. Noen faller fra og forlater jorda vår. Det er også en viktig del av jobben min. Å bidra til at den siste tida blir verdig.. Jeg har sett gleden i øynene til personer som har mestra mer og mer for hver dag som har gått, jeg har også tørket tårer til personer som har kunnet mindre og mindre. 

Jeg gleder meg til hver eneste dag jeg skal på jobb. Jeg våkner opp om morgenen med et smil og synger en gladsang på tur til arbeidsplassen min. Hver eneste dag. Hvor mange av dere andre der ute kan egentlig si det?
Jeg gir av meg selv på jobb, og får mye i retur. Jeg er god med andre, og jeg gjør en stor forskjell i manges liv. Jeg og mine fantastiske, omsorgsfulle kolleger, får være sammen med pasienter i ei tid der de trenger vennlige smil, en god latter og ei trygg hånd å holde i. Jeg blir kjent med mange ulike personer som jeg mest sannsynlig aldri hadde truffet dersom jeg ikke hadde jobbet som hjelpepleier. Jeg hører historier fra ei tid få av mine jevnaldrende har kjennskap til. Jeg får høre om hardt arbeid, jeg får lære om gode moraler og verdier. Og om “gamle dager”.
Jeg har truffet mange spennende mennesker i jobben min, og lista tar aldri slutt. Da jeg var i min første sykehjemspraksis hjalp jeg en gammel sykepleier som gav meg mange gode tips i jobben. Jeg tenker enda på henne når jeg rer opp senger og strekker lakener. Da jeg skulle kjøre opp til sertifikatet fikk jeg gode råd og veiledning fra en gammel kjøreskolelærer. Jeg strøk på teorien, og da var det først og fremst hans gode råd og oppmuntrende ord som motiverte meg til å prøve igjen. Jeg har blitt inspirert av gamle politikere som har fortalt meg forskjellen på Lenvikpolitikken i dag og i gamle dager. Jeg har lyttet på mange historier fra andre verdenskrig, og om hvordan den påvirka ulike familier. Jeg lærte meg aldri å rulle hår på skolen, det lærte jeg av en gammel frisør som ikke lengre kunne stelle sitt eget hår. Jeg har fått sminketips fra ei dame som var opptatt av det ytre, og om verdier fra ei anna dame som var mest opptatt av det indre. Jeg har lært om moral og folkeskikk fra lærere og politifolk. Jeg har hørt historier fra lokalsamfunnet fra mange. Om hvordan det var før, og hvordan det så ut i Lenvik den gang da.
Jeg får klemmer, klapp på skulderen og oppmuntrende ord fra takknemlige eldre hver dag. Min jobb er den beste, og jeg ville ikke byttet den bort mot noe.

I dag var jeg på besøk på grava hos tanta mi som gikk bort altfor tidlig. Hun var hjelpepleier. Jeg har ei mamma og ei tante som også er hjelpepleiere, og de har alle vært med på å bidra til at jeg har valgt det yrket som jeg har gjort. Jeg er takknemlig for det, fordi det har vært med på å gi meg mange viktige erfaringer. Erfaringer jeg aldri ville vært foruten. Jeg tror at vi alle har ulike oppgaver i denne verden, og at man er satt til liv for å utføre bestemte oppgaver. Jeg er sikker på at dette er en av mine.


Jeg skal fortsette å tørke med stolthet og ser frem til neste arbeidsdag!

#Helsefagarbeider #Yrkesstolthet #Samfunn #Mythbuster #Slåtilbake #Turnusarbeid #Glede #Rumpetørking #Omsorg #Whoyougonnacall

26 kommentarer
    1. Du er det fineste mennesket jeg kjenner Katrine. Om alle tenkte som deg hadde vi hatt det bedre alle sammen.

    2. Vannvetti bra skrevet 🙂 æ va sjøl utav den som aldri kunne tenke mæ å tørke nån bak. I dag jobbe æ i yrket, elske jobben min å glede mæ vilt te æ e ferdi utdanna. Finere og mer takknemlig jobb ska man leite lenge etter 🙂

    3. så sinnsykt bra skrevet ord ble tatt ut av munnen! Er ikke utdannet hjelpepleier, men er vikar på et sykehjem og det at folk syns virkelig det virker så ille og alltid skal dra opp temaet hvordan jeg klarer å tørke andre bak, og venninner som alltid skal spørre om jeg har gjort det (når jeg kommer fra jobb osv) Jeg forstår virkelig ikke hvorfor det er et problem. takk skal du ha for en flott tekst!

    4. Alle; absolutt alle spør meg om dette når jeg sier at jeg jobber i pleien i sommer. “Æsj, hvordan klarer du tørke rumper?” Det er en veldig liten del av jobben. Det er så mye mer! Tror virkelig folk at det er alt man gjør?
      Jeg er nok ikke en typisk “omsorgsperson”, og jeg blir fort sliten og tom av å hele tiden gi av meg selv. Vi er jo alle helt forskjellige. Det er nok ikke mitt yrke, men det kan bli en fin erfaring. Men uansett er det en viktig jobb! De som jobber/utdanner seg innen dette skal være stolt av seg selv.

    5. Kristina Johansen: Så koselig at du har det som sommerjobb! Uten vikara og sommerassistenta hadde norsk helsesektor aldri gått rundt 🙂 Lykke til med valgan dine for framtida og takk for jobben du gjør! Den betyr nok mye førr mange!

    6. Åh, du er ei flott dame! Eg er stolt av jobben min som lærling i helsefag og nå vart eg enda stoltere! Tusen takk for at du tar opp dette temaet:) delte innlegge ditt på face 🙂

    7. Fantastisk skrevet og vinklet. Jeg håper at folk bare trenger en ny vinkling eller litt egen livserfaring for å endre synet på dette yrker (og mange andre verdensproblemer), for å bli kvitt de fordummende fordommene sine.

    8. Fantastisk bra skrevet:) har selv jobber 6 år som pleiemedarbeider på ferie og helg, og tok deretter valget om å gå sykepleien 🙂 det du skriver om er grunnen til dette! Verdens fineste jobb😊

    9. Haha dør. 7minutter hver dag i andres underliv er 7minutter mer enn for folk flest :’) det er en grunn til folk tar høyere utdanning og ikke bare utdanning på vgs

    10. Godt skrevet! Gjennom mine 10år som hjelpepleier har æ aldri skjæmtes over yrket mitt! Æ syns synd på de som stille sånne idiotiske spørsmål og har sånn fordomma for dæm vet stakkars ikkje at dæm går glipp av verdens mest bæste og givanes jobb…;P

    11. Du gjør en super jobb! Og en av de viktigste i samfunnet… Mange litt dumme uttalelser hvorhen man snur seg. Slik som Jens over her 😉 som sikkert ombestemmer seg den dagen han blir så gammel at han trenger hjelp til stell. Eller kanskje handikappet. . For det er noe som kan skje alle. Godt noen kan bli omsorgsarbeidere da..sånn at det er folk til å ta seg av alle dem med høyere utdannelse 😉

    12. Heisann Katrine..
      Meget, meget sant, og meget meget bra!!
      Katrine, du er bare god du – tommel’n opp for deg..:))

    13. Jeg blir så ufattelig imponert av alle dere som finner glede og motivsjon i jobben i helsevesenet! Stå på! Selv er jeg et menneske som ikke eier hverken omsorgsgen eller praktisk sans, og har derfor valgt å ta en master på universitetet for å få en jobb jeg kan holde ut med. Men de to siste somrene har jeg jobbet som ferievikar på et sykehjem, laaangt utenfor min egen komfortsone. Og min erfaring er ingen solskinnshistorie. Jeg ble nemlig plassert på en skjermet og forsterket avdeling for mennesker med sterkt fremtredende demens. Her var det ingen som kunne lære meg om hårrulling, lokalpolitikk eller kjøretimer. Her gikk dagene stort sett i utbrudd av meningsløse fraser, utagerende sinne, en total mangel på kontroll på egen avføring, og null forståelse av konsepter som for eksempel “vannmugge” eller “klesskap”. Jeg skal aldri mer jobbe i helsevesenet. Og all tanke og ære går til de menneskene som hver dag går på jobb til en avdeling som ingen snakker om eller besøker. Der er det dessverre veldig langt mellom solskinnshistoriene.

    14. Tusen hjertens takk for et flott og ikke minst tidsVIKTIG blogginnlegg ! Jeg skal spare deg og dine lesere for hva jeg måtte mene om vår tids holdninger og den kunnskapsløshet som reflekteres både når det gjelder den utdanningen dere tar og den jobben dere og andre pleie og omsorgsarbeidere gjør! Her kan det sies og ikke minst gjøres mye ! Jeg har jobbet som lærer på hjelpepleier/helsefagarbeiderutdanningen i mange år og satt faktisk og tenkte litt over oppstart og nytt kull da en tidligere elev tipset meg om innlegget ditt ,-og vips !!! der hadde jeg oppstarten klar !! Takk skal du ha ( : Hilsen Unni

    15. Flott innlegg, og en god forklaring på en viktig samfunnsoppgave. Alle bør takke deg for oppgavene du gjør. For mest sannsynligvis har vi brukt for din hjelp en dag vi også.

    16. Jens.
      Jeg har utdanning fra høyskole er sykepleier og har bachelor grad. Tørker rumper og alt annet som hjelpepleiere gjør på sykehjem. En fantastisk jobb som inneholder så mye mer enn de 7minuttene.
      vi trenger hverandre alle som en fra assistent til hjelpepleier til sykepleier og leger. Ellers hadde det ikke gått rundt.
      Stå på alle der ute i helsevesenet.

    17. Fantastisk godt skrevet!
      For meg er det en gåte at hjelpepleiere, vernepleiere og sykepleiere ikke er bedre lønnet enn det de er, for dere utfører virkelig en av de viktigste jobbene i landet vårt. Jeg jobber ikke i helsefaget selv, og kunne nok heller aldri gjort det – det ligger dessverre ikke for meg, men dere skal vite at vi er mange som lar oss imponere av den fantastiske jobben dere gjør, og som veit at det er deres hender, ikke legenes, vi vil legge våre kjære i når de trenger hjelp.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg